Решение № 42/28.10.2021 г. по гр.д. № 55/2021 г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

         ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл. 50 от СК гражданския брак, сключен между С.Ц.М. ЕГН:….., постоянен адрес: гр.Ч., ул."…." №…, и О.Д.М. ЕГН….., постоянен адрес: гр. Ч., ул.„….." №…., с Акт за граждански брак №…/…. г. на Община Чепеларе, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите.      УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Ц.М. и О.Д.М. споразумение относно последиците от развода, със следното съдържание:

         1. Ненавършилото осемнадесет години дете: С.С.М. с ЕГН:….. ще има следното местоживеене: гр.Ч., ул.”….." №…, или друг адрес на който е местоживеенето на майката О.Д.М..

         2. Родителските права относно детето С.С.М. с ЕГН:….. се предоставят за упражняване на майката: О.Д.М.;

         3. Определя се следният режим на лични отношения на детето с бащата С.Ц.М.: С.Ц.М. има право да вижда и вземе детето при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 10.00 часа сутринта в събота до 18.00 часа в неделя.

         4.Относно контактите с детето по време на празниците страните уговарят следното:

         4.1.Всеки от родителите може да празнува с детето С.С.М. с ЕГН:….. свои лични празници - рожден и имен ден.

         4.2.Всяка   четна година  детето  С.С.М.   с ЕГН:…. ще празнува своите лични празници по местоживеенето на майката, а всяка нечетна година ще празнува личните си празници по местоживеенето на бащата.

         4.3.Всяка  четна година  детето  С.С.М. с ЕГН:…. ще празнува Коледните празници по местоживеенето на майката, а новогодишните празници на същата година по местоживеене на бащата.

         4.4. Всяка  нечетна година  детето С.С.М. с ЕГН:…… ще празнува Коледните празници по местоживеенето на бащата, а новогодишните празници на същата година по местоживеене на майката.

         5. Бащата С.Ц.М. с ЕГН:…..  се задължава да заплаща на О.Д.М. с ЕГН:….., в качеството и на родител и законен представител на С.С.М., издръжка за детето С.С.М. с ЕГН:……, в размер на 250 лв. месечно, считано от  07.04.2021г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от момента, в който е станала дължима. Месечните вноски за издръжки следва да се превеждат по следната банкова сметка на майката: IBAN:……. титуляр: О.Д.М..

         6. Страните нямаме претенции за издръжка един към друг.

         7. След прекратяване на брака О.Д.М. ще носи предбрачната си фамилия:”Д.” и ще се именува:  О.Д.Д..

         8. Семейното жилище - Втори жилищен етаж от Сграда с идентификатор №80371.241….. със застроена площ от 94 кв.м. с адрес: гр.Ч., ул.”…..” № …, ет…., което е собственост на С.Ц.М. с ЕГН:…..  се предоставя за безвъзмездно ползване на О.Д.М. с ЕГН:…., до навършване на пълнолетие на С.С.М..

         9.Страните се споразумяват да поделят, доброволно с настоящото придобитите по време на брака движими вещи, а именно страните извършват делба на тези вещи в следния смисъл:

         9.1. В дял на С.Ц.М. с ЕГН:…… с постоянен адрес: гр.Ч. ул.”…..” N:… се поставят и той става единствен собственик на следните движими вещи: - Лек автомобил "Рено Еспейс", цвят бордо, с рег.№ ….., рама № ……; - Лек автомобил "Ситроен Ц8" цвят светло син металик с рег.№ …… рама № ……. С.Ц.М. се задължава да погаси всички парични задължения към трети лица и Държавата, възникнали по време на брака, във връзка с придобиването, поддръжката и управлението на леките автомобили.

         9.2. В дял на О.Д.М. с ЕГН:…… с постоянен адрес: гр.Ч. ул.”….” N:… се поставят и тя става единствен собственик на следните движими вещи: Камина Прити с водна риза;  Детско легло тип кошара; Кухненски шкафове бежови - 3 бр.; Закачалка бежова; Секция бежова; Ъглов шкаф бежов; Цветарник бял; Кухненски ъгъл - шарена дамаска; Шевна машина черна; Готварска печка бяла; Микровълнова печка бяла "Пролукс"; Мини чопът бял "Фаярлайн"; Цитрус преса бяла "Елеком"; Прахосмукачка червена "Самсунг"; Стийммоп зелен; Скара черна; Хладилник с фризер Нео бял; Пералня Бош бяла; Бойлер Елдом бял; Миксер Бош бял; Тостер Елеком черен; Кафе машина Елеком бордоМултикукър Делимано; Комплекти - 2 бр. чинии и купи; Коплекти чаши - 5 броя - за кафе, вино, чай, безалкохолно; Комплекти прибори за хранене - 2 броя; Тенджери - 4 бр.; Тигани - 2 бр.; Тави - 3 бр.

         9.3.Страните се съгласяват, че оценката на дяловете е равна и не си дължат парично уравняване взаимно, както и каквото и да е обезщетение.

         9.4. Лично имущество на О.Д.М., по см. на чл.23 ал.1 СК са следните движими вещи, които не са предмет на делбата:  Съдомиялна машина "Финлукс"; Телевизор Самсунг 23 инча черен; Холова гарнитура бежова, състояща се от диван, два фотьойла и две табуретки; Холова маса правоъгълна; Двукрилен гардероб цвят дъб с две нощни шкафчета; Комплект за детска стая в зелено и оранжево - бюро, етажерка с шкаф и отделен шкаф; Килими - 2 броя; Пътеки - 5 бр.;  Пердета - 5 бр.; Телевизор ДЕО 32 инча черен.

         10.С настоящото споразумение страните уреждат само и единствено въпросите свързани с прекратяването на брака им и посочени в чл.51 ал.1 СК, както и делбата на придобитите по време на брака им движими вещи. С настоящото не се счита уредена претенцията за необходими разноски и подобрения на семейното жилище, извършени от О.Д.М. и от нейната майка, във връзка с които същите ще предявят срещу ищеца съответните претенции.

         11.Разноските по делото се поемат от страните, както са ги направили, като всяка от страните заплаща определената и от съда дължима държавна такса.

         ОСЪЖДА С.Ц.М. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса по делото в размер на 251,60 лв.

         ОСЪЖДА О.Д.Д. да заплати по сметка на Чепеларския районен съд в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса по делото в размер на 63,50 лв.

         Решението не подлежи на обжалване, съгласно чл. 330, ал. 5 от ГПК.