Протокол от съдебно заседание от 13.05.2021 г. по АНД № 58/2021 г.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

Жалбоподателят М.З., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.С. – АК С., надлежно упълномощен.   

Ответникът по жалбата Регионална дирекция "Автомобилна администрация" гр.Пловдив, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От него е постъпило  становище с вх.№ 844/05.05.2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Районна прокуратура гр.Смолян - Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите Т.Г. и Б.А., редовно и своевременно призовани. 

Адв. С.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО 

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Т. В. Г. на години…., без родство и дела с жалбоподателя.

Б. Р. А. на години, ….., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО    

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от М. К. З. от гр.С., ул.”” № срещу наказателно постановление № 36-0000156/05.02.2021 г., издадено от директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив, с което за нарушение на чл.38, предл.1 от Наредба № 34/06.12.1999 г. на МТ, му е наложена "глоба" в размер на 500 лева, на основание чл.95, ал.1, т.3 от ЗАвПр.

Адв.С.: Поддържам жалбата.

Свидетелката Г.: На 07.01.2021 г. осъществявахме съвместни проверки със служители на РУ гр.Чепеларе, като аз работех заедно с полицай Б.А., извършвахме проверки в к.к. Пампорово, като се намирахме на паркинга срещу ресторант „Данмар”. Спряхме за проверка лек автомобил с рег.№ ...., който беше обозначен като таксиметров. А. го спря със стоп-палка. Водач на автомобила беше господин З., извършваше таксиметров превоз на два броя пътници без включен таксиметров апарат. За установеното от мен нарушение съставих настоящия акт. Той ни представи надлежни документи, които установяват, че има разрешение за извършване на тази дейност. Колегата пожела да снеме обяснения, но пътниците отказаха. Доколкото си спомням водачът каза, че това са работници към някакъв хотел.

На свидетелката се предяви акт за установяване на административно нарушение серия А-2020 № 284859/07.01.2021 г., находящ се на лист 23 от делото.

Свидетелката Г.: Акта се състави в сградата на участък Пампорово, в присъствието на свидетеля А. и на нарушителя З.. Той сам написа "карал съм пътници, работещи в к.к.Пампорово, а не туристи". Според мен няма разлика между туристи и работници, всички са пътници. З. не даде обяснение защо не е включил апарата. Когато не е включен апарата няма как да се извади фискален отчет за конкретния превоз, защото той не отчита. Пътниците отказаха да дадат обяснения. Нищо не съм питала пътниците в таксито. За мен без съмнение бяха пътници, наели такси. З. подписа акта и получи екземпляр от него.

Свидетелката беше освободена от съдебната зала.

Свидетелят А.: На 07.01.2021 г. извършвахме съвместни проверки със служители на „Автомобилна администрация”. Аз извърших такава заедно с Т.Г. в к.к. Пампорово, като се установихме за проверки на паркинга срещу ресторант „Данмар”. Спрях със стоп-палка таксиметров автомобил със смолянска регистрация, но номера не го помня. При проверката установихме, че таксиметровия апарат не работи, а табелата „такси” работеше заедно със зелен диод в десния ъгъл, който индикира, че таксито е свободно. Не си спомням името на водача. Проверката извършихме в 19,45 часа, в тъмната част на денонощието, тоест очевидно таксито работеше, извършваше превоз. В таксито имаше мъж и жена. Установихме тяхната самоличност. Заявиха, че ще ги кара до хотел „Пампорово”. Били са приятели, но по никакъв начин не го освобождава таксито да работи официално без апарат. Не може да се докаже, че пътниците са му роднини или приятели. Щом иска да превозва приятели, той трябваше да закрие табелата „такси”, да попълни кога е започнал и приключил работа. Има процедура, по която таксито може да се ползва и да работи като обикновен автомобил. Акта се състави в участък Пампорово от колежката Г., в мое присъствие и в присъствието на нарушителя. Той го подписа и получи екземпляр от акта.

На свидетеля се предяви акт за установяване на административно нарушение серия А-2020 № 284859/07.01.2021 г., находящ се на лист 23 от делото.

Свидетелят А.: Действието виждам, че той е записал в акта, че кара работници, а не туристи. При спирането заяви, че са негови приятели. Не си спомням колежката Г. да е попитала двамата пътници откъде са наели автомобила и каква сума са заплатили за превоза. Известно ми е, че таксито ги закара до хотел „Пампорово” след което дойде в участък Пампорово, където съставихме акта. Беше студено и ние по етични съображения разрешихме на водача да ги закара до хотел „Пампорово” и след това да дойде до участък Пампорово. Беше студено и не беше редно да ги оставяме на пътя.

Адв.С.: Представям разпечатка от разширен отчет на фискална памет от 03.04.2021 г. 19:28 часа от дата 07.01.2021 г. до дата 08.01.2021 г., от която е видно, че таксито не е работило.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени от Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив, както и представения в днешно съдебно заседание от адв.С. разширен отчет на фискална памет от 03.04.2021 г., и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив с вх.№ 704/13.04.2021  г. на Районен съд гр.Чепеларе; пощенски плик с п.кл. от 31.03.2021 г.; наказателно постановление № 36-0000156/05.02.2021 г., издадено от директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив; акт за установяване на административно нарушение серия А-2020 № 284859/07.01.2021 г.; заповед № РД-08-30/24.01.2020 г., издадена от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията; писмо от Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив с вх.№ 843/05.05.2021  г. на Районен съд гр.Чепеларе, ведно с оригинал на наказателно постановление № 36-0000156/05.02.2021 г., издадено от директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” гр.Пловдив и акт за установяване на административно нарушение серия А-2020 № 284859/07.01.2021 г., както и разширен отчет на фискална памет от 03.04.2021 г. 19:28 часа от дата 07.01.2021 г. до дата 08.01.2021 г.

Адв.С.: Представям списък за разноски по делото. Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна, моля да бъде даден ход на съдебните прения.

 

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.С.: Таксиметровият превоз представлява превоз на пътници срещу заплащане, извършван от регистриран превозвач или от водач извършващ дейността от името на регистриран превозвач, с лек автомобил до седем места, включително мястото на водача, които водачите държат обикновено да попълнят на пиаца с цел да изпълнят пътуване до определена от клиента крайна цел. Считам, че в настоящия случай длъжностните лица не са проявили активност, особено длъжностното лице от страна на „Автомобилна администрация”, съгласно разпоредбата на чл.48, ал.1, т.4 от Наредба № 34 за таксиметров превоз на пътници, като не е събрала сведения относно извършването на превоз, доколкото наемането на автомобила е част от фактическия състав на извършеното нарушение по чл.38 от същата наредба. Ето защо считам, че липсват доказателства за извършен таксиметров превоз съгласно легалната дефиниция на такъв, считам, че нарушението не е доказано. Считам, че в тежест на административнонаказващия орган е това нещо да бъде доказано, поради което, моля наказателното постановление да бъде отменено като неправилно.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11,20 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:_______________________

Секретар:_______________________