Определение № 39 от 09.12.2021 г. по АНД № 155/2021 г.

 

Съдия – докладчик Десислава Петрова

 

 Производство по делото е образувано въз основа на постъпила в съда жалба по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН, предявена от Ч. С. П., ЕГН ..., с адрес гр.П., ул. „...“ № ... против Фиш серия Х № 0456142, издаден на 18.11.2021г. от полицейски инспектор Г.К. при РУ Чепеларе, с който на основание чл.186, ал.2 във връзка с чл.185 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лева.

Така депозираната жалба е процесуално недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл.186, ал.1 от ЗДвП при административни нарушения, които са установени в момента на извършването им и за които не е предвидено наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, на мястото на нарушението може да бъде наложена с фиш глоба или в минималния размер, или в размера, посочен в административнонаказателната разпоредба за съответното нарушение. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата. Съгласно ал. 7 на чл.186 от ЗДвП издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

Влезлият в сила фиш не може да бъде оспорен от неговия адресат. Настоящият случай не е такъв. Съгласно разпоредбата на чл.186, ал.2 от ЗДвП на лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт. Оспорването следва да бъде насочено спрямо административно-наказващия орган, съставил фиша. Своевременно предприетото оспорване, изключва възможността фишът сам по себе си да породи каквито и да е правни последици по отношение на неговия адресат. Обратно, за издателя на фиша, то създава задължение или да състави акт за установяване на административно нарушение или пък да откаже да състави такъв акт. Съответно, ако бъде съставен акт, то същият заедно с цялата преписка, следва при условията на чл.44, ал.3 от ЗАНН да бъде изпратен на съответния компетентен наказващ орган. Едва ако бъде издадено наказателно постановление, то вече ще може да бъде обжалвано от неговия адресат пред съответния съд по реда на Раздел V от ЗАНН. Съгласно визирания раздел от ЗАНН, на обжалване пред районния съд подлежат само наказателни постановления и електронни фишове. Уредения в чл.186 от ЗДвП и чл.39 от ЗАНН "фиш" като форма на писмено обективирано властническо волеизявление на административнонаказващ орган не подлежи на съдебен контрол.

В процесния случай оспорването на фиш серия Х № 0456142/18.11.2021г. е своевременно упражнено в седемдневен срок от съставянето на фиша. Жалбата в случая следва да провокира компетентните органи да преценят налице ли са основанията за образуване на административнонаказателно производство със съставянето на акт. Ето защо следва преписката да се изпрати на РУ – Чепеларе.

С оглед на изложеното

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА съдебното производството по АНД № 155/ 2021 г. по описа на ЧлРС, образувано въз основа на предявена жалба от Ч. С. П., ЕГН ..., с адрес гр.П., ул. „...“ № ... против Фиш серия Х № 0456142, издаден на 18.11.2021г. от полицейски инспектор Г.К. при РУ Чепеларе.

ДА СЕ ИЗПРАТИ АНП на РУ – Чепеларе по компетентност за преценка дали да се издаде акт за установяване на административно нарушение и съответно наказателно постановление.

Определението подлежи на обжалване в 7- дневен срок от съобщаването на страните пред Административен съд- гр.Смолян.