Протоколно определение от 21.07.2022 г. по НОХД № 64/2022 г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл. чл.129, ал.1 във вр. с ал.2 от НК,  се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до шест години и за престъплението по чл. 325, ал. 1 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до две години или с пробация, както и с обществено порицание. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Обвиняемият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА, на основание чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за решаване  на досъдебно производство № 88/2020 г. по описа на РУ-гр.Чепеларе, сключено между: Н.А.М. - Прокурор в ТО- гр.Златоград при Районна прокуратура-гр.Смолян, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор Т.Н. и В.Л.П. - Адвокат при АК- Смолян, кантора-гр.С., ул.“…“ № …, като защитник на А.Д.С. от гр. Ч., по следните въпроси:

Обвиняемият А.Д.С.- ЕГН **********, роден на …. г., в гр.С., с постоянен адрес: гр. Ч., ул. „…” № …, с настоящ адрес: гр. Ч., ул. „…” № …, обл. С., ……../, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН:

1. За това, че на 07.06.2020 г., около 02.00 ч., в гр.Чепеларе, обл.Смолянска, пред игрална зала „…” (на ул.“.“ № …), причинил на П.Д.Г. от гр.Ч., обл.С., средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма със счупване на черепната основа, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, наличие на въздух в черепната кухина, съставляващо проникващо нараняване в черепната кухина и загуба на слуха за дясно ухо 68.75 dB, продължила повече от 30 дни, което е довело до трайно отслабване на слуха, което деяние съставлява престъпление по чл. 129, ал. 1, във вр. с ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 129, ал. 1, във вр. с ал.  2 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”б” от НК (при условията на чл. 381, ал. 4 от НПК) МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „Пробация включващо следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” - за срок от 1 (една) година, с периодичност на явяване и подписване 2 (два) пъти седмично, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” - за срок от 1 (една) година и „Включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие“ за срок от 1 (една) година.

1.1. Деянието е извършено виновно, при форма на вина пряк умисъл.

и 2. 3а това, че на 07.06.2020 г., около 02.00 ч., в гр.Чепеларе, обл.Смолянска, в игрална зала „…” (на ул.“…“ № …), извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (изразяващи се в дърпане и отправяне на закани с побой и саморазправа на клиенти, бутане и нанасяне на удар с крак в областта на корема на Ж.В.М. от с.З., общ.Ч., обл.С., удряне и захвърляне на предмети, декоративна колона, лампи върху бар и декоративен елемент - рекламна табела, в резултат на което са причинени щети на „….“ООД- гр.С., представлявано от Я.А.Ж. от гр.С. в размер на общо 138.90 лв.), което деяние съставлява престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 325, ал. 1 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”в” от НК (при условията на чл. 381, ал. 4 от НПК) МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „Глоба“ (като замяна на предвиденото най-леко наказание - „Пробация”) в размер на 500 (петстотин) лв., като на основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага предвиденото (наред с наказанието „Лишаване от свобода“) наказание „Обществено порицание“.

2.1. Деянието е извършено виновно, при форма на вина пряк умисъл.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на обвиняемия А.Д.С. се определя едно общо наказание - „Пробация” включващо следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” - за срок от 1 (една) година, с периодичност на явяване и подписване 2 (два) пъти седмично, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” - за срок от 1 (една) година и „Включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие“ за срок от 1 (една) година, към което на основание чл. 23, ал. 3 от НК се присъединява и определеното наказание „Глоба“ в размер на 500 (петстотин)лв.

Имуществени вреди - 138,90 лв. - възстановени напълно.

Веществени доказателства - няма.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемия А.Д.С.да заплати по сметка BG69STSA 93003103150001, BIC STSABGSF на ОД на МВР-гр.Смолян в Банка “ДСК” клон Смолян, направените разноски по делото  - 744,06 лв. (от които 366 лв. за съдебно-медицинска експертиза, 28,06 лв. за оценъчна експертиза и 350 лв. за видео-техническа експертиза)  

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение,  затова на основание чл. 24, ал. 3 от НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 64/2022 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                СЕКРЕТАР:

 

Съдът на основание чл. 309, ал. 4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо обвиняемия А.Д.С.мярка за неотклонение „подписка”, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо обвиняемия А.Д.С..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,20 часа.