Протокол от съдебно заседание от 17.05.2021 г. по НЧХД № 59/2021 г.

 

На именното повикване в 12:00 часа се явиха:

Частната тъжителка Н.Н., редовно и своевременно призована, се явява лично и с повереника си адв.Д., надлежно упълномощена.

Подсъдимата С.И., редовно и своевременно призована, се явява лично и със защитника си адв.П., надлежно упълномощена.

По делото са постъпили актуална справка за съдимост на С.Ц.И. с рег. №  69/27.04.2021  г., издадена от Районен съд-Чепеларе, възражение от адв.П. с вх.№ 832/29.04.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе, писмено обяснение от С.И. с вх.№ 896/13.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе и молба от адв.Д. с вх.№ 923/17.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Адв.Д.: Моля да дадете ход на делото.

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимата И.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на подсъдимата, както следва:

С. Ц. И. на ... години, родена на ... г. в град Ч., ....., с постоянен и настоящ адрес: гр.Ч., ул.”....” № ...., с ЕГН ***.

На страните се разясниха правата им по реда на чл.274 и чл.275 от НПК, а на подсъдимата и тези по чл.55 от НПК.

ОТВОДИ НЕ ПОСТЪПИХА

Провери се получаването на копие от тъжбата и разпореждането, с което подсъдимата е предадена на съд.

Подсъдимата И.: Ясни са ми правата. Получила съм препис от тъжбата и разпореждането на съда, с което съм предадена на съд преди повече от седем  дни - на 23.04.2021 г.

Съдът ПРИКАНИ страните към помирение.

Адв.Д.: Нямаме нагласа за помирение.

Адв.П.: След като от другата страна няма желание за помирение, въпреки нашето желание, моля делото да продължи.

Адв.Д.: Поддържам молбата с вх.№ 923, депозирана на 17.05.2021 г., като следва да се има предвид, че с оглед оттеглянето на тази част от обвинението не поддържаме и искането за приемане за съвместно разглеждане на граждански иск, по който се претендира присъждане на обезщетение за претърпени вреди от това деяние, за което тъжбата се оттегля.

Адв.П.: Моля да се приеме оттеглянето на иска от тъжителката в тази част и да се прекрати делото по отношение на нея.

Съдът, след като се запозна с депозираната писмена молба за оттегляне на тъжбата в частта, с която е повдигнато обвинение срещу С. Ц. И. за публично нанесена обида, счита, че са налице основанията на чл.24, ал.5, т.4 от НПК за прекратяване на делото в частта по това обвинение. Доколкото съдът не се е произнесъл относно приемането на гражданския иск, а повереника на тъжителката сочи, че не поддържа тъжбата в тази част, съдът счита, че не е необходимо да се произнася с изрично определение относно гражданския иск свързан с това обвинение. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по делото в частта по обвинението по чл.148, ал.1, т.1, във вр. с чл.146, ал.1 от НК относно публично нанесена обида от С.И. на Н.Н. на 23.09.2020 г. в банковия салон на Банка „...” ....

Определението на съда в тази част подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание, с частна жалба пред Окръжен съд гр.Смолян.

Адв.Д.: Поддържам тъжбата в останалата част, която считам, че е извършено престъпление клевета. Моля да приемете следната корекция: С оглед изложенията фактическа обстановка от тъжителката считаме, че клеветата е отправена срещу нея като служител на Банка "..." ..., в нейното служебно качество и е отправена по повод изпълнение на нейните служебни задължения, което ясно е описано във фактическата обстановка на тъжбата, така че моля да се чете, че обвинението е предявено за извършено престъпление по чл.147, ал.1, във вр. с чл.148, ал.2, във вр. с ал.1, т.3 от НК и моля да се приеме за съвместно разглеждане предявения граждански иск.

Адв.П.: Моля още веднъж процесуалния представител на защитата да формулира точно и ясно обвинението изцяло, с обстоятелствата, защото аз не разбрах за каква промяна става въпрос.

Адв.Д.: Още веднъж заявявам допълвам обвинението с уточнението, че считаме клеветата нанесена на Н. на длъжностно лице при/по повод изпълнение на службата й и че точната правна квалификация е по чл.147, ал.1, във вр. с чл.148, ал.2, във вр. с ал.1, т.3 от НК.

Адв.П.: Оспорвам тъжбата изцяло в тази част, която се поддържа обвинението. Считам, че същата не отговаря на условията на чл. 81, ал.3 от НК, тоест, че не е подадена в срок. Освен това считам същата за неоснователна по отношение на повдигнатото обвинение клевета. Подробни съм изложила във възражението. Допустимо е приемане на гражданския иск.

Адв.Д.: Няма никакво съмнение, че тъжбата е подадена в срок, тъй като деянието е осъществено през м.03.2021 г. до датата на подаване на тъжбата 15.04.2021 г. не са изтекли шест месеца.

Съдът счита, че следва да остави без уважение искането на адв.П. за прекратяване производството по делото, поради просрочие на тъжбата и че следва да приеме за съвместното разглеждане в настоящото наказателно производство от частен характер гражданския иск на частната тъжителка, по който се претендира да й бъде заплатена сумата 1000 лева, представляваща парично обезщетение за причинените й неимуществени вреди от престъплението клевета, ведно със законната лихва от 01.03.2021 г. до окончателно изплащане на сумата. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ без уважение искането на адв.П. за прекратяване  производството по делото, поради просрочие на тъжбата.

ПРИЕМА за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес предявен от Н. С. Н. ЕГН: ***, с постоянен адрес: гр.Ч. ул."...."  № ... граждански иск срещу С. Ц. И. с ЕГН: *** с постоянен адрес: гр.Ч. ул."...." № ..., по който се иска заплащане на сумата от 1000 лева, представляваща парично обезщетение за причинените й неимуществени вреди, вследствие извършеното престъпление по чл.148, ал.1, т.3 от НК, ведно със законната лихва от датата на деянието 01.03.2021 г. до окончателно изплащане на сумата.

КОНСТИТУИРА Н.С.Н. като граждански ищец в производството по делото, като й разяснява правата по чл.87 НПК.

Адв.Д.: Ясни са ни правата като граждански ищец.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад на тъжбата и предявения граждански иск, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО:

След направените в днешно съдебно заседание уточнения, съдът приема, че С.Ц.И. е предадена на съд по обвинение за извършено престъпление квалифицирана клевета с правно основание чл.148, ал.1, т.3, във вр. с ал.2, във вр. с чл.147, ал.1 от НК, за това, че на 01.03.2021 г. е разгласила за Н.Н. позорни обстоятелства, описани в жалба рег.№ 01-10-047887/01.03.2021г. до Банка "..." ... и колегите й, а именно разгласила е, следните позорни обстоятелства: "Но в един момент служителката Н.С.Н. направи следното: когато внесох платих вноската за 1 месец - тя ми отказа да ми даде отрязъка за внесената вноска. Зададох и въпрос: защо не ми и отказваш да ми дадеш отрязъка за вноската. Отговора и беше: Защото така ни наредиха шефовете от Смолян. Има и друг случай с друга клиентка също я прогони като клиент от .... - ... ".

Тъжителката Н. С. Н. предявява срещу подсъдимата С. Ц. И. граждански иск, по който се иска заплащане на сумата от 1000 лева, представляваща парично обезщетение за причинените й неимуществени вреди, вследствие извършеното престъпление, ведно със законната лихва от датата на деянието 01.03.2021 г. до окончателно изплащане на сумата.

Съдът на основание чл.276, ал.2 НПК предоставя възможност на частния тъжител и граждански ищец да изложи обстоятелствата включени в обвинението и предявеният граждански иск.

Адв.Д.: Считам, че обвинението е ясно. Няма да правим допълнения.

Подсъдимата И.: Жалбата съм я подала с разрешение на началника на Н.. Поисках телефонния номер на началника й, исках да говоря и да му обясня случая. Свързах се със С.Б., който е началник на Н., обясних му случая какъв е и той каза: ”напиши ми жалба за случая, че са отказали да ти дадат оперативна бележка”. Той ми разреши да напиша жалба. Аз написах жалба. Той ми каза: ”аз ще проверя ако мога случая”. След една седмица ми отговори, че има много документи и не може да провери, защото е трябвало да се проверява в архива. Аз го попитах:”господин началник на ... може ли да продължа да плащам редовно вноските на племенницата ми А.Г.М., която не съм я родила, но с много обич и с любов извършвам това действие”. Той ми каза: „да, продължи да си плащаш всеки месец бележките при всичките колежки”. Аз му казах, че другите колежки ми са отказвали да ми извършват преводите, плащанията, за което доказвам с документите, че всеки месец съм си плащала и никоя от колежките й, както ме обвинява не ми е отказвала да плащам осигуровките заедно с мъжа ми само за месец март. Жалбата е вярна, защото когато внесох вноската за един месец тя ми отказа да ми даде отрязъка за внесената вноска. Н. ми отказа и каза, че началника така й наредил. След което поисках телефона на началника, отидох в пощата и говорих със С.Б. – началник, който ми каза да си подам жалба. Има и друг случай, с друга клиентка, която Н. е прогонила. Свидетелката ще го потвърди това. Тя се казва Д.Ч.. Не си спомням на коя дата Н. ми отказа да ми предостави бележката, за която съм писала в тъжбата, но това стана през 2020 г. Мисля, че беше 7,8 или 9 март, когато мъжът ми получава пенсията. Не мога да помня цяла година. В онзи случай ме обслужваше нейна колежка, която стои на първото гише откъм прозореца, а Н. беше на третото. Аз считам, че Н. трябваше да ми даде бележката, защото знам, че тя е отговорничка на салона, съответно тя трябваше да нареди на нейната колежка. Отговорът на Н. беше така ни наредиха шефовете от гр.Смолян. Самата Н. ми даде телефона на нейния началник С.Б. от гр.Смолян. Той самия ми каза по телефона: „направи жалба и я прати по пощата”. През месец септември, Д.Ч. отиде в банката, като я придружих до банка „...”, но останах до вратата, а Д. влезе при Н. и започна да спорят. Д. я пита за 5 000 лева, които й са полагат като законна майка, защо не й ги дава. Какво се разправяха не знам, но Н. вдигна телефона и се обади на полицията. Каза й да напусне салона, че ще извика полиция. Полицаите дойдоха. Господин М. и колегата му, изведоха Д.. Полицаите казаха на Д. да отиде при адвокат. Аз я заведох при адв.Д.. От този случай аз съдя, че Н.Н. изгони Д.. Тя й каза да напусне салона, че ще извика полиция. Мисля, че служителката, която тогава не ми даде операционна бележка за внесената сума няма да я позная, защото много се сменят. Не мога да кажа дали това е била Ю.С.. Случаят за Д. мисля, че беше на 23.09.2020 г.

Адв.Д.: Моля да се приемат представените с тъжбата писмени доказателства. Не е необходимо да се изисква преписка с вх.№ 1875/2020 г. от Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе. Моля да ни бъдат допуснати трима свидетели при режим на довеждане за доказване на второто извършено деяние, както и за опровергаване на твърденията на госпожа И., че твърдените от нея факти са се случили в обективната действителност, както и за доказване на причинените неимуществени вреди на тъжителката. В този смисъл, моля да допуснете трима свидетели. Моля да изискате от Финансов център гр.Смолян на Банка „...” ... заверения препис на жалбата с рег. № 01-10-04787/01.03.2021 г., както и цялата преписка, включваща снети обяснения от клона на банката в гр.Чепеларе, евентуално протокол за проверка и т.н.

Адв.П.: Моля да допуснете двама свидетели при режим на довеждане, които водим днес, но за прецизност да се разпитат в едно съдебно заседание, които ще докажат нашите твърдения изложени във възражението по обвинението. Предпочитам всички свидетели да бъдат разпитани заедно. Уточнявам, че Д.Ч. ще я водим като свидетел и че действително не е необходимо да се приемат към доказателствата писмени сведения, които тя е дала, както и от Ц.И., той е втория свидетел, които ще водим. Останалите писмени доказателства сме ги преставали за информация на съда. Повода за конфликта възникнал между страните е жалбата, подадена от тъжителката в Община Чепеларе относно незаконно извършено строителство от моята клиентка в техен съсобствен имот, затова съм представила нотариални актове и други документи касаещи тези обстоятелства, моля да ги приемете за сведения.

Адв.Д.: Във връзка с доказателствените искания частната тъжителка твърди, че има предходна жалба, подадена от госпожа И. до Банка "..." ..., така че допълвам доказателствените си искания, за да се види, че госпожа Н. е подложена на системен тормоз от госпожа И.. Това не е първи случай. Моля да се изискат и другите жалби подадени от С.И. срещу Н.Н..

Часният тъжител Н.: Госпожа И. за втори път пуска жалби до Банка „....” ... за едно и също нещо. Единият път беше обяснено от господин Б., получи отговор на тези неща и сега пак възобновява старото нещо. Отново ме обвинява, че не съм й дала бележка.

Съдът счита, че следва да уважи доказателствените искания на страните и да приобщи към писмените доказателства по делото представените с тъжбата от частната тъжителка, както и представените с възражение вх.№ 832/29.04.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе и с писмено обяснение от С.И. с вх.№ 896/13.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе писмени доказателства. Ще следва да се изискат от Банка "..." ..., Финансов център гр.Смолян, копия от всички преписки и жалби подавани от С.И. против Н.Н., служител на Банка "..." ..., клон гр.Чепеларе, включващи копие от самите жалби, снети обяснения от служители, изпращани отговори до жалбоподателката и протоколи от проверка. Ще следва да се допуснат трима свидетели при режим на довеждане за частната тъжителка и двама за подсъдимата, които да бъдат изслушани в следващо съдебно заседание. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото, представените с частната тъжба писмени доказателства, а именно жалба от Н.Н. до Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе с № 1875/16.11.2020 г.; постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 08.02.2021 г. на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе; жалба рег.№ 01-10-047887/01.03.2021 г.; трудов договор № 0040-32/2011 г.; изисканата справка за съдимост на С. Ц. И. с рег.№ 69/27.04.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе; както и представените от адв.П. с възражение вх.№ 832/29.04.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе писмени доказателства – нотариален акт за собственост върху недвижим имот придобит по давност № 56, том I, дело № 135/1984 г. на ЧлРС; удостоверение за наследници изх.№ 220/28.09.2020 г., издадено от Община Чепеларе; скица на сграда № 15-119248/08.02.2021 г., издаден от СГКК гр.Смолян; скица № 183/28.04.2001 т., издадена от Община Чепеларе; удостоверение № 98/02.05.2001 г., издадено от Община Чепеларе;  писмо до С.Ц.И. № 94-00-1137-004/16.11.2020 г. на Община Чепеларе; декларация за времето на извършване на строителството от Ц.Б.К. от 28.10.2020 г.; представените писмени доказателства с обяснение от С.И. с вх.№ 896/13.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе – операционна бележка за касов превод от 12.10.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 10.09.2020 г.;  операционна бележка за касов превод от 10.01.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 18.02.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 10.04.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 11.05.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 09.06.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 09.07.2020 г.; операционна бележка за касов превод от 10.08.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА Банка "..." ..., Финансов център гр.Смолян, да представи, в едноседмичен срок от съобщението копие на преписките образувани по жалби на С.И. срещу Н.Н..

ДОПУСКА трима свидетели при режим на довеждане за частната тъжителка и двама за подсъдимата за следващо съдебно заседание.

Адв.Д.: Нямам други доказателствени искания.

Адв.П.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 18.06.2021 г. от 11,30 часа, за която дата и час частната тъжителка и повереника й уведомени в днешно съдебно заседание. Подсъдимата и защитника й уведомени в днешно съдебно заседание. 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 13,05 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе: _______________________

Секретар:_______________________