Решение  № 73 от 10.11.2021 г. по АНД № 127/2021 г.

 

Съдия – докладчик Десислава Петрова

 

Производството е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН, въз основа на жалба, предявена от Н. М. М., ЕГН ...., с адрес гр. Ч., ул. „....“ №, вх. , ет., ап…. против наказателно постановление № 21-0373-000236/07.09.2021 г. на Началника РУ към ОД на МВР – Смолян, РУ Чепеларе, с което на основание чл. 638, ал. 3 от Кодекса за застраховането й е наложено административно наказание "глоба" в размер на 400 /четиристотин/ лева.

В депозираната пред съда жалба се излага твърдение, че жалбоподателката не е собственик на лек автомобил „Нисан Алмера Тино“ с рег. № ...., поради което се иска наказателното постановление да бъде отменено.

В съдебно заседание въззивницата редовно призована, се явява лично. В заседание по същество пледира НП да бъде отменено.  

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща представител.

РП – Смолян, редовно и своевременно призована, не изпраща представител.

След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

На 31.08.2021г., около 10.45ч. в гр. Чепеларе по ул. „Беломорска“ до входа на ПГСГСТ с посока на движение от гр. Смолян към гр. Пловдив като водач на МПС въззивницата управлявала лек автомобил Нисан Алмера Тино, с рег. № ..... Същата била спряна за проверка от св. В.И. и св. М.И. – служители при РУ – Чепеларе. В хода на извършена проверка на документите на водача, била установена самоличността на въззивницата. Установено било, че лекия автомобил е собственост на В.К.Б., в качеството на наследник на К.Ц.Б.. След като въззивницата не представила документи за наличие на сключена и валидна полица на застраховка "Гражданска отговорност", св. И. извършил справка, от която се установило, че такава няма към момента на датата на проверката, за което й съставил АУАН за извършено административно нарушение на чл. 638, ал. 3 от КЗ, въз основа на който е издадено обжалваното НП, с което за посоченото нарушение е ангажирана административнонаказателната отговорност на водача, като му е наложено административно наказание "Глоба" в размер на 400 /четиристотин/ лева.

В хода на съдебното производство са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя В.И. и свидетеля по акта М.И.. Приобщени са към материалите по делото материалите по АНП, както и представените в хода на делото писмени доказателства.

Видно от представена справка /л.14 от делото/ по отношение на процесния автомобил е налице прекратяване на регистрацията, на основание чл.143, ал.10 от ЗДвП, считано от 12.02.2019г. Същата е възстановена впоследствие, след представяне на Застраховка „Гражданска отговорност“ от 02.09.2021г. и удостоверение за наследници.

Съдът въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразност, обоснованост и справедливост на наложеното административно наказание прави следните изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е от надлежна страна в законоустановения срок за обжалване и е приета от съда за разглеждане.

Наказателното постановление 21-0373-000236/07.09.2021 г. на Началника РУ към ОД на МВР – Смолян, РУ Чепеларе е издадено от компетентен орган, видно от приложеното и приобщено към делото заверено копие на Заповед № 345з-5/05.01.2016г. на Директора на ОД на МВР-Смолян и с оглед разпоредбата на чл. 647, ал. 2 от КЗ.

Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Вмененото във вина на въззивника нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. Посочена е нарушената материалноправна норма, като наказанието за нарушението е индивидуализирано.

Съдът въз основа на събрания по делото доказателствен материал и като разгледа делото по същество, установи от правна страна следното:

Съгласно чл.638, ал.3 от КЗ лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лв.

Съдът счита, че от събраните в хода на съдебното производство доказателства, безспорно се установява, че на посочената в НП дата и час жалбоподателката е управлявала МПС без да има валидно сключен и действащ договор за застраховка "Гражданска отговорност", по отношение на превозното средство, което е управлявала и чийто собственик е различно лице. Посоченото обстоятелство безспорно се установява, както от показанията на актосъставителя, така и от приложената по делото справка от интернет сайта на "Гаранционен фонд", видно от която към датата и часа, в който е установено нарушението, съответно в които е извършено управление от жалбоподателката на процесното МПС, валиден и действащ договор за застраховка "Гражданска отговорност" не е бил сключен.

Въпреки горното, за да възникне изобщо задължението по чл.438 от КЗ необходимо е МПС да бъде регистрирано на територията на РБ и да не е спряно от движение. В случая, видно от представените с АНП доказателства, регистрацията на управляваното от Н.М. МПС е служебно прекратена, считано от 12.02.2019г., поради което към датата на нарушението това МПС не е било регистрирано за движение в страната. Ето защо не е съществувало задължение за сключване на договор за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, откъдето и не може да се ангажира административнонаказателна отговорност по чл.638, ал.3 от КЗ на въззивницата Н.М..

С оглед на изложените по-горе съображения от съда за неправилност и незаконосъобразност на издаденото НП, последното следва да бъде отменено.

      Предвид гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

РЕШИ:

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 21-0373-000236/07.09.2021г. на Началника РУ към ОД на МВР – Смолян, РУ Чепеларе, с което на основание чл. 638, ал. 3 от Кодекса за застраховането на Н. М. М., ЕГН ...., с адрес гр. Ч., ул. „....“ №..., вх. ..., ет...., ап.... й е наложено административно наказание "глоба" в размер на 400 /четиристотин/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд- Смолян.

След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.