Протоколно определение № 150/03.11.2021 г. по НОХД № 122/2021 г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл. 129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до 6 години.  Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимите декларират, че се отказват от разглеждане на делото по общия ред, съгласни са с последиците от споразумението, признават се за виновни, заявяват, че доброволно са подписали споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  ведно с внесените промени и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 122/2021 г. по описа на Районен съд- Чепеларе между  Районна прокуратура Смолян, представлявана от прокурор Т.Н., и адв.Т.Д. - Адвокатска колегия Смолян упълномощен защитник на подсъдимия В.П.И. с ЕГН …… от гр.Ч. ул. „…..” № … и адв. Б.К. - Адвокатска колегия Смолян упълномощен защитник на подсъдимия Г.С.К. с ЕГН …...,  от гр.Ч., ул. „…..“ №….

1.1 Подсъдимият В.П.И., роден на …… г. в гр.С., ……, с ЕГН ….. е обвинен за престъпление по чл.129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.    Престъплението е извършено от подсъдимия виновно под форма на вината - пряк умисъл и деянието не попада в обхвата на забраната по чл. 381 , ал.2 от НПК.

1.2. Подсъдимият Г.С.К., роден на ….. г. в гр.Ч., ……, с ЕГН ….. е обвинен за престъпление по чл.129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.    Престъплението е извършено от подсъдимия виновно под форма на вината - пряк умисъл и деянието не попада в обхвата на забраната по чл. 381 , ал.2 от НПК.

2.  С деянието не са причинени имуществени вреди.

3. На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл. 382 , ал.7 от НПК е окончателно (чл. 382 , ал.9 от НПК) и има последиците на влязла в сила присъда за подсъдимия В.П.И. с ЕГН ….. и за подсъдимия Г.С.К. с ЕГН ….. и не подлежи на въззивно и касационно обжалване.

4. Страните се съгласяват наказателното производство по НОХД  № 122/2021 год.  по описа на Районен съд Чепеларе,  по отношение на подсъдимия  В.П.И. и по отношение на подсъдимия Г.С.К., да бъде прекратено и да не се провежда съдебно производство по общия ред.

   ІІІ. ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО :

   1.1.Със споразумението страните постигат съгласие, че подсъдимият В.П.И., роден на …..г. в гр.С., ……, с ЕГН ….. е ВИНОВЕН, с форма на вина – пряк умисъл в това, че:  На 10.02.2019 год. в гр. Чепеларе, за времето от 05,19 ч. до 05,30 часа, пред жилищен блок № 33 на ул. „Васил Дечев“, като извършител, в съучастие с Г.С.К. от гр. Ч., също извършител, чрез нанасяне на удари с крак /ритници/ в областта на лицето е причинил средна телесна повреда на  С.С.С. от  гр. С., изразяваща се в счупване на долната челюст в областта на вертикалният клон на долната челюст вдясно, довело до трайно /за срок по-голям от 30 дни/ затрудняване на дъвченето и говоренето - престъпление по чл. 129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

1.2. Със споразумението страните постигат съгласие, че подсъдимият Г.С.К., роден на …… г. в гр.Ч., ….., с ЕГН ….. е ВИНОВЕН, с форма на вина – пряк умисъл в това, че:  На 10.02.2019 год. в гр. Чепеларе, за времето от 05,19 ч. до 05,30 часа, пред жилищен блок № 33 на ул. „Васил Дечев“, като извършител, в съучастие с В.П.И. от гр. Ч., също извършител, чрез нанасяне на удари с крак /ритници/  в областта на лицето е причинил средна телесна повреда на С.С.С., от гр. С., изразяваща се в счупване на долната челюст в областта на вертикалният клон на долната челюст, вдясно, довело до трайно / за срок по-голям от 30 дни/ затрудняване на дъвченето и говоренето - престъпление по чл. 129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

  ІV. ВИД И РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО:

 1. При обсъждане на въпроса за определяне вида и размера на наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимия В.П.И. с ЕГН …. за извършеното престъпление по чл. 129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК страните се съгласяват на подсъдимия В.П.И. с ЕГН ….., да бъде наложено наказание при приложение на разпоредбата на чл.55, ал.1, т. 2, б. „б“ от НК - “ПРОБАЦИЯ”, в замяна на наказанието - „лишаване от свобода”, което да се състои и изпълни в следната съвкупност от пробационни мерки:

- на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК – “задължителна регистрация по настоящ адрес” - гр.Ч. ул. „….” № …, за срок от 1 (една) година, което да се изпълни чрез явяване и подписване на осъдения при пробационен служител или определено от него лице, в периодичност от ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

- на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК - “задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 (една) година, които да се проведат в пробационна служба по настоящ адрес на осъдения или по изключение на друго подходящо място, ако важни причини налагат това, с планирани и извънредни срещи, по искане на  пробационния служител или осъдения.

 2. При обсъждане на въпроса за определяне вида и размера на наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимия Г.С.К. с ЕГН ….. за извършеното престъпление по чл. 129, ал. 2 пр.3, хип.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК страните се съгласяват на подсъдимия Г.С.К. с ЕГН …., да бъде наложено наказание при приложение на разпоредбата на чл. 55, ал.1, т. 2, б. „б“ от НК - “ПРОБАЦИЯ”, което да се състои и изпълни в следната съвкупност от пробационни мерки:

- на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК – “задължителна регистрация  по настоящ адрес” -  гр.Ч., ул. „…..“ №…., за срок от 1 (една) година, което да се изпълни чрез явяване и подписване на осъдения при пробационен служител или определено от него лице, в периодичност от ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

- на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК - “задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 (една) година, които да се проведат в пробационна служба по настоящ адрес на осъдения или по изключение на друго подходящо място, ако важни причини налагат това, с планирани и извънредни срещи, по искане на  пробационния служител или осъдения.

V. ПРИЧИНЕНИ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ: няма.

VІ. ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА: няма.

VІІ. РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО: общо 455,60 лева, които следва да се преведат в полза на ОД на МВР Смолян, BIC: STSABGSF,  IBAN: BG69STSA93003103150001 в Банка „ДСК” ЕАД, се дължат по равно от двамата подсъдими, както следва от  В.П.И. сумата 227,80 лв и от Г.С.К. сумата 227,80 лв.

 Разноските, представляващи адвокатско възнаграждение заплатено от частния обвинител С.С.С. за повереника, явяващ се по делото адв.Г. в размер на 2 400 лв. с ДДС, са наполовина заплатени от подсъдимия В.П.И., а именно сумата 1200 лв. Подсъдимият Г.С.К. се задължава да заплати в срок до 30.11.2021 г. на С.С.С. останалата част от разноските, които му се дължат в качеството му на частен обвинител по делото в размер на 1200 лв. по банкова сметка в „Първа инвестиционна банка” АД ……. с титуляр съжителстващата на семейни начала със С.С.С. – П.К.С..

Съдът намира, че производството по  делото следва да бъде прекратено, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 122/2021 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 13:45 часа.                                                               

…………………………………………………………………………………………..

Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимите В.П.И. и Г.С.К. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия В.П.И..               

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия Г.С.К..     

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.