Протокол от съдебно заседание от 17.05.2021 г. по АНД № 64/2021 г.

 

На именното повикване в 13:40 часа се явиха:

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр. Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Обвиняемият З. В. К., редовно и своевременно призован, се явява лично. 

Явяват се свидетелите К.К. и Б.Г.,  редовно и своевременно призовани.

Вещото лице К.В., редовно и своевременно призован, не се явява. От него е постъпила молба с вх.№ 895/13.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе, с която моли заключението да бъде прочетено без да се явява.  

Обвиняемият К.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не се налице процесуални пречки за даване ход на делото, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

З. В. К., роден на …. г. в гр.П., …., с ЕГН: ***, с адрес: гр.Ч, ул.”….” № .

На страните се разясниха процесуалните им права по чл.274 и 275 НПК, а на обвиняемия и тези по чл.55 НПК.

Обвиняемият К.: Ясни са ми правата. Няма да правя отвод на състава на съда.

ОТВОДИ НЕ ПОСТЪПИХА

Провери се получаването на постановлението на Районна прокуратура гр.Смолян за освобождаване от наказателна отговорност.

Обвиняемият К.: Получил съм постановлението на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, преди повече от седем дни.

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

К. С. К. на години, …., без родство и дела с обвиняемия.

Б. Б. Г. на години, , без родство и дела обвиняемия.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите се изведоха от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе е внесла постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК срещу З. В. К., затова, че на 28.01.2021 г., около 19,40ч., в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, на ул."Васил Дечев", на спирка „Журнал", в джоб, намиращ се на ляв ръкав на зимно яке, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество - марихуана, с нето тегло 0,608 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,0 тегловни %, на стойност 3,65 лева, като случаят е маловажен - престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК.

Обвиняемият К.: Разбирам в какво съм обвинен. Всичко, което е записано в постановлението на прокуратурата е вярно. Признавам се за виновен. Съжалявам за постъпката си.

Свидетелят К.: На 28.01.2021 г. в РУ гр.Чепеларе беше получен оперативен сигнал, за това, че З.К. от гр.Чепеларе ще пътува за гр.Смолян, за да си купи наркотични вещества. Веднага бяха предприети оперативно-издирвателни мероприятия. Около 19,40 часа управлявания от него автомобил „....”, бял на цвят, не помня регистрационния номер беше установен на ул.”Васил Дечев” до спирка „Журнал”. Водач на автомобила беше З.К.. При зададен въпрос от наша страна носи ли в себе си наркотични вещества, К. съдейства и каза, че в левия джоб на ръкава на якето носи марихуана. Извикана беше дежурна оперативна група и поемни лица. Извършен беше обиск и изземване, като във въпросния джоб се намираше топче от полиетиленова обвивка и вътре имаше зелена суха тревна маса. При направения полеви нарко-тест същото реагира на марихуана, като брутното тегло беше 1,05 гр.

Свидетелят напуска залата.

Свидетелят Г.: На 28.01.2021 г. в 19,40 часа К. беше спрян от наряда по ООР в гр.Чепеларе. След питане от наша страна дали К. държи забранени вещества и субстанции в него, той заяви, че на левия си ръкав има джоб и в него има суха растителна тревна маса – канабис. След извършване на нарко-полеви тест, се установи, че активното вещество реагира на тетрахидрокарабинол и е с бруто тегло 1,05 гр. Извикахме дежурна оперативна група при РУ гр.Чепеларе, която извърши оглед. За огледа се състави протокол. Оформи се протокол за претърсване и изземване в присъствието на поемните лица.

Подсъдимият К.: Не възразявам да се прочете заключението на вещото лице, което е извършил химическата експертиза.

ДОКЛАДВА се справка за съдимост на З. В. К. рег.№ 73/12.05.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателства по делото материалите по воденото досъдебно производство № 14/2021 г. по описа на РУ гр.Чепеларе и актуална справка за съдимост на З. В. К. рег.№ 73/12.05.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе. Доколкото страните не възразяват вещото лице К.В. - експерт да не бъде призован за разпит, на основание чл.282, ал.3 от НПК, съдът сита, че следва да пристъпи към прочит на физико-химическа експертиза и приобщаването й към доказателствата по делото. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото материалите по досъдебно производство № 14/2021 г. по описа на РУ гр.Чепеларе, физико-химическа експертиза, изготвена от вещото лице К.В. и справка за съдимост на З. В. К. рег.№ 73/12.05.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе.

Обвиняемият К.: Няма да соча други доказателства. Делото е изяснено.   

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Обвиняемият К.: Предоставям на съда относно наказанието.

 На основание чл.297 от НПК, съдът дава право на последна дума на обвиняемия К.: Искрено съжалявам за постъпката си. Надявам се, че повече няма да се повтори.

Съдът се оттегли на съвещание за постановяване на решение.

След съвещание СЪДЪТ ОБЯВИ решението си в публично съдебно заседание в присъствието на обвиняемия, на който разясни, че то може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд Смолян в 15-дневен срок, считано от днес.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 14,00  часа.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                    

                                                                  СЕКРЕТАР:

 

С оглед постановеното решение, съдът се занима с взетата мярка за неотклонение “подписка” спрямо обвиняемия З. В. К., намира, че същата следва да бъде отменена, поради което и на основание чл.309 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение “подписка” спрямо обвиняемия З. В. К..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес пред Окръжен съд - Смолян.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:

Секретар: