Решение № 35/27.05.2021г. по АНД № 46/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

 

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от А. Р. Х. ЕГН **********, с адрес с.Т., ул….. №…., против наказателно постановление № 21-0373-000047/22.02.2021 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП, на осн.чл.183 ал.7 от ЗДвП са му наложени административни  наказания „глоба” в размер на 300,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец. Жалбоподателят признава, че е извършил от обективна страна вмененото му нарушение, но моли съда да отмени атакуваният санкционен акт като незаконосъобразен, поради това, че не е извършил деянието виновно. Твърди, че доставката на компресиран природен газ за к.к.П., с който било натоварено управляваното от него ППС, е била наложителна и това е наложило преминаване през затворения път.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, се явява, поддържа подадената жалба.

За въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

На 14.02.2021 г. свидетелите мл.автоконтрольор П.Ч. и ст.полицай Г.Щ., служители на РУ гр.Чепеларе, били назначени в наряд, като се установили за проверки при ПГСГСТ“Никола Вапцаров“ гр.Чепеларе. Около 15.40ч. забелязали движение на ППС с маса над 12тона на главен път II-86 в посока към к.к.П.. Последвали го с цел контрол дали ще се съобрази с поставените на около 300м преди бензиностанция „Круиз“ пътни знаци В5 и В18, тъй като пътната обстановка по пътя за к.к. П. била усложнена-имало снеговалеж и ПТП-та. След като възприели движението на въпросното ППС след знака забраняващ навлизане на пътя за ППС от този вид, чрез светлинен и звуков сигнал от патрулния автомобил му указали да отбие на бензиностанция „Круиз“. При проверката установили, че А. Р. Х. управлява натоварен с газ състав от ППС - влекач "….." с рег.№ ….., собственост на "……..…." ЕООД и прикачено към него полуремарке "………." с рег.№ ……., собственост на "………" ООД. На проверяващите А. Р. Х. обяснил, че знаците не важат за него, тъй като има разрешение от зам.областния управител за превозване на газ за к.к.П.. От показанията на свидетелите Ч. и Щ., които съдът кредитира като еднопосочни и взаимнодопълващи, както и от изложеното от самия жалбоподател в съдебно заседание, се установява, че същия ден по-рано Х. превозил до к.к.П. със същия състав от ППС газ, въпреки въведената забрана за движение на МПС с маса над 12 т., но изрично бил предупреден от колегата полицай Д. С. да не предприема втори курс, тъй като движението в курорта било интензивно, с ПТП-та и задръстване.

Свидетелят П.Ч. съставил акт за установяване на административно нарушение № GA 29848/14.02.2021г. срещу жалбоподателя, за това, че  на 14.02.2021 г. в 15:40 часа в община Чепеларе на главен път II-86 81+630 км., на бензиностанция "Круиз" в посока на движение от гр.Пловдив към гр.Смолян управлява състав от ППС влекач "…." с рег.№ ….собственост на "………" ЕООД и прикачено към него полуремарке "……" с рег.№ …… собственост на "…….." ООД, като при зимни пътни условия навлиза след пътни знаци В5 и пътен знак В18 /забранено е влизането на ППС с маса с товар по-голяма от означенията 12 тона/,  поставени на главен път II-86 81+480 км. в посока гр.Смолян-въведена временна забрана за движение извън населено място-нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП. Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя и свидетеля Г.Щ.. Х. го подписал и получил копие от него.

Въз основа на АУАН било издадено обжалваното наказателно постановление, с което за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП, на осн.чл.183 ал.7 от ЗДвП на жалбоподателя са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 300,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец. 

Задължението на водачите на пътни превозни средства да съобразяват поведението си с пътните знаци е регламентирано в  чл.6, т.1 пр. трето от ЗДвП. Конкретизация на това задължение е дадена в разпоредбите на глава девета от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата, които регламентират вида и значението на пътните знаци. В  чл.47 от ППЗДвП е дефинирано значението на пътен знак В5 "Забранено е влизането на моторни превозни средства с ремаркета, освен с полуремаркета или единични едноосни ремаркета" и на пътен знак В18 "Забранено е влизането на пътни превозни средства с маса с товар, по-голяма от означената". Съгласно разпоредбата на  чл.183, ал.7 от ЗДвП се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец и с глоба от 300 лв. водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение.

Не се спори по делото, че на главен път II-86 81+630 км., на бензиностанция "Круиз", общ.Чепеларе, където е спрян за проверка жалбоподателя на 14.02.2021 г. в 15:40 часа е действала временна забрана на пътен знак В18, забраняващ влизането на пътни превозни средства с маса с товар, по-голям от 12т. ППС, което той е управлявал попада в тази категория, доколкото представлява влекач с полуремарке, натоварено с газ. Това се установява, както от свидетелските показания, така и от характеристиките на влекача, за което е представена справка. Наличието на съответния пътен знак е безспорно, както и несъобразяването на поведението на въззивника с него, което е достатъчно за ангажирането на отговорността му за нарушение на това задължение. От субективна страна деянието е извършено умишлено, тъй като жалбоподателят като правоспособен водач е знаел правилата установени с пътните знаци, въпреки това е навлязъл след забраняващ знак и не е съобразил поведението си с него.

По делото не се събраха доказателства за получено разрешение от областния управител или негов заместник за придвижване с въпросното ППС. Наличието/липсата на такова е ирелевантно, доколкото то не може да дерогира императивната разпоредба по чл.6, т.1 ЗДвП. Целта на тази норма е да се задължат водачите да спазват предписанието на пътните знаци, за да се гарантира безопасността на всички участници в движението и предотвратяването на ПТП. По делото не се събраха и доказателства за временно спиране на бензиностанция „Круиз“ с цел претоварване на газта на друго МПС. Такава организация на придвижването очевидно не е била създадена от фирмата работодател на А.Х., доколкото той е настоявал пред служителите на РУ Чепеларе да продължи движение към к.к.П..

Правилно административно-наказващият орган е наложил наказание за нарушението в съответствие с предвидения в административно-наказателната разпоредба размер от 300 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец, доколкото посочените наказания в санкционната норма на  чл. 183, ал. 7 ЗДвП са с фиксиран размер и липсва възможност за оперативна самостоятелност при определяне на стойности различни от определените в сочената правна норма.

Забраната въведена с пътен знак В5 "Забранено е влизането на моторни превозни средства с ремаркета, освен с полуремаркета или единични едноосни ремаркета" не е важала за А.Х., доколкото управляваното от него ППС е влекач с полуремарке, но тази неточност в акта и НП не представлява неточност препятстваща правото на защита на нарушителя срещу санкционния акт.

Така мотивиран, на осн. чл.63 ЗАНН съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 21-0373-000047/22.02.2021 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на А. Р. Х. ЕГН **********, с адрес с.Т., ул…… №…., за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП, на осн.чл.183 ал.7 от ЗДвП са му наложени административни  наказания „глоба” в размер на 300,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд Смолян.