МОТИВИ

 

към решение № 39/18.06.2021 г.

по АНД №73/2021 г. по описа на Чепеларския районен съд

 

С Постановление от 17.05.2021 г. на прокурор при Районна прокуратура гр.Смолян, ТО-Чепеларе в Районен съд гр.Чепеларе е внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на обвиняемата В. Г. Д. ЕГН: ********** с адрес: с.Р., общ.Н., обл.Б., за извършено от нея престъпление по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 НК, а именно за това, че на 08.02.2021 г., около 14,50 ч., в к.к.П., общ.Ч., обл.С., на ….. етаж в хотел „…..“, в стая № …., в капачка от парфюм марка „Marine sports“, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държала високорисково наркотично вещество – метамфетамин с нетно тегло 0,372 гр. със съдържание на активен компонент 42 тегловни % на стойност 9,03 лева и в нощно шкафче е държала високорисково наркотично вещество – смес от марихуана и тютюн с нетно тегло 1,338 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 11 тегловни % на стойност 8,03 лева, като случаят е маловажен.

В съдебно заседание за Районна прокуратура гр.Смолян, редовно призована, се явява прокурор К., която поддържа внесеното постановление.

Обвиняемата В. Г. Д., редовно призована, се явява лично в съдебно заседание. Признава изложената в постановлението на прокурора фактическа обстановка и заявява, че съжалява за извършеното деяние.

От приложените към делото писмени доказателства, съдът приема за доказана следната фактическа обстановка:

С протокол от 08.02.2021 г., одобрен с определение № 3 от 09.02.2021 г. по ЧНД № 19/2021г. по описа на РС-Чепеларе, поради възникнала необходимост, предвид оперативна информация за държане на наркотични вещества, било извършено претърсване в стая № …. на ….етаж в хотел „….“ в к.к.П., общ.Ч., обл.С., обитавана от обвиняемата В. Г. Д. от с.Р., общ.Н.. По време на претърсването били намерени наркотични вещества, както следва : в капачка от парфюм марка „Marine sports“ – обект № 1 - бяло прахообразно вещество с кристална структура, в нощно шкафче в кутия от хранителна добавка с надпис „Terresteris“ - обект № 2 – четири свитъка суха растителна маса. Веществото – обект № 1, при направения полеви наркотест /Cristal Meth/xtc/ реагирало на метамфетамин, а при претегляне с електронна везна било отчетено 0,64 грама бруто тегло. Растителната маса – обект № 2, при направения полеви наркотест с „Cannabis test“ реагирала на канабис/марихуана, а при претегляне с електронна везна било отчетено 2,17 грама бруто тегло.

Обвиняемата В.Д. обяснила по  време на претърсването, че намерените в стаята й наркотични вещества са за нейна лична употреба.

Била задържана за 24 часа по ЗМВР в РУ-Чепеларе със Заповед № 373 зз-8/08.02.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе.

По време на досъдебното производство е извършена физико-химическа експертиза, заключението на вещото лице по която е следното :

"1. Бялото на цвят кристалообразно вещество - обект № 1, съдържа психоактивното вещество метамфетамин. Веществото е с нето тегло 0,372 гр. и процентно съдържание на активен компонент – метамфетамин – 42 тегловни %. Нето тегло на остатъка от веществото след изследването е 0,348 гр.

2. Сухата зелено-кафява на цвят растителна маса от четири ръчно свити цигари – обект № 2, представлява хомогенна /неразделима/ смес от марихуана и тютюн.Общо нето тегло на растителната смес от четирите цигари е 1,338 гр.Процентното съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТХК/ в сместта от марихуана и тютюн е 11 тегловни %.Нето тегло на остатъка от сместта от марихуана и тютюн след изследването е 1,120 гр..

3. Марихуаната /коноп, канабис/, тетрахидроканабинол и метамфетамина са психоактивни вещества, които са поставени под контрол и са включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ на  Приложение № 1 към чл.3, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растения и вещества като наркотични, към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/.

Остатъците от веществото, съдържащо метамфетамин и сместта от марихуана и тютюн, опаковани в нови полиетиленови опаковки, се запечатаха в общ полиетиленов плик със силиконов печат „РДВР Пловдив 053“. Така опаковани, остатъците от изследваните наркотични вещества се връщат на възложителя.“.

Съгласно протокол за оценка на наркотични вещества, стойността на метамфетамин - 0,372 гр. – 42 тегловни %,  е 9,03 лева ; стойността на смес от марихуана и тютюн 1,338 грама – 11 тегловни %, е 8,03 лева.

С писмо, рег.№ 373000-1244 от 12.04.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе, остатъците от наркотичните вещества – 0,348 гр. метамфетамин и 1,120 гр. смес марихуана и тютюн, са изпратени в Централно митническо управление-гр.София, Отдел "МРР-НОП" за съхранение. 

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява кредитираните от съда на основание чл. 378, ал. 2 от НПК събрани в досъдебната фаза по делото гласни и писмени доказателства- протокол  за претърсване и изземване, определение №3/09.02.2021 год. на РС – Чепеларе, Протокол № 362/02.03.2021 г. БНТЛ при ОДМВР-Пловдив, справка съдимост, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, характеристична справка. Тя се установява изцяло и от обясненията на обвиняемия и показанията на разпитания в хода на съдебното производство свидетел Г.С..

При така установената по несъмнен и категоричен начин фактическа обстановка по делото, съдът достига до извода, че обвиняемата Д. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението  чл. 354а, ал. 5 вр. ал. 3, т. 1 от НК, като на 08.02.2021 г., около 14,50ч., в к.к.П., общ.Ч., обл.С., на …. етаж в хотел „….“, в стая № …., в капачка от парфюм марка „Marine sports“, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държала високорисково наркотично вещество – метамфетамин с нетно тегло 0,372 гр. със съдържание на активен компонент 42 тегловни % на стойност 9,03 лева и в нощно шкафче е държала високорисково наркотично вещество – смес от марихуана и тютюн с нетно тегло 1,338 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 11 тегловни % на стойност 8,03 лева,, като деянието представлява маловажен случай.

От обективна страна се събраха достатъчно доказателства за извършване на изпълнителното деяние на престъплението, за което на обвиняемата Д. е повдигнато обвинение. От заключението на съдебно-химическата експертиза се установява, че иззетите високорискови наркотични вещества- метамфетамин с нетно тегло 0,372 гр. със съдържание на активен компонент 42 тегловни % на стойност 9,03 лева и смес от марихуана и тютюн с нетно тегло 1,338 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 11 тегловни % на стойност 8,03 лева са на обща стойност 17,06лв., съобразно ПМС№23/29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотични вещества за нуждите на съдопроизводството. Съдебният състав счита, че деянието е маловажен случай, тъй като деецът е лице с ниска обществена опасност, в млада възраст и наркотичните вещества са били в малко количество.

Конопът (канабис, марихуана) и активният му компонент тетрахидроканабинол както и метамфетамина са поставени под контрол в Списък 1 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във връзка с чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП). Конопът и метамфетамина имат силно наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство, като подлежат на контрол съгласно ЗКНВП.

От субективна страна обвиняемата Д. е действала виновно, при пряк умисъл, като е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждала е общественоопасните му последици и е искала настъпването им. Действала е с намерение противозаконно да държи високорискови наркотични вещества, за които не е имала надлежно разрешително.

С оглед на изложеното се установява, че в случая е налице хипотезата на чл.78а от НК, а именно: обвиняемата е пълнолетно лице, за това престъпление е предвидено наказание глоба до 1000лв. Обвиняемата не е осъждана (и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК до настоящият момент). От деянието не са причинени имуществени вреди. Съдът счита, че целите на наказанието могат да се постигнат с освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Съдът е длъжен да приложи разпоредбата на чл.78а, ал. 1 от НК, след като са налице всички кумулативни предпоставки за това. В този смисъл намира предложението на прокурора за основателно и законосъобразно. Предвид горното съдът постанови решение, с което освободи от наказателна отговорност В.Д. като за извършеното от нея престъпление й наложи административно наказание глоба. При определяне размера на административното наказание съдът съобрази степента на вината, обществената опасност на деянието, личността на обвиняемата, нейното семейно и имотно състояние, както и изразената критичност към извършеното. Съобразявайки горното и предвиденото наказание за самото престъпление в НК, съдът счете, че на обвиняемата следва да се наложи административно наказание глоба в минимален размер, а именно 1 000 лева, която да заплати в полза на държавата.

 Вещественото доказателство: метамфетамин с нетно тегло 0,348 грама и  смес марихуана и тютюн 1,120 грама, изпратени на за съхранение на ЦМУ гр. София, следва да се отнемат в полза на Държавата, след което да се унищожат по съответния ред. Вещественото доказателство четири празни свитъка от цигари, като вещи без стойност, също следва да се унищожат.

С постановеното решение съдът на основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъди обвиняемата да заплати по сметка на ОДМВР гр.Смолян сумата 137,25 лева – разноски по делото от досъдебното производство  за експертиза.

Водим от горното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК съдът постанови решение, което обяви на явилите се страни в откритото съдебно заседание.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

21.06.2021 г