МОТИВИ към решението по НАХД №88 по описа

на Чепеларски районен съд за 2021 година

 

 Районна прокуратура- гр.Смолян - ТО - гр.Чепеларе,  на основание чл. 375, ал.1 от НПК, е внесла в ЧлРС Постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Т.С.С., с налагане на административно наказание, на основание чл.78а НК, затова, че 12.03.2021г., около 01,00ч., на ул.“Беломорска“ в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл. Смолянска, в багажник на товарен автомобил марка „Порше Кайен“, с рег.№ ...., без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества, както следва: 0,587 нетни грама растителна маса от марихуана със съдържание на 0,9 тегловни % активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ на стойност 3,52 лева, 1,855 нетни грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 35,7 тегловни % кокаин /диацетилморфин/ на стойност 231,80 лева, 0,382 нетни грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 37,6 тегловни % кокаин /диацетилморфин/ на стойност 47,70 лева, всичко на обща стойност 283,02 лева, като случаят е маловажен – ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК.

Като е съобразил наличието на предпоставките, визирани в чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, съдът е разпоредил разглеждане на делото по реда на глава 28 от НПК.

В съдебно заседание РП – Смолян – ТО - Чепеларе, редовно уведомена, не изпраща свой представител.

Обвиняемият С., редовно призован,  се явява лично и с процесуалния си представител – адв. Т.. Не оспорва описаната фактическа обстановка, признава се за виновен, изразява критично отношение към стореното.

Съдът като взе предвид събраните по делото писмени доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 11.03.2021 г. в 19:00ч. дежурният наряд от РУ-Чепеларе получил задача да се установи МПС с рег. № ..... Полицаите се разположили на пункт в гр.Чепеларе, на ул. „Беломорска“, до бензиностанция „Лукойл“. Около 22:40ч. забелязали и спрели движещо се към тях в посока с. Хвойна – гр. Чепеларе МПС - товарен автомобил „Порше Кайен“, с рег.№ ..... Водач на автомобила бил обв. Т.С.С., с ЕГН ...., с адрес гр.В., а пътник била П.М.Х., с ЕГН ...., с адрес гр.В.. Извършени били множество различни действия по ЗМВР. Водачът отказал да му бъде извършена проба за употреба на алкохол и наркотични вещества.

С протокол от 12.03.2021 г., одобрен с Определение  № 13/12.03.2021г. по чнд № 39/2021г. по описа на РС-Чепеларе, било извършено претърсване на товарен автомобил „Порше Кайен“, с рег.№ ...., съгласно разпоредбите на НПК. По време на претърсването било намерено следното :

1. В багажника на автомобила -  стъклено шише, пълно със суха зелена тревна маса – обект № 1. Същото било претеглено с електронна везна, отчела 3,01 грама бруто тегло. Направен бил полеви нарко-тест на съдържанието на шишето – получена била реакция – оцветяване в червено, отчитайки наличие на марихуана.

2. Върху черна кожено-платнена чанта – топче с неправилна форма, обвито с полиетилен и станиол - обект № 2, в което имало две парчета бяло прахообразно вещество. Топчето било претеглено с електронна везна, отчела 3,96 грама бруто тегло. Направен бил полеви нарко-тест на съдържанието на топчето и се получило оцветяване в синьо, показващо наличие на кокаин.

3. Върху същата черна кожено-платнена чанта – още едно топче с неправилна форма, обвито със станиол - обект № 3, в което имало бяло прахообразно вещество. Топчето било претеглено с електронна везна, отчела 1,02 грама бруто тегло. Направен бил полеви нарко-тест на съдържанието на топчето и се получило оцветяване в синьо, показващо наличие на кокаин.

Обвиняемият Т.С. обяснил, че намерената в управлявания от него автомобил марихуана е за негова лична употреба, а топчетата, обвити със станиол, не знаел как са попаднали в чантата, която била в багажника.

Обвиняемият С. бил задържан за 24 часа по ЗМВР в РУ-Чепеларе със Заповед № 373 зз-20/11.03.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе.

По време на досъдебното производство е извършена химическа експертиза, заключението на вещото лице по която е следното :

"...обект № 1 – суха зелена растителна маса с нето тегло 0,587 гр. представлява марихуана със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 0,9 тегловни %. Остатък след изследването 0,396 гр.;

2. ...обект № 2 – бяло прахообразно вещество с нето тегло 1,855 гр. съдържа 35,7 тегловни % кокаин /диацетилморфин/. Остатък 1,789 гр.;

3. ...обект № 3 – бяло прахообразно вещество с нето тегло 0,382 гр. съдържа 37,6 тегловни % кокаин /диацетилморфин/. Остатък 0,291 гр..

Кокаинът и марихуаната са включени в Приложение № 1 към чл.3, т.1, Списък I от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, като вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранено за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

На възложителя се връщат остатъците от веществата и празните опаковки по пристигане.“.

Съгласно протокол за оценка на наркотични вещества, стойността на: 0,587 грама марихуана с 0,9 тегловни % активно вещество е 3,52 лева; 1,855 грама кокаин с 35,7 тегловни % активно вещество е 231,80 лева; 0,382 грама кокаин с 37,6 тегловни % активно вещество е 47,70 лева.

С писмо, рег.№ 373000-1521 от 11.05.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе остатъкът от наркотичното вещество, както следва: обект № 1 – 0,396 гр. марихуана, обект № 2 – 1,789 гр. кокаин и обект № 3 – 0,291 гр. кокаин, общо 2,476 гр. нето тегло бил изпратен в Централно митническо управление-гр.София, Отдел "МРР-НОП", за съхранение.

Обвиняемият е Т.С.С., роден на ....г. в гр.В., ...., с адрес гр.В., ул. „...“ №..., с ЕГН .....

Визираната фактическа обстановка се установява по безспорен и категоричен начин от приобщените документи по ДП № 53/21г. по описа на РУ Чепеларе- Протокол за разпит на обвиняем от 15.06.21г., Протокол за претърсване и изземване от 12.03.21г., одобрен с Определение №13/12.03.2021г. по описа на РС – Чепеларе, Справка за съдимост на Т.С., Протокол №581/25.03.2021г. за физико-химическа експертиза, Заповед за задържане на лице от 11.03.21г., Протокол за оценка на наркотични вещества от 15.04.2021г., Протоколи за разпит на свидетелите Р.В., Г.Щ., П.Х., чиито показания съдът кредитира като безпристрастно дадени, в резултат от непосредствени лични възприятия, както и от останалите писмени доказателства по делото, приобщени по реда на чл. 283 от НПК, които са непротиворечиви и взаимнодопълващи се и обосновават следните правни изводи:

Обвиняемият Т.С., от обективна страна на 12.03.2021г., около 01,00ч., на ул.“Беломорска“ в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл. Смолянска, в багажник на товарен автомобил марка „Порше Кайен“, с рег.№ ...., без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества, както следва: 0,587 нетни грама растителна маса от марихуана със съдържание на 0,9 тегловни % активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ на стойност 3,52 лева, 1,855 нетни грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 35,7 тегловни % кокаин /диацетилморфин/ на стойност 231,80 лева, 0,382 нетни грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 37,6 тегловни % кокаин /диацетилморфин/ на стойност 47,70 лева, всичко на обща стойност 283,02 лева, като случаят е маловажен.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия виновно, при форма на вината пряк умисъл, като С. е съзнавал  общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване. Обвиняемият е държал наркотичните вещества, съзнавайки, че това е забранено от закона, че поведението му е противоправно и е в разрез с установените в обществото норми и правила, но въпреки това е извършил процесното деяние.

Случаят е маловажен предвид количеството наркотично вещество, както и данните за личността на обвиняемия, които обуславят ниска обществена опасност както на деянието, така и на дееца, поради което би могло да се приеме, че извършеното от него е с незначителни вредни последици и представлява по-ниска обществена опасност, съгласно изискването на чл. 93, т. 9 от НК.

От доказателствата по делото безспорно се установи, че обвиняемия е  осъществил една от формите на изпълнителното деяние визирана в състава на чл. 354а, ал. 3 от НК, а именно -  държал е високорисково наркотичнно вещество.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината пряк умисъл по смисъла на легалната дефиниция на чл. 11, ал.2 пр.1 от НК.

Правната квалификация не се оспорва и от страните по делото.

Изложеното мотивира съда да освободи обвиняемия от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание, като констатира наличието на законовите предпоставки визирани в разпоредбата на чл. 78а ал.1 от НК: деянието е извършено умишлено и за престъплението е предвидено наказание „Глоба” до 1000 /хиляда/ лева, от него няма настъпили имуществени вреди, обвиняемия не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на разд. ІV, гл.VІІІ от НК и не е осъждан.

При индивидуализацията на наказанието на обвиняемия бяха отчетени както смекчаващите, така и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Като смекчаващи наказателната отговорност на обвиняемия Т.С. обстоятелства съдът прие необремененото съдебно минало, добрите характеристични данни и изразеното съжаление в хода на производството.

Отегчаващи наказателната отговорност обстоятелства не бяха констатирани.

С оглед предвидената в разпоредбата на чл. 78а от НК санкция, съдът наложи на обвиняемия наказание "Глоба". При индивидуализацията на наказанието, съдът констатира, че следва да се отчете превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, с оглед на което и като взе предвид имущественото състояние на обвиняемия, определи същото в размер на 1000 /хиляда/ лева.

С оглед изхода на делото и на основание чл. 189, ал. 3 от НПК, в тежест на обвиняемия бяха възложени разноските по делото в размер на 110.52лв. /сто и десет лева и петдесет и две ст./.

Водим от горното, съдът постанови решението си.

                                                                                    

 

14.09.2021г.                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: