Определение № 41/13.04.2022 г. по гр.д. № 114/2021г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

Делото е образувано по искова молба, подадена от В. Т. С., ЕГН ********** против В. Р. К., ЕГН **********, с която е предявен конститутивен иск за делба на недвижими имоти.

В първото съдебно заседание след влизане в сила на постановеното по делото решение по допускане на делбата, с протоколно определение № 11/03.02.2022 г. производството по същото е спряно на основание чл. 229, ал. 1, т. 1 от ГПК – по съгласие на страните. Определението е влязло в сила, тъй като не е обжалвано от страните в законоустановения срок.

На 23.03.2022 г. е постъпила молба вх. № 651/23.03.2022 г., подадена от ищеца, чрез процесуалния му представител, с която уведомява съда, че с ответната страна са постигнали извънсъдебно споразумение, по силата на което са поделили доброволно допуснатите до делба имоти и са уредили имуществените си претенции по сметките във връзка със съсобствеността, като са сключили договор за доброволна делба, вписан в СВ – Чепеларе - Акт № 12, т. I, дв. вх. рег. № 172/17.05.2022 г. Със същата молба е направено искане за прекратяване на делото. Към молбата е приложено заверено копие от вписания договор за доброволна делба.

Предвид констатацията, че молбата за прекратяване е подадена единствено от ищеца, съдът е указал препис от същата с приложението да се връчи на ответника за становище в 3 – дневен срок от получаването.

Поради липсата на данни в рамките на дадения срок ответната страна да е изразила становище по искането за прекратяване на производството по делото, с разпореждане от 05.04.2022 г. съдът е указал на ищеца да заяви изрично дали оттегля исковата молба, предвид постигнатото между страните извънсъдебно споразумение.

В изпълнение на дадените указания по делото е постъпила молба вх. № 815/12.04.2022 г., подадена от ищецът лично, с която заявява, че оттегля предявения иск и моли производството по делото да бъде прекратено.

С оглед на така направеното изрично изявление от ищеца и предвид характера на производството, което е особено такова, а именно - за делба, съдът е разпоредил препис от молбата на ищеца от 12.04.2022 г. да се връчи на ответника, като е указал на същия в едноседмичен срок от получаването с писмена молба да заяви изрично дали изразява съгласие за прекратяване на производството по делото.

В молба вх. № 825/13.04.2022 г., подадена от ответника В. Р. К., чрез процесуалния ѝ представител адвокат К., овластен с всички права по чл. 34 от ГПК, включително и за сключване на съдебна спогодба /л. 36/, изрично е заявено съгласие за прекратяване на производството по делото.

При горните обстоятелства съдът намира, че производството по делото следва да бъде възобновено. Същевременно наличието на всички изискуеми предпоставки - подадена молба за оттегляне на исковата претенция и за прекратяване на делото, за което е дадено изрично съгласие от ответника, представлява основание за прекратяване на производството по образуваното г.д. № 114/2021 г. по описа на РС – Чепеларе, тъй като съдът е десезиран от разглеждането и решаването на правния спор.

След влизане в сила на прекратителното определение, делото в частта, в която има постановено и влязло в сила съдебно решение по допускане на делбата следва да се внесе в архив съобразно разпоредбата на чл. 60, ал. 2 от ПАС.

На основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса в размер на по 25 лв.

 Мотивиран от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВЪЗОБНОВЯВА производството по г.д. № 114/2021 г. по описа на РС – Чепеларе.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 114/2021 г. на РС – Чепеларе, поради оттегляне на иска, предявен от В. Т. С., ЕГН ********** против В. Р. К., ЕГН **********, за делба на недвижими имоти.

ОСЪЖДА В. Т. С., ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. „….“ № ДА ЗАПЛАТИ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв. по сметка на РС - Чепеларе, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА В. Р. К., ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. „“ № ДА ЗАПЛАТИ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв. по сметка на РС - Чепеларе, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на страните пред ОС - Смолян.