Протоколно определение № 6/18.06.2021 г. по НОХД № 86/2021 г.

 

Съдия докладчик: Десислава Петрова

 

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл.339, ал.1, пр.2 от НК се предвижда наказание  "лишаване от свобода от две до осем години". Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА, на основание чл.381 и чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 86/2021 г. по описа на Районен съд- Чепеларе, между  В. М. К. – прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян, Териториално отделение – Чепеларе, и адвокат Н.В.П. от Адвокатска колегия-гр.Смолян – защитник на подсъдимия относно следното:

Подсъдимият по посоченото по-горе дело С. Р. К., роден на …… г. в гр.Ч., живущ в гр.Ч., ул.“……“ № ….., с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.339, ал.1, пр.2 от НК затова, че на 31.07.2020 г. в жилище в гр.Ч., общ.Ч., обл.С., на ул.“……“ № …., втори етаж, в стая под диван е държал огнестрелно оръжие – 1 бр. пушка без обозначения – калибър 5,5 мм, стандартна, пневматична, доработена за стрелба със стандартни бойни патрони калибър 22LR, без да притежава за това надлежно разрешение по ЗОБВВПИ, поради което и на основание  чл.339, ал.1, пр.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66 от НК, ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание „лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

ПОСТАНОВЯВА вещественото доказателство: пушка, калибър 5,5 мм, стандартна, пневматична, доработена за стрелба със стандартни бойни патрони калибър 22LR – оставена на съхранение в служба „КОС“ при РУ-Чепеларе – да се отнеме в полза на държавата, на основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК.

На основание чл.189, ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимият С. Р. К. да заплати по сметка на ОД МВР град Смолян направените в хода на досъдебното производство разноски за балистична експертиза в размер на  150,00 лева. 

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №  86/2021 г. по описа  на Районен съд гр.Чепеларе, образувано против С. Р. К.  за извършено от него престъпление по чл.339, ал.1, пр.2 от НК, поради постигнато споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 09,30 часа.