Определение № 79/29.06.2022г. по гр.д. № 89/2022г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от И.К.С., ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. ….” № против Н.П.В. ЕГН **********, с адрес: гр. Б., ж.к. , ул. „” № .., бл. .., ет. .., ап. .., с която е предявен осъдителен иск с правна квалификация чл. 55, ал. 1, пр. 3 от ЗЗД за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата от 5000 лева, представляваща останалата част от цялата сума в размер на 10 000 лева, получена на отпаднало основание – едностранно развален договор за заем от 17.10.2013 г., с която се е обогатила за сметка на ищеца, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане. Претендира разноски.

Препис от исковата молба е връчен на ответника Н.В., която в срока по чл. 131 от ГПК е подала писмен отговор. В последния е обективирано възражение за местна неподсъдност на делото на основание чл. 119, ал. 4, във вр. с чл. 105 от ГПК. Моли съда да прекрати г.д. № 89/2022 г. по описа на РС – Чепеларе и да изпрати същото по подсъдност на РС - Бургас 

След преценка по реда на чл. 118 от ГПК, съдът намира следното:

Съгласно чл. 118, ал. 2 вр. с ал. 1 от ГПК всеки съд решава сам дали заведеното пред него дело му е подсъдно и ако прецени, че не му е подсъдно, го изпраща на компетентния съд.

Съгласно правилата за общата подсъдност на чл. 105 от ГПК искът се предявява пред съда, в района, на който е постоянният адрес или седалището на ответника.

Съдът намира, че възражението е направено в срока по чл. 119, ал. 4 от ГПК, както и че същото е основателно. От направената служебно справка в НБД „Население” е видно, че постоянният адрес на ответника е в гр. Б., ж.к. , ул. „” № , бл. .., ет. .., ап. .

Ето защо делото следва да бъде прекратено и да бъде изпратено по подсъдност на местнокомпетентния съд - РС - Бургас.

Мотивиран от горното и на основание чл. 118, вр. чл. 119, ал. 4 и чл. 105 от ГПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по г.д. № 89/2022 г. по описа на РС - Чепеларе.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на местнокомпетентния съд - Районен съд - Бургас.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаваното му на страните пред ОС - Смолян.