Решение № 78 от 20.12.2021 г. по АНД № 142/2021 г.

 

Съдия – докладчик Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по подадена от Н.П.П., ЕГН ..., адрес гр.П., ж.к…., вх. , ет. , ап. , жалба против наказателно постановление №21-0373-000239/07.09.2021 г. на началника РУ гр.Чепеларе, ОДМВР гр.Смолян, с което за нарушение на чл.103 ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.4 ЗДвП са й наложени административни наказания "глоба" в размер на 50 лв. и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от един месец. Жалбоподателката моли наказателното постановление да бъде отменено, поради това, че в хода на производството са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, както и поради това, че не е извършила вмененото й нарушение. 

В съдебно заседание, жалбоподателката, редовно призована, се явява и не изпраща представител.

Ответникът по жалбата РУ град Чепеларе в съдебно заседание се представлява от началника М.К., който ангажира становище за законосъобразност на наказателното постановление.

РП Смолян, ТО Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище.

След като разгледа жалбата, изложените от страните доводи и като се запозна с материалите по делото, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На 26.02.21г. мобилен екип на сектор „Контрол и правоприлагане“ гр.Хасково на Националното ТОЛ управление в състав инспектор В.Н. и главен специалист А.П., свидетели по делото, осъществявали контрол относно заплатена винетна такса на движещите се МПС. В  17:10 часа те се установили със служебен автомобил на републикански път втори клас 86 74+700км, на уширение на пътя откъм платното за движение от гр.Смолян към гр.Пловдив, в близост до разклона за с.Зорница, общ.Чепеларе. На екран в служебния автомобил получили информация за движещ се в посока от гр.Смолян към гр.Пловдив лек автомобил „БМВ X 5“ с peг. № ..., за който не е платена винетна такса. Информацията била получена от камери монтирани на рамка в участъка на пътя бензиностанция „Круиз“-гр.Чепеларе, на разстояние от около 5 км от екипа. С оглед данните за движение на това МПС без винетна такса, те решили да го спрат, за да вземат отношение по случая. Свидетелят В.Н., който бил облечен с униформа и светлоотразителна жилетка подал сигнал за спиране на водача със стоп палка по образец. Той възприел визуално, че водачът е жена, която го погледнала, но не изпълнила разпореждането за спиране.

На 26.02.2021 г. Н.П. попълнила собственоръчно бланка за обяснения, в която посочила, че същия ден  е пътувала от гр.Девин за гр.Пловдив през к.к.Пампорово, но не видяла да й е подавана стоп палка от служители на ТОЛ. Излага, че лек автомобил „БМВ X 5“ с peг. № ... е собственост на дядо й и не знае дали за него е платена винетна такса.

За случая инспектор В.Н. изготвил докладна записка до началника на сектор „Контрол и правоприлагане“ гр.Хасково на Националното ТОЛ управление, който от своя страна сезирал РУ –Чепеларе. На Н.П. била изпратена покана от РУ Чепеларе за явяване на 25.05.2021 г. в 14,30ч. за съставяне на АУАН

Свидетелят В.И.-мл.автоконтрольор в РУ Чепеларе съставил в отсъствието на Н.П. акт за установяване на административно нарушение №326517/25.05.2021г. за това, че на 26.02.21г. в 17:10 часа е управлявала лек автомобил "БМВ X 5" с рег.№ ... собственост на С.А.Щ. с ЕГН ... от с. Я. общ. Р. обл. П. ул."..." № ... с посока на движение от град Смолян към град Пловдив на път втори клас 86 74+700км, като не спира на подадения сигнал от служителя В.Н.Н. инспектор в сектор "Контрол и Правоприлагане” гр. Хасково със стоп палка по образец, като продължава движението си в посока към град Пловдив и по този начин осуетява извършването на проверка от орган за контрол на АПИ-нарушение по чл.103 ЗДвП. Актът бил съставен в присъствието на свидетелите Н. и Т.. Бил предявен на Н.П. на 23.08.2021 г. и тя го подписала.

Въз основа на АУАН било издадено наказателно постановление №21-0373-000239/07.09.2021 г. от началника РУ гр.Чепеларе, ОДМВР гр.Смолян, с което за нарушение на чл.103 ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.4 ЗДвП на жалбоподателката са наложени административни наказания "глоба" в размер на 50 лв. и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от един месец.

Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Жалбата е  допустима като подадена в срок от  лице  с интерес да обжалва, а разгледана по същество-неоснователна.

От събраните по делото доказателства се установява, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице, че в процедурата по установявана на административното нарушение и съответно, налагане на наказанието, не са допуснати съществени нарушения  на процесуалните правила,  довели до невъзможност за жалбоподателя  да организира защитата си.

Съгласно разпоредбата на чл.103 ЗДвП, при подаден  сигнал за спиране от контролните органи, водачът на ППС, е длъжен да спре плавно, в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания.

От събраните доказателства по делото съдът приема, че от обективна и субективна страна Н.П. е извършила вмененото й с обжалваното наказателно постановление нарушение на чл. 103 ЗДвП. Това е така, тъй като въпреки че инспектор В.Н. облечен с униформа и светлоотразителна жилетка  подал ясен сигнал за спиране със стоп палка към управлявания от жалбоподателката лек автомобил "БМВ X 5" с рег.№ ...на 26.02.2021г. в 17,10 часа на път втори клас 86 74+700км,, тя като негов водач не спряла. Доколкото от гласните доказателства по делото се установява, че свидетелят В.Н. при подаването на сигнала е бил прав до пътното платно и двамата осъществили визуален контакт, съдът приема, че тя е възприела разпореждането за спиране на контролния орган, но е решила да не го изпълни. В случая не се установяват обстоятелства, поради които П. да е била обективно възпрепятствана да види инспектор Н. и подадения от него сигнал със стоп палка да спиране.

Извършеното  нарушение, съгласно чл.175 ал.1 т.4 ЗДвП, се наказва с лишаване от право да се  управлява МПС за срок от един до шест месеца и с „глоба” от 50 до 200 лв. По делото се представя справка за дисциплина на Н.П. като водач на МПС, от която е видно, че тя многократно е санкционирана за нарушения по ЗДвП. Според съда жалбоподателката се характеризира с висока степен на обществена опасност като водач. Въпреки това са й наложени  административни наказания в минимален размер -глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява  МПС за срок от един  месец.

В АУАН и НП номерът на управлявания от Н.П. автомобил е посочен с регистрационния му номер двукратно, като при описание на нарушението веднъж погрешно е посочен с като ..., вместо ..... Доколкото в акта и НП фигурира и правилно изписания номер  ...., съдът счита, че правото на защита на жалбоподателката не е било възпрепятствано. Още повече, че тя сама сочи в обясненията си, че на процесната дата е управлявала лек автомобил .....

Наказателното постановление като законосъобразно следва да бъде потвърдено и затова съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №21-0373-000239/07.09.2021 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, ОДМВР гр.Смолян, с което на Н.П.П., ЕГН ..., адрес гр.П., ж.к... .., вх. ..., ет. ..., ап. ..., за нарушение на чл.103 ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.4 ЗДвП са й наложени административни наказания "глоба" в размер на 50 лв. и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от един месец.

Решението подлежи на обжалване в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните пред  Административен съд  град Смолян.