МОТИВИ

към решение № 41/25.06.2021 г.

по анд №77/2021 г. по описа на Чепеларския районен съд

 

С Постановление от 31.05.2021 г. на прокурор при Районна прокуратура гр.Смолян, ТО-Чепеларе в Районен съд гр.Чепеларе е внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на обвиняемия И.П.С., ЕГН ..., от гр.Р., за извършено престъпление по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 НК, а именно за това, че на 12.03.2021 г., около 17,15ч., в заведение „...." на ул."...." в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, в чорап на левия си крак, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество с процентно съдържание на наркотично действащ компонент кокаин 17,8 тегловни процента, с нето тегло 0,173 гр., на стойност 15,57 лева, като случаят е маловажен.

В съдебно заседание за Районна прокуратура гр.Смолян, редовно призована, се явява прокурор К., която поддържа внесеното постановление.

Обвиняемият И.П.С., редовно призован, се явява лично в съдебно заседание. Признава изложената в постановлението на прокурора фактическа обстановка и заявява, че съжалява за извършеното деяние. От негово име се явява защитникът му адв.П., която навежда доводи за основателност на внесеното предложение.

От приложените към делото писмени доказателства, съдът приема за доказана следната фактическа обстановка:

Обвиняемият И.С. си купил наркотично вещество кокаин от гр.Пловдив, след което пристигнал в гр.Чепеларе. На 12.03.2021 г. следобед отишъл в заведение „...." в гр.Чепеларе, като скрил наркотика в полиетиленово пакетче, което поставил в чорапа на левия си крак.  Същия ден, около 17,15ч. в РУ-Чепеларе получили оперативна информация, че лице на име И. от гр.Р. държало наркотични вещества в заведение „....", като имало вероятност всеки момент да ги унищожи или укрие. Полицаите веднага пристигнали на посоченото място, където заварили обвиняемия И.С.. Те го попитали дали държи в себе си забранени от закона вещества. Обвиняемият С. отрекъл. Докато проверявали документите му, полицаите забелязали, че в чорапа на левия му крак имало полиетиленов плик и го попитали какво има в него. Обвиняемият казал, че е амфетамин, след което бил задържан и отведен в сградата на РУ-Чепеларе.

С протокол от 12.03.2021 г., одобрен с Определение № 14/15.03.2021 г. по ЧНД № 40/2021г. по описа на РС-Чепеларе, бил извършен обиск на обвиняемия И.П.С. от гр.Р. и изземване на намерените в него вещи. По време на обиска, в чорапа на левия му крак бил намерен полиетиленов плик с клипс система, съдържащ бяло прахообразно вещество, с бруто тегло 0,48 грама, което при тестването с полеви наркотест реагирало на амфетамин. Пликът с веществото били описани, фотографирани и иззети.      

Обвиняемият С. бил задържан за 24 часа по ЗМВР в РУ-Чепеларе със Заповед № 373 зз-21/12.03.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе.

По време на досъдебното производство е извършена химическа експертиза, заключението на вещото лице по която е следното : "При изследването на бяло прахообразно и на бучки вещество с нето тегло 0,173 гр., съдържа 17,8 тегловни процента кокаин /диацетилморфин/, остатък - 0,159 грама.“. Съгласно протокол за оценка на наркотични вещества, стойността на 0,173 грама кокаин със 17,8 тегловни % активно вещество е 15,57 лева. С писмо, рег.№ 373000-1354 от 21.04.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе, остатъкът от наркотичното вещество — 0,159 грама нето тегло бил изпратен в Централно митническо управление-гр. София, Отдел "МРР-НОП" за съхранение.

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява кредитираните от съда на основание чл. 378, ал. 2 от НПК събрани в досъдебната фаза по делото гласни и писмени доказателства- протокол  за обиск, определение №14/15.03.2021 год. на РС – Чепеларе, Протокол № 580/29.03.2021 г. БНТЛ при ОДМВР-Пловдив, справка съдимост, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, характеристична справка. Тя се установява изцяло и от обясненията на обвиняемия и показанията на разпитаните в хода на съдебното производство свидетели А.П. и Г.И..

При така установената по несъмнен и категоричен начин фактическа обстановка по делото, съдът достига до извода, че обвиняемият С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  чл. 354а, ал. 5 вр. ал. 3, т. 1 от НК, като на 12.03.2021 г., около 17,15ч., в заведение „...." на ул."...." в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, в чорап на левия си крак, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество с процентно съдържание на наркотично действащ компонент кокаин 17,8 тегловни процента, с нето тегло 0,173 гр., на стойност 15,57 лева, като случаят е маловажен.

От обективна страна се събраха достатъчно доказателства за извършване на изпълнителното деяние на престъплението, за което на обвиняемия С. е повдигнато обвинение. От заключението на съдебно-химическата експертиза се установява, че иззетото високорисково наркотично вещество-кокаин с нето тегло 0,173 гр., съдържа 17,8 тегловни процента и е на стойност 15,57 лева. Съдебният състав счита, че деянието е маловажен случай, тъй като деецът е лице с ниска обществена опасност и наркотичното вещество е било в малко количество.

Кокаинът няма легално производство и употреба и подлежи на контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Това вещество е включено в Списък № I към Приложение № 1 на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични, поради което и се явява високорисково наркотично вещество по смисъла на ЗКНВП.

От субективна страна обвиняемият С. е действал виновно, при пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването им. Действал е с намерение противозаконно да държи високорисково наркотично вещество, за което не е имал надлежно разрешително.

С оглед на изложеното се установява, че в случая е налице хипотезата на чл.78а от НК, а именно: обвиняемият е пълнолетно лице, за това престъпление е предвидено наказание глоба до 1000лв. Обвиняемият не е осъждан (и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК до настоящият момент). От деянието не са причинени имуществени вреди. Съдът счита, че целите на наказанието могат да се постигнат с освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Съдът е длъжен да приложи разпоредбата на чл.78а, ал. 1 от НК, след като са налице всички кумулативни предпоставки за това. В този смисъл намира предложението на прокурора за основателно и законосъобразно. Предвид горното съдът постанови решение, с което освободи от наказателна отговорност обвиняемия С. като за извършеното от него престъпление му наложи административно наказание глоба. При определяне размера на административното наказание съдът съобрази степента на вината, обществената опасност на деянието, личността на обвиняемия, неговото семейно и имотно състояние, както и изразената критичност към извършеното. Съобразявайки горното и предвиденото наказание за самото престъпление в НК, съдът счете, че на обвиняемия следва да се наложи административно наказание глоба в минимален размер, а именно 1 000 лева, която да заплати в полза на бюджета на съдебната власт.

Вещественото доказателство: кокаин с нето тегло 0,159 грама, изпратено на за съхранение на ЦМУ гр. София, следва да се отнеме в полза на Държавата, след което да се унищожи по съответния ред.

С постановеното решение съдът на основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъди обвиняемия да заплати по сметка на ОДМВР гр.Смолян сумата 90,39 лева – разноски по делото от досъдебното производство  за експертиза.

Водим от горното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК съдът постанови решение, което обяви на явилите се страни в откритото съдебно заседание.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

25.06.2021 г