Протоколно определение № 101/01.11.2021г. по гр.д. № 117/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът счита, че следва да одобри постигнатото между страните по делото споразумение, тъй като същото не противоречи на закона и морала и за това, на основание чл.234 ГПК,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА споразумението постигнато между страните по делото със следното съдържание: Днес, на 27.10.2021 г., между долуподписаните:

1.Г.А.П., с ЕГН …., гр. Ч., ул. „….." №…

И

2.С.И.К.Х., с ЛН ….., с адрес за кореспонденция, гр. П., ул. „….." № …., вх. „…", ет. …, ап. … на основание чл. 127, ал. 1 СК и чл.127а от Семейния кодекс, се сключи следното споразумение:

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ:

Страните нямат сключен граждански брак. Живели са на семейни начала от 2008 година до месец юни 2021г. От съвместното си съжителство имат две родени деца –К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН …... Двете страни по настоящото споразумение са постигнали съгласие, относно родителските права по отношение на децата, местоживеенето на децата, издръжката им, режима на лични отношения на бащата с децата, даването на съгласие децата да пътуват в чужбина, с всеки един от родителите си.

I. УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА И МЕСТОЖИВЕЕНЕ НА ДЕЦАТА Родителските права по отношение на децата К.П., ЕГН …. и А.Г.П., ЕГН ….. ще се упражняват от майката С.И.К.Х., с ЛН …..

Въпросите относно развитието на децата, тяхното здравословно състояние, както и вземането на решение, касателно образованието им, ще се решават съвместно от двамата родители, при отчитане на интересите и желанията на децата.

Местоживеенето на децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН …. се определя на територията на Република България, на адреса на майката С.И.К.Х., с ЛН …….

 II. РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ

На бащата Г.А.П., с ЕГН …., се определя режим на лични отношения с децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….., който ще се осъществява на територията на Република България, както следва:

1. Месечен режим:

1.1.Първите три месеца, след влизане в сила на споразумението, бащата Г.А.П., с ЕГН …. ще взема децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….. всяка събота, в часовете от 09:00ч. до 17.00ч., без преспиване, като в продължение на един час, от определеното в този пункт време, контактите с децата ще се осъществяват в присъствието на психолог, в рамките на психологическа консултация/психотерапия.

1.2.Вторите три месеца/от началото на четвъртия до края на шестия месец, след влизане в сила на споразумението, бащата Г.А.П., с ЕГН ….. ще взема децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН …., от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. от 09:00ч. в събота и ще ги връща отново там до 17:00ч в неделя, всяка събота и неделя, с преспиване.

1.3. От началото на седмия месец, след влизане в сила на споразумението, до настъпване на промяна в обстоятелствата, налагащи изменение на споразумението, бащата Г.А.П.,  с ЕГН  ….., ще взема децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….., от дома на майката  С.И.К.Х., с ЛН ….. от 18:00 часа в петък и ще ги връща отново там до 18:00 часа в неделя, всяка първа и трета седмица от месеца, с преспиване.

1.4. В месеците, в които има пети уикенд /събота и/или неделя/, бащата Г.А.П., с ЕГН ….., ще взима   децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….., от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. от 18:00 часа в петъка, преди този уикенд и ще ги връща отново там до 18:00 часа в неделя, с преспиване.

1.5. В случай, че децата боледуват или поради друга причина не може да бъде осъществен така уговореният в споразумението режим на лични контакти с бащата, неосъществените лични контакти в съответната седмица, ще се осъществят в първата възможна седмица, в която е отпаднала причината, препятстваща осъществяването на режима на лични отношения.

2.Ваканционен режим:

Лятна учебна ваканция:

Бащата Г.А.П., с ЕГН ….., ще взима децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН …. за един месец през лятото, разделен на два периода от по 15 /петнадесет/ дни, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката. Конкретните периоди, през които бащата ще осъществява режима си на лични контакти с децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….., ще се уточнява след предварително споразумение с майката, осъществено чрез комуникация по имейл, по пощата или чрез социалните мрежи. В случай, че поради някаква причина родителите не са се споразумели за периодите, в които ще се осъществяват контактите, бащата ще взема децата при себе си, в периода от първи юли до петнадесети юли и от петнадесети август до тридесети август на съответната година. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. от 10:00 часа на първия ден от периода и да ги връща отново там, до 20.00ч. на последния ден от периода.

Пролетна учебна ваканция

Бащата Г.А.П., с ЕГН ….., ще взима децата К.П., ЕГН …. и А.Г.П., ЕГН …. и през половината от определеното време за пролетна ваканция на учениците, с преспиване. Конкретния период, през които бащата ще осъществява режима си на лични контакти с децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….., ще се уточнява след предварително споразумение с майката, осъществено чрез комуникация по имейл, по пощата или чрез социалните мрежи. В случай, че поради някаква причина родителите не са се споразумели за периода, в който ще се осъществяват контактите, бащата ще взема децата при себе си, в периода от първия ден на пролетната ваканция до деня, в който са изтекли половината дни от нея. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН …… от 10:00 часа на първия ден от периода и да ги връща отново там, до 20.00ч. на последния ден от периода.

Есенна учебна ваканция

Бащата Г.А.П., с ЕГН …., ще взима децата К.П., ЕГН …. и А.Г.П., ЕГН ….. и през половината от определеното време за есенна ваканция на учениците, с преспиване. Конкретния период, през които бащата ще осъществява режима си на лични контакти с децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН …., ще се уточнява след предварително споразумение с майката, осъществено чрез комуникация по имейл, по пощата или чрез социалните мрежи. В случай, че поради някаква причина родителите не са се споразумели за периода, в който ще се осъществяват контактите, бащата ще взема децата при себе си, в периода от първия ден на есенната ваканция до деня, в който са изтекли половината дни от нея. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. от 10:00 часа на първия ден от периода и да ги връща отново там, до 20.00ч. на последния ден от периода.

3.Празничен режим:

Бащата Г.А.П., с ЕГН ….., ще взима децата К.П., ЕГН …. и А.Г.П., ЕГН ….. и:

3.1.По време на Коледните празници- всяка нечетна календарна година. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. и да ги връща отново там, от 10:00 часа на първия ден от празниците до 20.00ч. на последния ден от празничните дни.

3.2.По време на Новогодишните празници - всяка четна календарна година. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. и да ги връща отново там, от 10:00 часа на първия ден от празниците до 20.00ч. на последния ден от празничните дни.

3.3.По време на Великденските празници - всяка нечетна календарна година. Бащата се задължава да вземе децата от дома на майката С.И.К.Х., с ЛН ….. и да ги връща отново там, от 10:00 часа на първия ден от празниците до 20.00ч. на последния ден от празничните дни. Рождените дни и именните дни на децата - ще се празнуват в присъствието и на двамата родители. За рожденния и имения ден на бащата, същият има право да вземе децата при себе си от 10.00ч. на съответния празничен ден до 10.00ч. на следващия ден, в случай, че следващия ден не е учебен за децата, а в случай, че е учебен до 20.00 часа на празничния ден. В случай, че бащата е решил да отпразнувай своя празник, в почивен ден, следващ личния му празник, той има право да вземе децата от 10.00ч. на съответния почивен ден до 10.00ч. на следващия ден.

4. Свободен режим, който ще се осъществява на територията на Република България. След предварително споразумение с майката С.И.К.Х., с ЛН ….., осъществено чрез комуникация по имейл, по пощата или чрез социалните мрежи, бащата има право да вижда и взема децата при себе си и във всяко друго време, в което има съгласие за това между двамата родители.

III. ИЗДРЪЖКА НА ДЕЦАТА

Бащата Г.А.П., с ЕГН ….. се задължава да заплаща ежемесечна издръжка на децата си, действащи чрез своята майка и законен представител С.И.К.Х., с ЛН ….., до края на текущия календарен месец, за който се дължи издръжката, по следната банкова сметка в Уникредит булбанк - ……. с титуляр С.И.К.Х., до настъпване на обстоятелства налагащи нейното изменение или прекратяване, както следва: - ежемесечна издръжка за детето К.П., ЕГН …… в размер на 200.00лв./двеста лева/, считано от датата на влизане в сила на споразумението, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до окончателното и изплащане. - ежемесечна издръжка за детето А.Г.П., ЕГН …., в размер на 200.00лв./двеста лева/, считано от датата на влизане в сила на споразумението, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до окончателното и изплащане. С.И.К.Х., с ЛН ……, се задължава да уведоми Г.А.П., с ЕГН …., в случай на промяна в банковата сметка по която следва да се заплаща дължимата от него издръжка, в петдневен срок от настъпване на промяната на посочената в това споразумение банкова сметка.  

        IV. ДАВАНЕ НА СЪГЛАСИЕ ЗА ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА В ЧУЖБИНА 1.Бащата Г.А.П., с ЕГН …. дава съгласието си децата К.П. ЕГН ….. и А.Г.П. ЕГН ….., да пътуват заедно със своята майка С.И.К.Х., ЛН ….. извън границите на Република България в Република Франция, за периода от 29.12.2021г. до 03.01.2022г. с цел гостуване при роднините по майчина линия, намиращи се на територията на Република Франция.

Бащата Г.А.П., с ЕГН ….., упълномощава майката С.И.К.Х., с ЛН …. да подаде документите, необходими за издаване на задгранични паспорти на децата К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….. в МВР, посолството на Република Франция и всички други институции, които са компетентни за издаването им, както и я упълномощава да получи същите от компетентните институции, които са ги издали.

2. Извън посочения в предходната точка период, майката С.И.К.Х., с ЛН ….. ще иска съгласието на бащата Г.А.П., с ЕГН ….. за всяко пътуване на децата К.П., ЕГН …. и А. Г.П., ЕГН ….., извън границите на Република България, като в документа за съгласие, който бащата подписва за всеки отделен случай, ще се посочва конкретната държава до която ще пътуват децата, както и конкретния период, през който могат да пребивават там и който да не съвпада с режима на осъществяване на личните му контакти.

3. Бащата Г.А.П., с ЕГН ….., ще иска съгласието на майката С.И.К.Х., за всяко пътуване на децата К.П., ЕГН  ….  и  А.Г.П., ЕГН ….., извън границите на Република България, като в документа за съгласие, който майката подписва за всеки отделен случай, ще се посочва конкретната държава до която ще пътуват децата, както и конкретния период, през който могат да пребивават там и който да не съвпада с режима на осъществяване на личните й контакти.

V. РАЗНОСКИ

 Всички разноски, направени за водене на съдебното производство по гр.д. №129/2021г., гр.д. №110/2021г., гр.д. №117/2021г., всички по описа на Районен съд-Чепеларе, както и по гр.д.№10346/2021г. по описа на Районен съд-Пловдив, ще се поемат от страните така както са направени.

VI. ДРУГИ ДОГОВОРКИ

1.На основание чл.232 от ГПК Г.А.П.,  с ЕГН ….., лично и в качеството си на законен представител на К.П., ЕГН …… и А.Г.П., ЕГН ….. оттегля иска си, за разглеждане на молбата по гр.д.№129/2021г. по описа на ЧлРС.

2. На основание чл.232 от ГПК С.И.К.Х., с ЛН ….., лично и в качеството си на законен представител на К.П., ЕГН ….. и А.Г.П., ЕГН ….. оттегля иска си, за разглеждане на молбата по гр.д.№110/2021г. по описа на ЧлРС.

3. На основание чл.232 от ГПК С.И.К.Х., с ЛН ….., оттегля иска, предявен за разглеждане по гр.д.№10346/2021г. по описа на Районен съд-Пловдив.

4. С.И.К.Х., с ЛН ….. се задължава в срок до 10.00ч. на 01.11.2021г. да оттегли жалбата си, подадена в РП-Пловдив, по повод която е образувана пр.пр.№8678/2021г.  

Съдът счита, че с оглед на обстоятелството, че по делото беше одобрено споразумението представено от страните, производството следва да бъде прекратено. Съгласно чл.7, т.2 от Тарифата за държавни такси, които се събират от съдилищата по ГПК върху споразумението за издръжка се заплаща държавна такса 2 на сто върху тригодишните платежи, която е в общ размер на 288,00 лв., която следва да се заплати от ищеца. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 117/2021 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобрено споразумение.

 ОСЪЖДА Г.А.П., ЕГН ….., да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса в размер на 288,00 лв.

Определението за прекратяване подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Окръжен съд гр.Смолян.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10:15 часа.