Решение № 56 от 19.09.2021 г. по АНД № 93/2021 г.

 

Съдия – докладчик Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Д.В.П., ЕГН ..., с адрес: с.Ц., ул..... № ..., против наказателно постановление № 21-0373-000021/28.01.2021 г. на началника на РУ гр. Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение на чл.174 ал.3 ЗДвП, на основание чл.174, ал.3, предл.1 ЗДвП са му наложени административни  наказания „глоба” в размер на 2000,00 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 24 месеца. Жалбоподателят моли съда да отмени атакувания санкционен акт като неправилен и незаконосъобразен, поради допуснати процесуални нарушения в хода на производството.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име процесуалният му представител адв.В. навежда доводи за отмяна на санкционния акт.

Въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, не изпраща процесуален представител в съдебно заседание и не ангажира становище.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

На 22.01.2021 г. жалбоподателят бил със съпругата си на гости на свой приятел в с.З.. Около 22,00ч. двамата си тръгнали с лек автомобил „Тойота Авенсис“ с рег.№ ..... Същата вечер служителите на РУ Чепеларе мл.автоконтрольор Р.С. и ст.полицай З.Т., свидетели по делото, назначени в наряд по КАТ, се установили за проверки в центъра на с.З.. Около 22:17 ч. спрели за проверка лек автомобил „Тойота Авенсис“ с рег.№ ..... Установили, че негов водач е Д.В.П.. При проверка на документите на водача и автомобила на свидетелите Т. и С. направило впечатление, че водачът лъха на алкохол, поради което пристъпили към проверка за установяване употреба на алкохол по надлежния ред. Предоставили на Д.П. техническо средство "Алкотест Дрегер 7510" с фабричен № АRDN-0081. Той обаче не неизпълнил указанията на контролният орган да вдухва въздух през мундщука на уреда непрекъснато в продължение на необходимото време за извършване на качествена проба. След няколко неуспешни опита от страна на жалбоподателя, последният отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол. С оглед на това му бил издаден талон за медицинско изследване № 076351 за Центъра за спешна медицинска помощ гр.Чепеларе. В него било посочено, че следва да се яви за даване на кръвна проба във Филиал за спешна медицинска помощ гр.Чепеларе до 23,50ч.

От представения фиш за спешна медицинска помощ и показанията на свидетелите З.Т. и Р.С. се установява, че жалбоподателят се явил в ЦСМП Чепеларе, където му бил извършен медицински преглед, но той отказал да му бъде взета кръвна проба за установяване употреба на алкохол.

За констатираното нарушение свидетелят Р.С. съставил АУАН № GA 294560/22.01.2021 г. против Д.В.П. за това, че на 22.01.2021 г. в 22:17 часа в община Чепеларе на общински път № SML2322 в с.З., на центъра на селото управлява посока към републикански път II-86  личния си лек автомобил "Тойота Авенсис" с рег.№ .... и допуска следното нарушение: отказва да му бъде извършена проверка за установяване употреба на алкохол по надлежния ред с предоставеното му техническо средство "Алкотест Дрегер 7510" с фабричен № АRDN-0081 и стикер за валидност № 02704 валиден до 05.21 г., изразяващо се в неизпълнение указанията на контролният орган да вдухва въздух през мундщука на уреда непрекъснато в продължение на необходимото време за извършване на качествена проба- чл.174 ал. 3 от ЗДвП. В акта било посочено също, че водачът има мирис на алкохол, че му е издаден талон за медицинско изследване № 076351 за ФЦСМП-Чепеларе. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя и на свидетеля З.Т., Д.П. получил копие от него.

Въз основа на АУАН било издадено атакуваното наказателно постановление № 21-0373-000021/28.01.2021 г. на началника на РУ гр. Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на Д.П. за нарушение на чл.174 ал.3 ЗДвП, на основание чл.174, ал.3, предл.1 ЗДвП са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 2000,00 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 24 месеца.

От събраните по делото доказателства се установява, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице, че в процедурата по установявана на административното нарушение и съответно, налагане на наказанието, не са допуснати съществени нарушения  на процесуалните правила,  довели до невъзможност за жалбоподателя    да организира защитата си.

Съгласно чл.174 ал.3 ЗДвП водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.

Въз основа на събраните доказателства съдът намира, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение по чл.174 ал.3 ЗДвП, тъй като на 22.01.2021 г. в 22:17 часа в центъра на с.З., като водач на личния си лек автомобил "Тойота Авенсис" с рег.№ .... е отказал проверка с техническо средство за установяване на употреба на алкохол в кръвта. Той се е опитал да даде няколко проби на техническото средство за установяване употреба на алкохол, но не изпълнявал указанията на контролният орган да вдухва въздух през мундщука на уреда непрекъснато в продължение на необходимото време за извършване на качествена проба. От показанията на свидетеля Р.С. се установява, че в  един момент Д.П.  категорично е отказал да дава нова проба. За да е налице дадена годна проба съгласно разпоредбата на чл.769, ал. 2 от Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, е необходимо продължително подаване на въздух в процесното техническо средство "Алкотест дрегер 7510" с продължителност на издишването от 5 до 15 секунди. Тоест, задължението на водача на МПС по смисъла на чл.174, ал.3 ЗДвП се изразява в това да направи неограничен брой издишвания в техническото средство, докато изпълни техническите изисквания за продължителност на подавания въздух, за да се даде валидна проба. В настоящия случай се касае за направени няколко неуспешни опита от страна на жалбоподателя. Според показанията на свидетелите С. и Т. причина за това било поведението на жалбоподателя, който не подавал в техническото средство за измерване необходимия обем въздух за съответното минимално време.

Съдът споделя възприетата от АНО фактическа обстановка на база показанията на разпитаните в хода на делото свидетели очевидци Зл.Т. и Р.С.. Кредитира ги като обективни, незаинтересовани и кореспондиращи с приобщените писмени доказателства- талон за медицинско изследване и фиш за спешна медицинска помощ. 

Защитата на жалбоподателя навежда като довод за отмяна на санкционния акт твърдението, че водачът не е следвало да бъде придружаван от полицейските служители до ЦСМП. От показанията на свидетелите Т. и С. се установява, че те са се придвижили със служебен автомобил до ЦСМП Чепеларе, предвид задълженията им, ако водачът даде кръвна проба да я занесат в РУ-Чепеларе. Жалбоподателят се придвижил до там със своя автомобил, който бил управляван от съпругата му. Едновременното движение на двата автомобила до гр.Чепеларе и явяването на служителите на РУ Чепеларе в ЦСМП са обстоятелства ирелевантни за настоящия спор. Свидетелите С. и Т. не са препятствали явяването на П. в ЦСМП за даване на кръвна проба, напротив, те са настоявали П. да се придвижи своевременно до там, за да се възползва от алтернативната възможност за даване на такава.

На жалбоподателя е наложена глоба в размер на 2 000 лв. и 24 месеца лишаване от право да управлява МПС. Тези размери на наказанията  са фиксирани в закона и няма възможност за индивидуализация. Правилно са определени  съобразно предвиденото в закона –  чл.174, ал.3 предл.1 ЗДвП.

Предвид горното, обжалваното наказателно постановление, като законосъобразно,   следва да бъде потвърдено и затова, съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №21-0373-000021/28.01.2021 г. на началника на РУ гр. Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на Д.В.П., ЕГН ... с адрес с.Ц., ул..... № ...., за нарушение на чл.174 ал.3 ЗДвП, на основание чл.174, ал.3, предл.1 ЗДвП са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 2000,00 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 24 месеца.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от  съобщаването му на страните с касационна жалба  пред  Административен съд Смолян.