Протоколно определение от 21.04.2022г. по АНД № 30/2022г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

СЪДЪТ докладва постъпила по делото молба с вх.№ 881/19.04.2022 г., подадена от „**********” ООД чрез неговите законни представители Й.Г.К. и С.К.К., с приложения към нея.

Предвид представеното с молбата заверено копие на квитанция за прием на заявление с договори по схема „Договорни отношения в сектора на млякото” от Държавен фонд „Земеделие” – разплащателна Агенция ОПСМП-гр.Пловдив – ОД на ДФЗ, която въвежда заявлението, както и представеното с административнонаказателната преписка заверено копие на заявление за регистриране на договор /анекс/ прекратяване на договор за доставка на сурово мляко от 28.05.2020 г., съдът намира, че не е местнокомпетентен да разгледа делото по следните съображения: Според разпоредбата на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Когато последното се осъществява чрез бездействие, компетентен да разгледа делото по правилата на местната подсъдност е съдът, в района, на който трябва да бъде осъществено изискуемото от закона действие.

В конкретния случай наказателното постановление е издадено срещу жалбоподателя за нарушение на чл.55б, ал. 5, изр. първо от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделските продукти на Европейския съюз.

Според тази разпоредба в редакцията й – изм. – ДВ, бр.13 от 2020 г., в сила от 14.02.2020 г., договорите за доставка на сурово мляко от всички видове млека се регистрират от първия изкупвач в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” по адреса на дейността на изкупвача в 30-дневен срок от сключването.

Изпълнението на посоченото задължение се осъществява чрез действие – регистриране на договорите за доставка на сурово мляко в ОД на Държавен фонд „Земеделие” по адреса на дейността на изкупвача.

От заявлението за регистриране на договор/анекс за доставка на сурово мляко вх. № 342517 от 28.05.2020 г., прието от Държавен фонд „Земеделие”, Областна дирекция  гр. Пловдив, подадено от „ **********” ООД, чрез управителя С.К.К., се установява, че адресът на дейността на дружеството е: гр.П., ул. „....” № .... Следователно дължимото действие – регистрацията на договора за изкупуване на сурово мляко № 01-ов/14.04.2020 г., сключен между „******” ООД, ЕИК ****** и „ **********” ООД, ЕИК ******, е следвало да бъде извършено в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” - Пловдив, тъй като в нейния район се намира адресът на дейността на санкционираното дружество. Това е и мястото, където е осъществено административното нарушение по смисъла на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН /в този смисъл определение № 30/10.04.2020 г. по НЧД № 195/2020 г. на ВКС, първо наказателно отделение/.  Ето защо съдът намира, че настоящото производство следва да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на РС - Пловдив.

Мотивиран от горното, съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 30/2022 г. по описа на РС - Чепеларе.

ИЗПРАЩА делото на Районен съд - Пловдив по подсъдност.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:05 часа.