Решение № 53 от 13.09.2021 г. по АНД № 85/2021 г.

 

Съдия – докладчик Десислава Петрова

 

Производството е на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба на Ц.Ж.М., ЕГН ..., с адрес гр.П., ул. „...“ № ... срещу Наказателно постановление №21-0373-000115/12.05.2021г. на Началника на РУ към ОДМВР Смолян, РУ Чепеларе, с което  на въззивника е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 200лв. /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от шест месеца, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

В жалбата си, въззивницата оспорва съставомерността на деянието. Сочи, че не е била запозната със служебно прекратената регистрация, поради което липсва умисъл. Отделно счита, че регистрацията не  е била прекратена, тъй като е трябвало преди това да бъде уведомена. Автомобилът е имал сключена ГО. Излага твърдения, че НП е незаконосъобразно, необосновано и постановено при противоречия с материалния и процесуалния закон. Моли за отмяна на наказателното постановление.

В съдебно заседание жалбоподателката, редовно призована не се явява и не изпраща процесуален представител.

Въззиваемата страна – редовно уведомена, не изпраща представител.

РП – гр.Смолян – ТО – гр.Чепеларе редовно и своевременно призована не изпраща представител и не взема становище.

В хода на съдебното производство са разпитани в качеството на свидетели св. И.У., св.Г.К., св. Г.Щ. и св. П.Ч.. Приобщени са към материалите по делото материалите по административнонаказателната преписка, както и представените и иззисканите в хода на съдебното производство документи.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, установи следната фактическа обстановка:

На 13.02.2021г., около 16:50ч., св. Ч. и св. Щ. били на път III-864 на 3+860км, когато спрели за проверка въззивницата, която управлявала личния си лек автомобил „Мицубиши Лансер“ с рег. № .... При проверката било установено, че водач на автомобила е Ц.М. и че проверяваният автомобил е дерегистриран, поради липса на застраховка Гражданска отговорност. Последната се изненадала от установеното, като заявила, че е сключила договор за цялата година.  Представила застрахователна полица, направена по номер на рама, тъй като колата била нов внос. Бил съставен АУАН за нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ. Длъжностните лица при РУ – Чепеларе не са изследвали въпроса дали водача е знаел, че регистрацията му е прекратена от КАТ. Посочили й къде в Допълнителното споразумение към Застрахователна полица № BG/30/120001715041 по задължителна застраховка „Гражданска отговорност “ на автомобилистите от 22.06.2020г. /л.8 от делото/ било посочено задължението й, което тя не е изпълнила, а именно в т.3, съгласно която ако в 30 -дневен срок не се представят на застрахователя необходимите по закон документи за установяване на надлежно регистриране на автомобила пред компетентните органи на МВР, съдържащи актуалния регистрационен номер на МПС-то, то действието на договора се прекратява автоматично.

След извършена допълнителна справка е установено, че МПС лек автомобил Мицубиши Лансер с рег. № ... е със служебно прекратена регистрация от 23.09.2020г., на основание чл.143, ал.10 от ЗДвП, поради получено уведомление от Гаранционен фонд и в този случай липсва задължение за собственика да сключва задължителна застраховка. В тази връзка, на основание чл.54 от ЗАНН е прекратено административнонаказателното производство. С резолюция на Началника на РУ на св.У. е възложено да извърши проверка по ЗМ № 37/25.02.2021г, в хода на която въззивницата е призована в РУ – Чепеларе, където и е съставен АУАН №112/16.03.2021г. за извършено нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Извършена била проверка за наличие на данни за извършено престъпление по чл.345, ал.2 от НК, като с Постановление от 26.04.2021г. на РП – гр.Смолян – ТО – гр.Чепеларе е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като прокурорът приел, че не е осъществен състав на престъпление по чл.345, ал.2 от НК или друго престъпление от общ характер, тъй като в случая МПС-то има регистрационни номера, съответно има идентификация по реда на ЗДвП. По разпореждане на РП копие от постановлението е изпратено на Началника на РУ – Чепеларе за сведение и с оглед осъществяване правомощията му във връзка с допуснатото нарушение на ЗДвП.

С оглед изразеното становище на прокурора, на основание чл.36, ал.2 от ЗАНН, АНО е издал НП, с което на въззивника е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 200лв. (двеста лева) и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от шест месеца, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

Гореизложената фактическа обстановка се установява от гласните доказателства, събрани чрез разпита на св. св. И.У., Г.К., Г.Щ. и П.Ч. и писмените доказателства, приобщени към делото  чрез материалите по АНП и събрани в хода на съдебното производство.

Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му и справедливостта на наложеното административно наказание и предвид така установеното фактическа обстановка направи следните правни  изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е в срока за обжалване от надлежна страна и е приета от съда за разглеждане.

Наказателното постановление   №21-0373-000115/12.05.2021г. е издадено от компетентен орган- от Началник РУ към ОДМВР Смолян, РУ Чепеларе, видно от представен препис на Заповед №8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи.

Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Вмененото във вина на въззивника нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. Посочена е нарушената материалноправна норма, като наказанието е индивидуализирано.

Съгласно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. По пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, се допускат само пътни превозни средства, за които са изпълнени задълженията по установяване на размера и заплащане на пътните такси по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата. Същевременно, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗдвП наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Съгласно разпоредбата на чл.53, ал.1 от ЗАНН, НП се издава тогава, когато са установени  по безспорен начин нарушението, нарушителят и неговата вина.

В случая няма данни въззивника да е бил уведомен за обстоятелството, че автомобилът ще бъде и впоследствие, че е дерегистриран по служебен ред. Табелите са били поставени на автомобила.

Видно от писмо изх. №10-00-744/28.07.2021г. на Гаранционен фонд, до собственика на лек автомобил „Мицубиши Лансер“ с рег. №... – Ц.М. е изпратено, без данни за получаване, уведомление №014780/16.08.2020г. по реда на чл.574, ал.10 от Кодекса за застраховането. Посочено е, че след изтичане на срока по ал.10,  на основание ал.11, изр. второ на чл.574 от КЗ ще се информират компетентните органи на МВР, за предприемане мерки по прекратяване на регистрацията на МПС.

Според Гаранционен фонд процедурата за уведомяване на собствениците не е обвързана с получаване на уведомителното писмо.

Няма уведомяване за извършената на 23.09.2020г. дерегистрация и от ПП – ОДМВР - Пловдив, видно от писмо вх. №1550/02.08.2021г. по описа на РС – гр.Чепеларе /л.82/.

В обобщение на гореизложеното, безспорно се установява, че автомобилът е бил дерегистриран служебно, без да са ангажирани каквито и да било доказателства това обстоятелство да е било известно на жалбоподателя към момента, в който е бил спрян за проверка, поради което няма как да се приеме, че от субективна страна М. е осъществила състава на нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП. Няма данни у нея да са били формирани представи за наличието на подобен властнически акт, с диспозицията на който следва да съобразява своето поведение.

За съставомерността на всяко нарушение следва да са осъществени признаците както от обективна, така и от субективна страна и липсата на който и да е от тези признаци винаги обуславя извод за несъставомерност на извършеното.

Не само, че няма доказателства въззивницата виновно да е управлявала служебно дерегистрирано МПС. Напротив, събраха се такива, че не е знаела това.

Отделно, за пълнота, съдът намира за необходимо да изложи, че по делото не се установи прекратяване на административнонаказателното производство, образувано със съставен АУАН от 16.03.2021г., на основание чл.33, ал.2 от ЗАНН. Въпреки това, доколкото няма образувано досъдебно производство, настоящият състав намира, че две паралелни производства не са били водени, или не е налице non bis in idem (не два пъти за едно и също нещо).

Поради изложените съображения, съдът счита, че издаденото НП е в противоречие с процесуалния и материалния закон и като такова следва да бъде отменено.

По разноските:

С молба вх.  №1254/01.07.2021г. въззивницата претендира разноски. Съобразно изхода на делото и съобразно направените искания, на основание чл.63, ал.3 от ЗАНН и чл.143, ал.1 от АПК, съдът намира, че следва на въззивницата М. да се присъдят направените по делото разноски. По делото е приложен договор за правна защита и съдействие, в който е посочено, че е заплатено в брой възнаграждение в размер на 300 лв. Тази сума е равна на определения минимален размер на адвокатското възнаграждение за този вид работа, определен съобразно чл.18, ал.2 вр. чл.7, ал.2, т.1 от Наредба №1 от 09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, поради което не следва да се обсъждат възраженията за прекомерност, направени от въззиваемата страна.  

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

РЕШИ:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №21-0373-000115/12.05.2021г. на Началника на РУ към ОДМВР Смолян, РУ Чепеларе, с което на Ц.Ж.М., ЕГН ..., с адрес гр.П., ул. „...“ №... е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 200лв. /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от шест месеца, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

ОСЪЖДА ОД на МВР-Смолян да заплати на Ц.Ж.М., ЕГН ..., с адрес гр.П., ул. „...“ №....  разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 300 /триста/ лева.

Решението подлежи на касационна проверка пред Административен съд-Смолян в четиринадесетдневен срок от съобщението до страните.

След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.