Протокол от съдебно заседание от 17.05.2021 г. по АНД № 41/2021 г.

 

На именното повикване в 11:40 часа се явиха:

Жалбоподателят А.А., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.М., преупълномощена от адв.М..

Ответникът по жалбата Районно управление гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпаща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите В.И. и Т.П., редовно и своевременно призовани.

Адв.М.: Да се даде ход на делото. 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

В. Б. И. на години, …., без родство и дела с жалбоподателя.

Т. А. П. на години, …., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от А. С. А. от гр.Ч., ул.”....” № …. срещу наказателно постановление № 21- 0373-000051/22.02.2021 г., издадено от началника на РУ-Чепеларе, с което за нарушение по чл.123, ал.1, т.3, б.В от ЗДвП, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП му е наложена „глоба” в размер на 50,00 лева и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 месец.

Адв.М.: Поддържам жалбата. Нямам доказателствени искания.

Свидетелят И.: На 13.02.2021 г. в 09,30 часа получихме сигнал за въпросното пътнотранспортно произшествие, като още по телефона ни казаха, че става въпрос за напускане. При отиване на място установихме собственика на паркирания автомобил - Г.Г., който ни каза, че са видели моторното превозно средство на А.А., по-точно чули са удара и като са излезли на терасата са видели, че напуска произшествието. Викали са му да спре, но явно момчето се е уплашило и го е напуснало. На те-образно кръстовище, от дясната страна има знак „стоп”, А. е карал с несъобразена скорост, имаше сняг и не е могъл да спре на кръстовището, автомобила се плъзга и се удря в паркираното моторно превозно средство на Г.. След което отидохме до адреса, където живее господин А.. Призна, че с управлявано от него моторно превозно средство е предизвикал пътнотранспортно произшествие, като се е ударил в моторното превозно средство на Г.. По свидетелство за регистрация А. е управлявал товарен автомобил „Форд Рейнджър” пикап, сив на цвят със смолянска регистрация. Акта се състави на другия ден в районното управление, понеже по време на пътнотранспортно произшествие получихме разпореждане от дежурния, че се вкарва забрана на тежки товарни автомобили над 12 тона и трябваше да слезем на главния път, за да контролираме движението. На следващия ден, тъй като бяхме служебно ангажирани следващия ден, се състави акт за установяване на административно нарушение в районното управление. Дойде А. и  в негово присъствие се състави акт, подписа го и получи копие. Първият акт беше за допускане на пътнотранспортно произшествие – нарушение на чл.20 от ЗДвП – несъобразена скорост и втория акт -  за напускане на пътнотранспортно произшествие. Написах два отделни акта. На пътнотранспортно произшествие водачите имат две опции – да съставят двустранен протокол за пътнотранспортно произшествие или ако между тях няма съгласие да извикат КАТ, за да вземе отношение.  В случая е напуснал пътнотранспортно произшествие, без да уведоми органите на МВР. Аз приемам, че другия водач е излязъл на терасата, той и синовете му са викали А., тоест, че не е било налице съгласие относно пътнотранспортно произшествие. Аз попитах А. не желае ли да отидем на местопроизшествието и да се направи двустранен протокол с Г., чието моторно превозно средство е ударил. Той каза, че отношенията му с тези хора са лоши и не желае да контактува с тях, не иска да попълва двустранен протокол за пътнотранспортно произшествие. Не сме му давали указания на А.А.. Бяхме с колегата П..

Свидетелят П.: На 13.02.2021 г. не помня часа, но беше тъмно, получихме сигнал от ОДЧ за пътнотранспортно произшествие с напускане. При отиване на място, разговаряхме с един от собствениците на пострадалия автомобил, който ни каза, че е видял А.А. с джипа си, да удря паркираното моторно превозно средство, след което напуснал. Другият водач на паркираното моторно превозно средство не помня как се казва. Другото моторно превозно средство е било паркирано пред дома на собственика му и човека е видял от терасата как става самото пътнотранспортно произшествие. Той е извикал на А., да се разберат, но А. е избягал. Установихме А. пред дома му. Призна, че е извършил пътнотранспортно произшествие. Обясни ми, че се е уплашил и затова е избягал. Поканихме А. да отидем до другия водач, за да се състави двустранен протокол. Беше му паднала регистрационната табела, затова заедно с А. отидохме до местопроизшествието. Срещнахме двете страни на пътнотранспортно произшествие, но А. отказа да се състави двустранен протокол, тъй като обясни, че са в лоши отношения. Акта се състави в РУ гр. Чепеларе на 14.02.2021 г. Акта беше съставен, не съм присъствал когато е предявен на А. и когато го е подписал. Не сме давали указания на А.. Акта е съставен от колегата И..

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата,  поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от началника на РУ гр.Чепеларе с вх.№ 511/16.03.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе; наказателно постановление № 21-0373-000051/22.02.2021 г., издадено от началника на РУ-Чепеларе; акт за установяване на административно нарушение от 14.02.2021 г. бл.№ 819727; акт за установяване на административно нарушение от 14.02.2021 г. бл.№ 819726; наказателно постановление № 21-0373-000050/22.02.2021 г., издадено от началника на РУ – Чепеларе; докладна записка № 373р-2984/15.02.2021 г.; справка за нарушител/водач; заповед рег.№ 8121з-515/14.05.2018 г., издадена от министъра на вътрешните работи; писмо от РУ гр.Чепеларе с вх.№ 563/24.03.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Адв.М.а: Нямам други искания. Считам делото за изяснено. 

 

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.М.: Моля да отмените изцяло наказателното постановление, като незаконосъобразно. Считам, че както в акта, така и в наказателното постановление не са описани всички обстоятелства, при които се твърди да е извършено нарушението. Считам, че има нарушение на процесуалните правила. При това производство не е определена правилно и правната квалификация. Тази, за която е наказан А.А. касае неуведомяване на службата за контрол, а не напускане на местопроизшествието. Дори да приемем, че това е правната квалификация, трябва да се уточни, дали се касае за предл. 1 или 2, тъй като завършва с неизпълнява указанията, а такива указания не са давани изобщо на А.А. и по този начин не става ясно какво нарушение се твърди да е извършил той. Считам, че случаят е маловажен, тъй като се изясни, че А.А. е бил уплашен и много кратко време след това се е съгласил да се върне на местопроизшествието. В този смисъл, моля за вашето решение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11,57 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:_______________________

Секретар:_______________________