Решение № 34/26.05.2021г. по АНД № 41/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от А. С. А., ЕГН **********, с адрес: гр.Ч., ул.., против наказателно постановление № 21-0373-000051/22.02.2021 г. на началника на РУ гр.Чeпеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение по чл.123 ал.1 т.3 б.“в“ от ЗДвП, на осн.чл.175 ал.1 т.5 ЗДвП са му наложени административни  наказания „глоба” в размер на 50,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец. Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваният санкционен акт като незаконосъобразен, поради неясно описание на нарушението, затрудняващо организиране на защитата му срещу него и поради това, че случаят е маловажен.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име жалбата поддържа пълномощникът му адв.Д. М.

За въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява основателна.

На 13.02.2021 г. свидетелите мл.автоконтрольор В.И. и ст.полицай Т.П., служители на РУ гр.Чепеларе, били назначени в наряд. Около 21:50 ч. получили сигнал от оперативния дежурен в районното управление за ПТП, единият участник в което е напуснал местопроизшествието. При отиване на място на ул. ………., свидетелите В.И. и Т.П. разговаряли с Г. Г., живущ на този адрес, който им обяснил, че е собственик на паркирания пред дома му автомобил; че бил в дома си, когато чул удара на друго МПС в неговото. Разказал, че когато излязъл на терасата със синовете си, видели, че предизвикалия ПТП водач на лек автомобил – „….“ с рег.№ ….., А.А., когото познават, напуска местопроизшествието, въпреки виковете им да спре. Свидетелите В.И. и Т.П. констатирали нанесени материални щети по паркирания автомобил на Г.Г.. Открили жалбоподателя на адреса му в гр.Ч.. Същият признал за допуснатото ПТП, но отказал съставяне на двустранен констативен протокол за ПТП с Г.Г. с обяснението, че се познават, но са в лоши взаимоотношения. Признал, че при предизвикване на ПТП се изплашил и затова е напуснал местопроизшествието.

Свидетелят В.И. съставил акт за установяване на административно нарушение №Д819727/14.02.2021г. срещу жалбоподателя, за това, че  на 13.02.2021 г. в 21:50 часа в гр.Ч., на ул, като водач на лек автомобил „….“ с рег.№ …., лична собственост, в посока на движение към ул."…." и участник в ПТП, в което няма съгласие относно обстоятелствата свързани с него, го напуска и не уведомява службата за контрол на МВР на територията, на която е настъпило ПТП-нарушение по чл.123 ал.1 т.3 б.“в“ от ЗДвП. Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя и свидетеля П.. А.А. го подписал и получил копие от него.

Въз основа на АУАН било издадено обжалваното наказателно постановление, с което за нарушение по чл.123 ал. 1 т.3 б.“в“ от ЗДвП, на основание чл.175 ал.1 т.5 ЗДвП на А.А. са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 50,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец.  

Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие свидетели В.И. и Т.П., които съдът кредитира като обективни и взаимнодопълващи се.

В резултат на настъпилото ПТП, от което са причинени само имуществени вреди за жалбоподателя като водач на ППС и участник в ПТП е възникнало предвиденото в разпоредбата на  чл.123, ал.1, т. 3 б.„в“ ЗДвП задължение без да напуска местопроизшествието, да уведоми съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и да изпълнява дадените му указания, ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него. В случая безспорно се установява, че на посочените в акта и НП дата, час и място е настъпило пътнотранспортно произшествие по смисъла на § 6, т. 30 от ДР на ЗДвП, тъй като става въпрос за събитие възникнало в процеса на движение на пътно превозно средство, при което са настъпили имуществени вреди. Управляваният от А. автомобил е блъснал паркирано на ул. …., МПС собственост на Г.Г.. Като участник в това ПТП, при което са настъпили имуществени вреди, жалбоподателят е бил длъжен да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на МВР, след като не е искал да комуникира с Г.Г.. Това свое задължение обаче той не е изпълнил, поради което  административно-наказателната му отговорност правилно е била ангажирана за нарушение на  чл.123, ал.1, т.3 б.„в“ ЗДвП.

При съставянето на АУАН и при издаването на НП съдът констатира допуснати  нарушения на процесуалните правила, които са съществени и водят до опорочаване на административно-наказателното производство по налагане на санкция на жалбоподателя. Нито в АУАН, нито в НП е направено надлежно описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено съгласно императивните изисквания на чл.42 ал.1 т.4 и чл.57 ал.1 т.5 ЗАНН. Липсва описание на самото ПТП и не е посочено, че при него са причинени само материални щети. Такова описание е необходимо с оглед преценката дали  нарушението е по чл.123, ал.1, т.3 б.„в“ ЗДвП или по чл.123, ал.1, т. 2 б.„б“ ЗДвП. При описание на нарушение по чл.123, ал.1, т.3 б.„в“ ЗДвП е задължително да се посочат не само двете МПС, между които е настъпило ПТП, но и имената на двамата водачи, за да е налице яснота между кои лица е липсвало съгласие за попълване на двустранен констативен протокол за ПТП. В случая липсва надлежно описание на факти, релевантни за съставомерността на деянието.

Оплакването на жалбоподателя за допуснато съществено нарушение на процесуални правила в административно-наказателното производство, изразяващо се в неясно описание в атакуваното постановление на нарушението и на обстоятелствата, при които е извършено, което нарушение е довело до ограничаване правото му на защита, се явява основателно. Както в АУАН, така и в издаденото въз основа на него постановление не са посочени в пълнота конкретните факти, които съставляват описание на нарушението и на обстоятелствата по извършването му. Обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно. Така мотивиран, на осн. чл.63 ЗАНН съдът

 

РЕШИ:

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 21-0373-000051/22.02.2021 г. на началника на РУ гр.Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на А. С. А., ЕГН **********, с адрес: гр.Ч., ул., за нарушение по чл.123 ал.1 т.3 б.“в“ от ЗДвП, на основание чл.175 ал.1 т.5 ЗДвП са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 50,00 лева и „лишаване право да управлява МПС“ за срок от 1 месец.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд Смолян.