МОТИВИ към решение № 19 от 14.06.2022 г. по АНД № 46/2022 г.

 

по описа на РС – Чепеларе

 

 

Против обвиняемия М.Г.К., ЕГН **********, от гр. Чепеларе е проведено ДП № 45/2022 г. по описа на РУ - Чепеларе, преписка № 683/2022 г. по описа на Районна прокуратура - Смолян, за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 5, във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

Като е установил, че са налице предпоставките за приложение на чл. 78а, ал. 1 от НК, на основание чл. 242, ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 375 от НПК наблюдаващият прокурор е изготвил постановление, което е внесъл в РС - Чепеларе с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК по отношение обвиняемия К. за това, че: на 15.03.2022 г. около 17:15 часа в гр. Чепеларе, ул. „Полк. Дичо Петров” № в сградата на РУ Чепеларе, без надлежно разрешително, съгласно чл. 7, ал. 1 или чл. 73, ал. 1, вр. чл. 30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и чл. 1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл. 73, ал. 1 от ЗКНВП, държал в себе си /във външните джобове на якето си/ високорискови наркотични вещества по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 1, вр. ал. 2, т. 1 от ЗКНВП и Приложение 1-Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект на злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични НРКРВН, а именно: тъмно-зелено/кафява растителна маса с общо нето тегло 0,205 грама, съдържащо психоактивно вещество S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA, като деянието представлява маловажен случай.

Обвиняемият, редовно призован, се явява лично. Заявява пред съдебния състав, че е получил препис от постановлението на Районна прокуратура – Смолян, ТО - Мадан в срок и моли съда да разгледа делото, като не желае да му бъде назначаван защитник, или да си упълномощава такъв. Не желае да дава обяснения по делото. В лична защита обвиняемият обещава, че повече няма да се повтори. В последната си дума, обвиняемият моли да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание.

РП – Смолян, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Съдът, въз основа на събраните и приобщени доказателства по делото, като се запозна с Постановлението на РП - Смолян, както и като съобрази разпоредбите на чл. 378, ал. 2 и 3 от НПК, прие за установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият М.Г.К., ЕГН ********** е  роден на ..... г. в гр. В., ...., с постоянен и настоящ адрес: гр. Ч., ул. „...” № ....

Обвиняемият М.Г.К. употребявал високорискови наркотични вещества – марихуана и ADBBUTINACA, последното известно още като „чай”. ADBBUTINACA представлява ново психоактивно вещество, спадащо към групата на синтетичните канабиноиди. След обработка веществото се привнася към растителната маса и след приготвянето на цигари се употребява чрез пушене.

ADBBUTINACA е психоактивно наркотично вещество, което е поставено под контрол и е включено в списъка в Приложение 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като забранени вещества за пренасяне, съхранение, предлагане, придобиване и притежаването им.

На 15.03.2022 г. следобед в РУ Чепеларе е била получена информация, че обвиняемият К. държи в себе си наркотични вещества и пътува от гр. Пловдив за гр. Чепеларе. От страна на полицейските служители от РУ Чепеларе били предприети дължими законови действия по установяване на извършителя на деянието. В резултат на това на 15.03.2022 г. около 17:00 часа в района на бензиностанция „Лукойл” – гр. Чепеларе, полицеските служители при РУ Чепеларе – свидетеля А.П. и свидетеля Г.И., установили обвиняемия М.К.. Същият бил попитан дали държи в себе си наркотични вещества. Първоначално обвиняемият отрекъл и бил съпроводен от двамата полицейски служители до сградата на РУ Чепеларе за извършване на проверка. В сградата на РУ Чепеларе обвиняемият К. заявил на полицейските служители, че държи в себе си наркотично вещество ADBBUTINACA, известно още с наименованието „чай” и представляващо суха растителна маса, напоена с наркотично вещество, което приготвял на цигари и пушил.

По реда на чл. 164, ал. 2 от НПК е бил извършен от полицейски служител личен обиск на обвиняемия М.К., като неотложно процесуално действие, тъй като са били налице данни, че е възможно деецът да укрие, изхвърли или унищожи наркотичните вещества. При извършването на огледа в присъствието на поемни лице и специалист – технически помощник били открити в горен, ляв външен джоб на якето на М.К. 4 бр. топчета, обвити в прозрачен полиетилен, като всяко от топчетата съдържало суха зелено – кафеникава растителна маса, която след претегляне с електронна везна била общо 0,60 грама. При извършеното изследване с полеви наркотест е била отчетена положителна проба за наличие на наркотични вещества. В долния десен външен джоб на якето на обвиняемия К., в кутия от цигари с надпис „DUNHILL”, черна на цвят, е било открито един брой топче обвито с прозрачен полиетилен и съдържащо суха зелено – кафеникава растителна маса, която след претегляне с електронна везна била 0,09 грама. При извършеното изследване с полеви наркотест е била отчетена положителна проба за наличие на наркотични вещества. За извършените неотложи действия бил изготвен протокол за обиск и изземване от 15.03.2022 г. и фотоалбум към него, в който обстойно са били описани откритите при обиска вещества и предмети, като същите са били иззети по реда на НПК. Обвиняемият К. вписал в протокола като обяснение за откритото у него наркотично вещество, че намереното вещество е закупил в гр. Пловдив и знаел, че се нарича „чай”, напоен с наркотично вещество. Веществените доказателства били запечатани и описани от РУ Чепеларе като ВД по делото.

С първите действия по разследването е било образувано бързо производство от РУ Чепеларе срещу М.Г.К. за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК и в законоустановения срок е била уведомена РП – Смолян. На 16.03.2022 г. до РС – Чепеларе е било внесено искане от РП – Смолян, ведно с изготвения протокол за претърсване и изземване от 15.03.2022 г. за одобрение по реда на чл. 164, ал. 3 от НПК. С определение № 7 от 16.03.2022 г. по ЧНД № 26/2022 г. на РС – Чепеларе протоколът от 15.03.2022 г. за обиск на М.К., с който са били иззети откритите наркотични вещества, е бил одобрен.

С постановление от 21.03.2022 г. на РП – Смолян е било постановено разследването по бързото производство № 45/2022 г. по описа на РУ Чепеларе да се извърши по общия ред.

По досъдебното производство е била назначена и извършена физико – химическа експертиза, по която е дадено заключение, че при извършените анализи на тъмно-зелена/кафява растителна маса – обект № 1 на изследването е било установено, че тя има нетно тегло 0,205 гр. и съдържа веществото  S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA. Остатък – 0,186 гр. Това вещество било привнесено към растителната маса, която е само негов носител. Идентифицираното вещество било ново психоактивно вещество (НПВ) и спадало към т. нар. група на синтетичните канабиноиди. При изследването се установило наличието на НПВ, но не се определяло процентното съдържание на същото (няма разработени методики в лабораториите на НИК-МВР-София, БНТЛ/НТЛ на ОД на МВР).

Веществото  S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA е включено в Приложение № 1 към чл. 3, т. 1, Списък 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, като високорисково вещество.

В хода на разследването на М.К. е било повдигнато и предявено обвинение за престъпление по чл. 354а, ал. 5, във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК. Разпитан в качеството на обвиняем М.К. се е признал за виновен по предявеното му обвинение и е дал обяснения.

По доказателствата:

Така възприетата фактическа обстановка се установява и подкрепя по неоспорим начин от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства и доказателствени средства, преценени от съда по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК: протоколи за разпит на свидетели и обвиняем, протокол за обиск и изземване от 15.03.2022 г. на полицейски орган – разузнавач при РУ Чепеларе с фотоалбум към него, определение № 7/16.03.2022 г. по ЧНД 2682022 г. на РС – Чепеларе; протокол № 475/21.03.2022 г. за извършена химическа експертиза; писмо до ЦМУ, отдел „НОП” – София и Приемо – предавателен протокол № 85 299 от 28.04.2022 г. за предаване на съхранение на остатъка от наркотичното вещество след извършената експертиза с нетно тегло 0,186 гр. в прозрачна полиетиленова опаковка, запечатана със силиконов печат „РДВР Пловдив 053”, характеристична справка на обвиняемия, заповед за задържане по ЗМВР, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, от приложените на л. 45 от ДП веществени доказателства – празни опаковки от наркотичните вещества, както и от събраните лично пред съдебния състав гласни доказателствени средства, посредством разпита на свидетелите А.И.П. и Г.В.И., и изисканите справки за съдимост.

Съдът даде изцяло вяра на показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие свидетели А.П. – началник на група „Криминална полиция” в РУ Чепеларе и Г.И. – младши разузнавач в „Криминална полиция” при РУ - Чепеларе, които са последователни, логични, безпротиворечиви и взаимнодопълващи се, като кореспондират и с останалите събрани доказателства по делото. От същите се изясняват съществените обстоятелства, включени в предмета на доказване – след получения сигнал свидетелите установили обвиняемия в района на бензиностанция „Лукойл” в гр. Чепеларе. Качвайки лицето в служебния автомобил, свидетелите провели с него предварителна разузнавателна беседа, по време на която обвиняемият първоначално отрекъл, а впоследствие признал, че носи в себе си четири топчета наркотично вещество – „чай”. Обвиняемият К. бил отведен в сградата на Районното управление, където било организирано и проведено процесуално – следствено действие претърсване и изземване в присъствието на поемни лица и експерт от НТЛ. При обиска в лицето били намерени 5 броя топчета със суха растителна тревна маса, завита в прозрачен полиетилен, която към момента на извършването на обиска при направен полеви тест е реагирала на амфетамин. Четири от топчетата били намерени в единия джоб, а петото в кутия от цигари, която била в другия джоб на якето. За тези действия бил съставен протокол, а лицето – задържано. Веществата били описани, а за случая било образувано бързо производство. Още в служебния автомобил обвиняемият признал, че се е снабдил с наркотичното вещество в гр. Пловдив и докато е пътувал е употребил част от него. В показанията си свидетелят И. посочва, че веществото било претеглено и брутното му тегло било 0,69 гр. Веществото било описано в протокола и иззето по надлежния ред. Лицето било задържано в сградата на РУ - Чепеларе за срок от 24 часа за изясняване на случая. Обвиняемият казал, че веществото не е за продажба, а за лична употреба. При разпита свидетелят П. заяви, че това не е първата подобна информация за лицето К. и че той периодично носи в гр. Чепеларе подобни субстанции за продажба и лична употреба.

Показанията на свидетелите изцяло подкрепят възприетата от съда фактическа обстановка. В тази насока следва да се има предвид, че свидетелите П. и И., са именно тези служители от „Криминална полиция” при РУ Чепеларе, които вследствие на получен сигнал лично и непосредствено установяват обвиняемия, организират и провеждат процесуално – следствени действия за събиране на доказателства по реда на НПК за деянието и неговия извършител  и съвсем обективно и безпристрастно дават показания по случая.

В подкрепа на гласните доказателствени средства са и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като неоспорени от страните.

Съдът кредитира изцяло отразеното в химическата експертиза, като изготвена от експерт, в чиято компетентност и безпристрастност няма основание да се съмнява. Заключението, приобщено по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК, е обосновано. Експертът при БНТЛ – ОД на МВР Пловдив е изследвал двата обекта № 1 и № 2, опаковани по надлежния ред с поставен восъчен печат „МВР 11 Смолян” и подписи на поемни лица, като е дало заключение, че при извършените анализи на тъмно – зелено/кафявата растителна маса – обект № 1 на изследването е установено, че тя има нетно тегло – 0,205 гр. и съдържа веществото S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA. Остатък 0,186 гр. Веществото е привнесено към растителната маса и е само носител за него. В експертизата е посочено, че идентифицираното вещество е ново психоактивно вещество (НПВ) и спада към т. нар. група на синтетичните канабиноиди. При изследването експертът е установил наличието на НПВ, но не се определя процентното съдържание на същото (няма разработени методики в лабораториите на НИК-МВР-София, БНТЛ/НТЛ на ОД на МВР). Веществото  S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA е включено в Приложение № 1 към чл. 3, т. 1, Списък 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, като високорисково вещество.

При предявяването на вещественото доказателство по реда на чл. 284 от НПК - празни опаковки от наркотичните вещества, които се намират в кориците на досъдебно  производство № 45/2022 г. по описа на РУ – Чепеларе, на лист 45, обвиняемият К. показа празната опаковка на едното топче, като изрази становище са приемане и приобщаване на вещественото доказателство към доказателствените материали по делото.

От изисканите и приложени по делото справки за съдимост на обвиняемия М.Г.К. с рег. № 2596/06.06.2022 г. и рег. 2615/07.06.2022 г., издадени от Районен съд – В., е видно, че до приключване на съдебното следствие обвиняемият не е бил осъждан, а от декларацията му за семейно и материално положение и имотно състояние от 05.04.2022 г. се установява, че семейството му се състои само от него, получава доходи от трудова дейност по възлагане, които годишно възлизат на 6 000 лева, не притежава  движимо и недвижимо имущество.

От правна страна:

При съвкупната преценка на събраните по делото доказателства, съдът прие за доказано по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемият е извършител на инкриминираното деяние, описано в постановлението на Районна прокуратура - Смолян.

ADBBUTINACA е психоактивно наркотично вещество, което е поставено под контрол и е включено в списъка в Приложение 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, включващо „Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”  и е под контрол съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като забранени вещества за пренасяне, съхранение, предлагане, придобиване и притежаването им.

Изложеното мотивира съда да приеме, че е обвиняемият М.Г.К. е  осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по 354а, ал. 5, във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

От субективна страна обвиняемият К. е извършил деянието при форма на вина - пряк умисъл, тъй като същият е предвиждал обществено опасните последици вследствие противоправното държане от негова страна на високорисково наркотично вещество и е искал настъпването на такива, съзнавал е противоправния характер на поведението си. С държането на високорисково наркотично вещество без надлежно разрешително, деянието е осъществено и завършено и от обективна страна.

Посоченото вещество представлява високорисково наркотично вещество по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 1, вр. ал. 2, т. 1 от ЗКНВП и Приложение 1-Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект на злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Същият е осъществил втората форма на изпълнителното деяние съгласно ал. 3 на чл. 354а от НК – държи наркотични вещества. В конкретния случай обвиняемият е държал високорискови наркотични вещества с висока степен на риск за общественото здраве - психоактивно наркотично вещество ADBBUTINACA.

От субективна страна деецът е извършил деянието умишлено, при форма на вината пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на извършеното престъпление, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване. Обвиняемият К. е съзнавал, че държи в себе си забранени от закона вещества – наркотични такива, които са с висока степен на риск за общественото здраве.

По наказанието:

Съдът призна обвиняемия за виновен по посочения текст – чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК, като намери, че по отношение на него са налице кумулативните предпоставки за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК, тъй като за извършеното престъпление е предвидено наказание глоба до 1000 лева; деецът не е осъждан; установено по делото е, че деецът не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и не са констатирани причинени от престъплението материални щети, които следва да бъдат възстановени, като не са налице и изключващите института на освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание ограничения по чл. 78а, ал. 7 от НК.

Нормата на чл. 354а НК визира престъпление, което е против народното здраве и против околната среда. С него се засягат важни обществени отношения свързани със здравето на гражданите и поради това откритото и иззето от обвиняемия наркотично вещество -  тъмно-зелено/кафява растителна маса с общо нето тегло 0,205 грама, съдържащо психоактивно вещество S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA, не дава основание за правен извод, че в конкретния случай се касае за малозначителност на деянието, съгласно разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от НК. Извършеното от обвиняемия престъпно деяние следва бъде квалифицирано като „маловажен случай” по смисъла на чл. 93, т. 9 НК. Този извод следва от по - ниската степен на обществена опасност, което разкрива конкретното деяние от обикновените случаи на престъпления от същият вид. Същото, както съдът прие, не е малозначително, каквото е предвидено в чл. 9, ал. 2 от НК, тъй като се касае за държане на високорисково наркотично вещество. Визираното обстоятелство характеризира завишена степен на обществена опасност на деянието на обвиняемия, което законът криминализира като престъпление (в този смисъл практика на ВКС по наказателни дела, решение № 523 от 09.01.2009 г. по н. д. № 560/2006 г., ІІІ н. о., решение № 603 от 25.10.2004г., I н.о. и др.).

Предвид това съдът освободи обвиняемия от наказателна отговорност и като взе предвид разпоредбите на чл. 354а, ал. 5 и чл. 78а, ал. 5 от НК му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лева, която е в предвидения минимален размер по чл. 78а, ал. 1 от НК. При определяне размера на наказанието съдът взе предвид обществената опасност на деянието, личността на дееца, цялото конкретно своеобразие на обстоятелствата, при които е извършено престъплението и всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Подсъдимият е в млада възраст, има чисто съдебно минало, в хода на досъдебното производство е направил самопризнания и е изразил съжаление за извършеното. Това съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства. Отегчаващи отговорността обстоятелства - високата обществена опасност на извършеното. Отчитайки горното, с оглед постигане целите на специалната и генерална превенция, съдът съобрази и обществената опасност на деянието. В тази насока съдът взе предвид, че по - голям размер на наказанието би утежнило положението на осъденото лице и би противоречало на изискването на закона. Според съда този размер на наказание е достатъчно разумен с оглед възможността обвиняемият да преосмисли и коригира за в бъдеще поведението си.

По веществените доказателства:

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК съдът постанови да бъдат отнети в полза на държавата веществените доказателства по делото – празни опаковки от наркотични вещества, които се намират в кориците на досъдебното производство № 45/2022 г. по описа на РУ Чепеларе, на л. 45, като след влизане на решението в сила същите да бъдат унищожени като вещи без стойност.

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК съдът постанови да бъдат отнети в полза на държавата веществените доказателства – наркотични вещества – 1 бр. /един брой/ прозрачна полиетиленова опаковка , запечатана със силиконов печат „РДВР Пловдив 053”, съдържаща наркотични вещества: тъмно – зелено/кафява растителна маса – обект № 1 с нето тегло 0,186 грама, съдържаща веществото S)-N- (1 – амино – 3,3 – диметил – 1 – оксобутан – 2 – ил)- 1 – бутилиндазол – 3 – карбоксамид, познато под синонима ADBBUTINACA, която е остатък след извършена физико-химическа експертиза № 475/21.03.2022 г. по описа на сектор БНТЛ при ОД на МВР Пловдив, изпратени и намиращи се на съхранение в ЦМУ отдел НОП гр. София, като след влизане на решението в сила да бъдат унищожени като вещи без стойност.

По разноските:

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът осъди обвиняемия да заплати разноските по делото в размер 79.35 лева, направени в досъдебна фаза за експертиза – по сметката на ОД на МВР Смолян.

 

Мотивиран от горното, съдът постанови решението си.

 

 

23.06.2022 г.                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: