Протоколно определение от 22.07.2022г. по гр.д. № 139/2022г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 233 от ГПК, производството по делото само в частта, в която с предявената пред РС – Чепеларе искова молба от ищецът Х.В.Ч. е претендирала ответника В. З. Р. да заплаща на малолетното дете на страните, а именно З.В.Р. ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 200 лв. чрез неговата майка и законен представител Х.В.Ч. за периода от 12.07.2022 г. до 01.08.2022 г.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред Окръжен съд гр. Смолян.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

СЪДЪТ, като взе предвид изявленията на страните и след като провери дали са защитени интересите на детето, съобрази, че постигнатото между тях споразумение не противоречи на закона и на добрите нрави, както и на интересите на детето, намира, че са налице предпоставките на чл. 234 от ГПК. Същевременно постигнатото между страните споразумение обхваща целия спорен предмет.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК, постигнатото между страните СПОРАЗУМЕНИЕ в следния смисъл:

Днес 22.07.2022 год. в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолян, се сключи настоящото, между подписаните:

1. Х.В.Ч. с ЕГН: **********, с адрес в гр.Ч., общ.Ч., обл.С., ул.” .....” №.., в качеството си на ищец по гр.д.№ 139/2022 г. по описа на РС-Чепеларе

и

2. В. З. Р. с ЕГН: **********, с адрес: гр. Ч., общ. Ч., обл. С., ул.“….“ №…, в качеството си на ответник по гр.д.№ 139/2022 г. по описа на РС-Чепеларе,

с което страните уреждаме всички спорове, предмет на разрешаване по гр.д.№ 139/2022 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе,  в следния смисъл :

 

I.РОДИТЕЛСКИ ПРАВА И МЕСТОЖИВЕЕНЕ:

 

1. Родителските права по отношение на детето З.В.Р. с ЕГН: ********** се предоставят за упражняване на майката Х.В.Ч. с ЕГН: **********.

2. Местоживеенето на детето З.В.Р. с ЕГН: **********, се определя по адреса на майката, а именно: гр. Ч., община Ч., област С., ул.“….“ №…...

 

II.РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ:

3. Основен режим:

3.1. На бащата В. З. Р.  с ЕГН:********** се определя следния режим на лични контакти с детето З.В.Р. с ЕГН: **********, а именно:

Бащата ще взема детето при себе си всяка събота в 10.00 ч. и ще връща детето в дома на майката в 18.00 ч. на същия ден.

3.2. В случай, че детето боледува или поради друга причина не може да бъде осъществен така уговореният в споразумението режим на лични контакти в т.3.1., или в съботния ден бащата следва да се яви на работа, там където полага труд,  неосъществените лични контакти в съботния ден, ще се осъществят в първия възможен ден,  в който е отпаднала причината, препятстваща осъществяването на режима на лични отношения.

4. Летен режим:

След навършване на едногодишна възраст на детето бащата ще взема детето при себе си и по Тридесет дни през лятото, разделени на три периода от по десет дни.

Конкретните периоди, през които бащата ще осъществява режима си на лични контакти с детето, ще се уточнява след предварителна комуникация с майката, осъществена чрез имейл, чрез социалните мрежи или мобилен телефон, като ако родителите не постигнат съгласие за конкретни периоди, контактите ще се осъщетевяват в следните периоди:

- от 01.06 до 10.06

- от 21.07 до 31.07 и

- от 21.08 до 31.08

При осъществяване на контактите  бащата се задължава да вземе детето от дома на майката Х.В.Ч. в 10:00 часа на първия ден от периода и да го върне отново там  до 18.00ч. на последния ден от периода.

Лятото според това споразумение, обхваща времето от началото на месец юни до края на месец август на съответната година.

5. Празничен режим:

За долупосочните изрично празнични дни ще се осъществяват лични контакти с детето, както следва:

Бащата В. З. Р.  с ЕГН:**********  ще взема детето З.В.Р. с ЕГН: ********** при себе си:

5.1. По време на Коледните празници- всяка нечетна календарна година.

Бащата се задължава да вземе детето от дома на майката  Х.В.Ч. в 10:00 часа на първия ден от празниците и да го върне отново там до 18.00ч. на последния от празничните дни.

5.2. По време на Новогодишните празници – всяка четна календарна година.

Бащата се задължава да вземе детето от дома на майката  Х.В.Ч. в 10:00 часа на първия ден от празниците и да го върне отново там до 18.00ч. на последния от празничните дни.

5.3. Рождените дни и именните дни на детето – ще се празнуват в присъствието и на двамата родители.

5.4. За рожденния и имения ден на бащата, същият има право да вземе детето при себе си,  от дома на майката в 10.00ч. на съответния празничен ден и да го върне отново там до 10.00ч. на следващия ден.

В случай, че бащата е решил да отпразнува своя празник, в почивен ден, следващ личния му празник, той има право да вземе детето в 10.00ч. на съответния почивен ден и да върне детето при майката до 10.00ч. на следващия ден.

6. Свободен режим.

След предварително споразумение между родителите постигнато чрез комуникация по имейл, по пощата, социалните мрежи или мобилен телефон, бащата има право да вижда и взема детето при себе си и във всяко друго време, в което има съгласие за това между двамата родители.

 

III.ИЗДРЪЖКА НА ДЕТЕТО:

 

7. Бащата В. З. Р.  с ЕГН:**********  ще заплаща чрез Х.В.Ч. с ЕГН: **********, в качеството и на майка и законен представител на З.В.Р. с ЕГН: ********** ежемесечна издръжка общо в размер на 180.00 лв. /сто и осемдесет лева/, считано от 01.08.2022г., като издръжката се изплаща на две вноски, със следните падежи:

- на първо число от месеца за който се дължи издръжката се заплаща сумата от 90.00лв. /деветдесет лева/;

на петнадесето число от месеца за който се дължи издръжката се заплаща сумата от 90.00лв. /деветдесет лева/, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до настъпване на обстоятелства налагащи нейното изменение или прекратяване.

8. В случай, че минимално дължимата издръжка, определена по правилата на чл.142, ал.2 от СК се измени и се окаже, че определената в т.7 издръжка е в по-нисък размер от минимално дължимата такава по чл.142, ал.2 от СК, бащата В. З. Р.  с ЕГН:********** ще заплаща чрез Х.В.Ч. с ЕГН: **********, в качеството и на майка и законен представител на З.В.Р. с ЕГН: **********, считано от 1-во число на мсесеца, през който се е променила минималната издръжка, ежемесечна издръжка общо в размер на минимално дължимата такава по чл.142, ал.2 от СК, като издръжката се изплаща на две вноски, със следните падежи:

- на първо число от месеца за който се дължи издръжката се заплаща половината от издръжката;

на петнадесето число от месеца за който се дължи издръжката се заплаща половината от издръжката, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до настъпване на обстоятелства налагащи нейното изменение или прекратяване.

9. Издръжките на детето ще се плаща от бащата по банков път, по следната банкова сметка с IBAN: BG31UNCR70001518371261, при банка „УниКредит БулБанк“АД, гр.Чепеларе.

 

IV.РАЗНОСКИ:

 

10. Разноските, направени за водене на съдебното производство по гр.д. №139/2022г. по описа на Районен съд-Чепеларе в размер на 450.00лв. /четиристотин и петдесет лева/, които представляват част от заплатеното адв.възнаграждение от Х.В.Ч.,  ще се поемат от В.З.Р., като същия е заплатил сумата на Х.В.Ч. преди подписване на настоящото споразумение.

11. В.З.Р. с ЕГН:********** се задължава да заплати и дължимите държавни такси по делото.

 

V. ДРУГИ  ДОГОВОРКИ:

 

11. На основание чл.232 от ГПК след подписване на настоящото споразумение, както и след подписване на споразумение, в което В.З.Р.  поеме ангажимент да не осъществява домашно насилие върху Х.В.Ч., последната ще оттегли молбата  си за защита от домашно насилие, по която е образувано гр.д.№137/2022г. по описа на ЧлРС, насрочено за разглеждане на 02.08.2022г. от 10.30ч.

12.1. Майката Х.В.Ч. с ЕГН: ********** се задължава да уведомява/информира, по начина посочен в т.12.2 бащата В. З. Р.  с ЕГН:********** за състоянието на детето, в това число здравословно състояние, нуждите и заниманията му, пътуванията, които се налагат, кръга от хора с които се среща детето и полагат грижи за него, уточняване на въпроси по осъществяване на личните конаткти, както и по други въпроси свързани с ежедневието на детето.

12.2. Майката Х.В.Ч. с ЕГН: ********** изпълнява задължението си по т.12.1. като по своя инициатива се обажда на бащата В. З. Р.  с ЕГН: ********** два пъти седмично - в понеделник и сряда, за да го информира за съответните факти и обстоятелства, а по нейна преценка да изпраща и снимки и клипове чрез ползваните от двамата родители приложения. Извлеченията от регистъра на обажданията на телефоните на родителите и комуникацията в приложенията ще се ползват като доказателства за изпълнение задълженията на майката.

13.1. Настоящото споразумение влиза в сила от деня на одобряването му от Районен съд гр.Чепеларе и е в сила за срок от две година, считано от тази дата.

13.2. Настоящото споразумение може да бъде изменено и/или всеки от родителите може да предяви иск за преуреждане на въпросите, които са негов предмет, след изтичане на 2-годишния му срок на действие. В случай, че никоя от страните не предяви иск за преуреждане на въпросите предмет на споразумението и/или същото не се измени, то продължава да действа, като безсрочно споразумение до момента в който някоя от страните не предяви иск за преуреждане на въпросите предмет на споразумението и/или същото не се измени.

14. Преди одобряване на настоящото споразумение ищцата по гр.д.№ 139/2022 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе се задължава да заяви отказ от предявения иск за присъждане на издръжка от датата на депозиране на исковата молба до 01.08.2022 г.

 

официални средства за комуникация между страните по това споразумение:

 

за Х.В.Ч. :

email: …..

GSM: ….

 

за  В. З. Р.

email: ….

GSM:  ….

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

..................................................................................................................

/Х.В.Ч./

..................................................................................................................

/В. З. Р./

 

СЪДЪТ, с оглед постигнатото споразумение между страните, намира, че производството по делото следва да бъде прекратено, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 139 по описа за 2022г.  на РС - Чепеларе, на основание чл. 234 от ГПК.

ОСЪЖДА ответника В. З. Р. с ЕГН: **********, с адрес: гр.Ч., общ.Ч., обл.С., ул. “….“ № …. да заплати по сметка на РС - Чепеларе, държавна такса в размер на 15 лева за завеждане на делото и 129.60 лв. /сто двадесет и девет лева и 60 ст./ върху постигнатото споразумение за дължимата месечна издръжка на основание чл. 78, ал. 9 вр. ал. 6 ГПК.

ПОСТИГНАТОТО между страните споразумение има силата на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от ГПК.

Определението в частта, с която се одобрява постигната между страните спогодба е окончателно и не подлежи на обжалване.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в прекратителната му част подлежи на обжалване с частна жалба пред Смолянски окръжен съд в едноседмичен срок, който за страните започва да тече от днес.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:30  часа.