Протоколно определение от 12.09.2022 г.по НОХД № 49/2022

 

Съдия-докладчик: Сона Гарабедян

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл. 381, ал. 5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 194, ал. 1 вр. Чл.26, ал. 1 от НК, преквалифицирано в такова по чл. 197, т. 3, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр.чл. 194, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК се предвижда наказание „лишаване от свобода” от до осем години. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл. 381, ал. 2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА, на основание чл. 382, ал. 7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 49/2022 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, сключено между Районна прокуратура Смолян, представлявана от мл. прокурор М.А. и адв. Н.П. - Адвокатска колегия Смолян, служебен защитник на подсъдимия М. М. ЕМ. с ЕГН **********, от с.Р., общ. Г., ул. „.....“ №... и адрес за призоваване: гр. П., ул. „....“ № ..., съгласно което подсъдимият М.М.Е., роден на .....г. в с.Р., общ. Г., .........., с ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, с форма на вина - пряк умисъл в това, че:

За времето от около 04:30 часа до 05:30 часа на 22.12.2019 год. в гр.Чепеларе, при условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, е отнел чужди движими вещи, без съгласието на собствениците им – И.П.Д. и Б.К.Ч. като управител на ЕТ „.......“, с ЕИК ........., с намерение противозаконно да ги присвои и до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били заместени, както следва:

- на 22.12.2019 г., около 04:30 часа в гр.Чепеларе, на ул.“.........“ № ..., от кафе машина „Зануси Зенит“, собственост на И.П.Д. от гр.Ч., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупил решетка за вземане на напитки, е направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 35 /тридесет и пет/ лева на монети, от владението на собственика И.П.Д., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои;

- за периода от време от 04:30 часа до 05:30 часа на 22.12.2019 г., в гр.Чепеларе, на ул.“.....“ № 14, от кафе машина „Зануси Зенит“, собственост на И.П.Д. от гр.Ч., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупил решетка за вземане на напитки и рекламно табло, е направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 35 /тридесет и пет/ лева на монети, от владението на собственика И.П.Д., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои;

- за периода от време от 04:30 часа до 05:30 часа на 22.12.2019г., в гр.Чепеларе, от кафе машина „Зануси Венеция“, поставена пред хранителен магазин „....“, на ул.“.....“, собственост на ЕТ „.... “, ЕИК ......, представлявано от управителя Б.К.Ч. от гр.Ч., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупил предпазен капак пред чашкодържател и пластмасова решетка над монетника, е отнел чужди движими вещи – сумата от 242,70 /двеста четиридесет и два лева и седемдесет стотинки/, от владението на Б.Ч., с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.197, т.3 вр. чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.197, т.3 вр. чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК, във вр. с чл. 55, ал.1, т. 2, б. „б“ от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ  “ПРОБАЦИЯ”, в замяна на наказанието - „лишаване от свобода до осем години”, което да се състои и изпълни в следната съвкупност от пробационни мерки:

-  на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК - “задължителна регистрация по настоящ адрес” - гр.П. ул. „....” № ...., за срок от 10 (десет) месеца, което да се изпълни чрез явяване и подписване на осъдения при пробационен служител или определено от него лице, в периодичност от ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

-  на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК - “задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 10 (десет) месеца, които да се проведат в пробационна служба по настоящ адрес на осъдения или по изключение на друго подходящо място, ако важни причини налагат това, с планирани и извънредни срещи, по искане на пробационния служител или осъдения.

ПРИЧИНЕНИ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ: възстановени в хода на съдебното производство.

ПОСТАНОВЯВА  ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: три броя оптични носители, единият, съдържащ записи от камера номер 9, поставена на сградата на ... гр. Чепеларе, вторият, съдържащ запис от охранителна камера номер 4, поставен на магазин „....“ в гр. Чепеларе и третият, съдържащ записи от охранителна камера в .... – да останат приложени по делото.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият М.М.Е. да заплати в полза на ОД на МВР Смолян, по сметка, както следва: BIC: STSABGSF, IBAN: BG69STSA93003103150001 в Банка „ДСК” ЕАД, разноски по делото в размер на 42,09 лева за изготвена стоково - оценъчна експертиза в досъдебното производство.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение,  затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №  49/2022 г. по описа  на Районен съд Чепеларе, образувано против М.М.Е., за извършено от него престъпление, преквалифицирано като такова по чл. 197, т. 3 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр.чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, поради постигнато споразумение.

Определението  на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                      

Протоколът изготвен в съдебно заседание, заседанието приключи в 16,20 часа.