Определение № 158/18.10.2021г. по гр.д. № 124/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл. 227 вр. чл.233 и чл.130 ГПК.

Делото е образувано по постъпила искова молба от В. В. М. ЕГН ...., и АС. Б. М. ЕГН ...., двамата с адрес: гр. Ч., ул. „...." № …., против Е.Ц.Г., ЕГН ....,    Ц.Б.М., ЕГН ...., и Б.Б. М., ЕГН ...., тримата с адрес гр.С., ж.к. ...., бл. ...., вх. ..., ет. ..., ап, ..., последният чрез неговата майка и законен представител Е.Ц. Г.- М., ЕГН   ...., с която е предявен установителен иск за собственост с правно основание чл.124 ал.1 ГПК, по който се иска признаване за установено по отношение на ответниците, че ищците са собственици по силата на давностно владение, продължило над тридесет години от 1990 г. до датата на предявяване на иска на 1/2 ид.ч. от следния недвижим имот: поземлен имот с идентификатор 80371.242..... с площ от 480 кв. м. по КККР на гр.Чепеларе одобрена през 2006 г., с трайно предназначение - урбанизирана територия и начин на трайно ползване - ниско застрояване (до 10 метра), при съседи: 80371.242....; 80371.242....; 80371.242....; 80371.242.... и 80371.242. ..., ведно с построената в имота жилищна сграда с идентификатор 80371.242.... със застроена площ от 100 кв. м., ведно с построената в имота стопанска сграда с идентификатор 80371.242.... със застроена площ от 22 кв. м.

От ищцата В. В. М. ЕГН .... и В.А.М. ЕГН ....  е постъпила молба в която сочат, че в качеството им на наследници на ищеца А.М. се отказват от предявения иск. Прилагат препис –извлечение от акт за смърт издадено въз основа на акт за смърт №.../... г. на район ...., общ.П. и удостоверение за наследници изх.№343/06.10.2021 г., издадено от община Чепеларе, от които се установява, че А.М. е починал на .... г. и е оставил следните наследници по закон: ищцата В. В. М.-съпруга, В.А.М.-син и внуци Б.Б.М., ЕГН .... и Ц.Б.М., последните двама син и дъщеря на починалия му син Б.А.М..

След като се запозна с молбата и приложените към нея доказателства, съдът приема за установено то фактическа и правна страна следното:

Доколкото единият от ищците- А.Б.М., е починал в хода на делото, съдът следва да конституира на негово място като ищци по делото наследниците му по закон. Правоприемникът става страна по делото, считано от загубата на процесуална правоспособност /смъртта/ на праводателя си -чл.227 от ГПК. В случая такива са В.В.М.-съпруга, В.А.М.-син и внуци Б.Б.М., ЕГН .... и Ц.Б.М. ЕГН ...., последните двама син и дъщеря на починалия син на ищеца А.М.- Б.А.М..

В. В. М. и  В.А.М. заявяват отказ от предявения иск, поради което съдът следва да прекрати производството по делото в тази част на осн.чл.233 ГПК. Съгласно тази разпоредба ищецът може да се откаже от спорното право във всяко положение на делото. Б.Б. М., ЕГН .... и Ц.Б.М. ЕГН .... освен ищци са и ответници, поради което искът в тази част също следва да се прекрати, поради съвпадение(сливане) на насрещните страни. Следва да се прекрати и в частта на иска предявен от Б.Б.М., ЕГН .... и Ц.Б.М. ЕГН .... срещу Е.Ц.Г.-М.. Той се явява недопустим, поради липса на правен интерес от водене на делото в тази част. Б.Б.М. и Ц.Б.М. са депозирали отговор на исковата молба, в който твърдят, че са едни от съсобствениците на имота по наследство от техния баща Б.А.М., който от своя страна е придобил ½ ид.ч. от него на публична продан и договор за дарение, като оспорват иска за придобиване на ½ ид.ч. от имотите по давност от А.М. и В.М.. За тях не е налице правен интерес от водене на делото в качеството им на правоприемници на А.М. срещу Е.Ц.Г.-М., тъй като никой не може да претендира имот на основание давностно владение, след като  се легитимира като негов собственик на друго основание-в случая по наследство от Б.А.М..

Въз основа на гореизложеното съдът счита, че производството по делото следва да се прекрати изцяло на осн.чл.232 и чл.130 ГПК и затова

ОПРЕДЕЛИ:

КОНСТИТУИРА като ищци по делото на мястото на починалия в хода на производството ищец А.Б.М. ЕГН ...., адрес: гр. Ч., ул. „...." № ...., починал на ..... г. наследниците му по закон В. В. М. ЕГН .... адрес: гр.Ч., ул.„...." № ..., съпруга, В.А.М. ЕГН ...., адрес П., ул..... №..., ет...., ап...., син, и внуци Б.Б.М., ЕГН .... и Ц.Б.М. ЕГН ...., двамата с адрес гр.С., ж.к. ...., бл. ..., вх. ..., ет. ..., ап, ....

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 124/2021г. по описа на ЧлРС на осн.чл.233 и чл.130 ГПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ОС-Смолян в едноседмичен срок от връчването му на страните.