Присъда № 8 от 22.12.2021 г. по НЧХД № 135/2021 г.

 

Съдия – докладчик Десислава Петрова

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.И.П., роден на .....г. в гр.Ч., ...., с постоянен адрес: гр.Ч., ул."..." № ... и настоящ адрес: гр.С., ул." ...,  с ЕГН: ....., за ВИНОВЕН в това, че на ....г., публично, разпространено чрез публикуване в ТРРЮЛНЦ, в качеството му на длъжностно лице – председател на ТД „.....”, при и по повод изпълнение на службата му  е разгласил за Р.А.К. с EГH ....., постоянен адрес: гр.Ч., ул.’’...” №..., в качеството й на длъжностно лице (управител на „...” ЕООД) неверни обстоятелства (клевети), част от които са описани в протокол от ...год. от проведеното Общо отчетно събрание на ТД „.....“ гр.Ч., състояло се в ... гр.Ч., като пред присъстващите на събранието е казал: „.....“, както и е твърдял, че ГФО за 2019 г. не му е предаден от Р.К. и във връзка с това е казал, че „лъже“ – престъпление по чл.148, ал.2, предл.1 във вр. ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 във вр. чл.147, ал.1, пр.1 НК, поради което и на основание чл. 148, ал.2, предл.1 във вр. ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 във вр. чл.147, ал.1, пр.1, във вр. с чл.54, ал.1 от НК, му НАЛАГА наказание „ГЛОБА” в размер на 5000лв. /пет хиляди лева/, платима в полза на Държавата по сметка на РС - Чепеларе и наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да се изпълни чрез обявяване на присъдата в Кметството по настоящия адрес на лицето.

 

На основание чл. 304 от НПК ПРИЗНАВА ЗА НЕВИНОВЕН и ОПРАВДАВА подсъдимия Г.И.П. за извършване на престъпление по чл.148, ал.2, предл.1 във вр. ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 във вр. чл.147, ал.1, пр.1 НК за това, че на 26.04.2021г., публично, разпространено чрез публикуване в ТРРЮЛНЦ, в качеството му на длъжностно лице – председател на ТД ”.....”, при и по повод изпълнение на службата му е разгласил за Р.А.К. с EГH ....., постоянен адрес: гр.Ч, ул.’’...” № ..., в качеството й на длъжностно лице (управител на „...” ЕООД) неверни обстоятелства (клевети), описани в протокол от ...... г. от проведеното Общо отчетно събрание на ТД „.....“ гр.Ч., състояло се в ... гр.Ч., като пред присъстващите на събранието е казал: „....“.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.И.П., роден на ..... г. в гр.Ч., ....., с постоянен адрес: гр.Ч., ул."...." № .... и настоящ адрес: гр.С., ул."....." № ..., с ЕГН: ....., за ВИНОВЕН, за това, че на .....г. публично, разпространено чрез публикуване в ТРРЮЛНЦ, в качеството му на длъжностно лице – председател на ТД ”.....”, при и по повод изпълнение на службата му в ... гр.Ч., при провеждането на Общо отчетно събрание на ТД „.....“ гр.Ч., като пред присъстващите на събранието е казал нещо унизително за честта или достойнството (обида) на Р.А.К. с EГH ....., в качеството й на длъжностно лице (управител на „...” ЕООД), описани в протокол от ..... год. от проведеното Общо отчетно събрание на ТД „.....“ гр.Ч., състояло се в ... гр.Ч., а именно: „........“ – престъпление по чл.148, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 от НК, поради което и на основание чл. 148, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4, във вр. с чл.54, ал.1 от НК МУ НАЛАГА наказание „ГЛОБА” в размер на 3000 лв. /три хиляди лева/, платима в полза на Държавата по сметка на РС - Чепеларе и наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да се изпълни чрез обявяване на присъдата в Кметството по настоящия адрес на лицето.

 

На основание чл. 304 от НПК ПРИЗНАВА ЗА НЕВИНОВЕН и ОПРАВДАВА подсъдимия Г.И.П. за извършване на престъпление по чл.148, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 от НК за това, че на ... год., публично, разпространено чрез публикуване в ТРРЮЛНЦ, в качеството му на длъжностно лице – председател на ТД ”.....”, при и по повод изпълнение на службата му в .... гр.Ч., при провеждането на Общо отчетно събрание на ТД „.....“ гр.Ч. е казал нещо унизително за честта или достойнството (обида) на Р.А.К., в качеството й на длъжностно лице (управител на „...” ЕООД), като пред присъстващите на събранието е казал, че е „.....”.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия общо наказание в размер на най-тежкото от така наложените му, а именно наказание „ГЛОБА” в размер на 5000 лв. /пет хиляди лева/, платима в полза на Държавата по сметка на РС - Чепеларе и наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да се изпълни чрез обявяване на присъдата в Кметството по настоящия адрес на лицето.

 

На основание чл.45, вр. с чл.52 от ЗЗД ОСЪЖДА Г.И.П. с ЕГН: ....., с постоянен адрес: гр.Ч., ул."..." № .... и настоящ адрес: гр.С., ул."..." № ..., ДА ЗАПЛАТИ на Р.А.К., ЕГН ....., с адрес гр.Ч., ул.”...” № ..., обезщетение за неимуществените вреди, изразяващи се в неудобства, стрес, уронване на престижа като жител на Община Чепеларе и здравословни такива, а именно високо кръвно налягане, не може да си упражнява своята дейност и смущения в съня, претърпени от нея вследствие на престъплението (клевета) по смисъла на чл.148, ал.2, предл.1 във вр. ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 във вр. чл.147, ал.1, пр.1 НК, в размер на 600лв. /шестстотин лева/, ведно със законната лихва от ... г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ исковата претенция до пълния претендиран размер от 1000лв.

 

На основание чл.45, вр. с чл.52 от ЗЗД ОСЪЖДА Г.И.П. с ЕГН: ....., постоянен адрес: гр.Ч., ул."..." № ... и настоящ адрес: гр.С., ул."...." № ..., ДА ЗАПЛАТИ на Р.А.К., ЕГН ....., с адрес гр.Ч., ул.”...” № ..., обезщетение за неимуществените вреди, изразяващи се в неудобства, стрес, уронване на престижа като жител на Община Чепеларе и здравословни такива, а именно високо кръвно налягане, не може да си упражнява своята дейност и смущения в съня, претърпени от нея вследствие на престъплението (обида) по смисъла на чл.148, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 от НК в размер на 300лв. /триста лева/, ведно със законната лихва от .... г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ исковата претенция до пълния претендиран размер от 1000лв.

 

ОСЪЖДА Г.И.П. да заплати по сметка на РС-Чепеларе, в полза на бюджета на съдебната власт сумата от  100лв. /сто лева/, явяваща се 4 % държавна такса върху уважените граждански искове. 

 

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА Г.И.П. с ЕГН: ....., постоянен адрес: гр.Ч., ул."..." № ... и настоящ адрес: гр.С., ул."...." № ..., ДА ЗАПЛАТИ на частния тъжител и граждански ищец Р.А.К. сумата 600 лв., явяваща се направените от същата разноски по делото за адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване в петнадесетдневен срок от днес пред Окръжен съд Смолян.