МОТИВИ

към решение №31/17.05.2021 г. по анд №64/2021 г. на РС Чепеларе

 

С постановление от 26.04.2021г. РП Смолян-ТО Чепеларе е направила предложение обвиняемият З. В. К. ЕГН *** от гр.Ч. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за извършено престъпление по  чл.354а ал.5 във връзка с ал.3, т.1 от НК, за това, че на 28.01.2021 г., около 19,40ч., в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, на ул."Васил Дечев", на спирка „Журнал", в джоб, намиращ се на ляв ръкав на зимно яке, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество - марихуана, с нето тегло 0,608 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,0 тегловни %, на стойност 3,65 лева, като случаят е маловажен.

В съдебно заседание, Районна прокуратура Смолян, ТО Чепеларе, редовно призована, не изпраща представител.

Обвиняемият З. В. К. признава вината си в с.з. и моли да му бъде наложено минимално наказание.

След като обсъди събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

На 28.01.2021 г. било необходимо да се извърши обиск на обвиняемия З.В.К., с ЕГН: ***, от гр.Ч., одобрен с Определение № 1 от 29.01.2021 г. по ЧНД № 10/2021г. по описа на Районен съд-гр.Чепеларе, поради получена оперативна информация, че същото лице държи в себе си забранени от закона субстанции. Около 20,00ч. в гр.Чепеларе, на ул."Васил Дечев", в района на спирка „Журнал", бил спрян за проверка лек автомобил „Фиат Пунто", с рег.№ ...., собственост и управляван от обвиняемия З.В.К., с ЕГН: ***, от гр.Ч.. При извършения обиск на обвиняемия К. било установено, че във външен джоб, намиращ се на левия ръкав на якето му, бяло на цвят, имало един брой топче с неправилна форма в сив на цвят станиол, с размери 4,3 см./2,5 см. Топчето било претеглено и се установило, че е с бруто тегло 1,05 грама. След разгъване на обвивката било констатирано, че в нея било завито вещество, представляващо суха зелена тревна маса, на която бил извършен полеви наркотест,    който    отчел    наличие    на    веществото    тетрахидроканабинол, отговарящо на марихуана — тестът се оцветил в оранжево-червен цвят. Топчето било номерирано като обект № 1 и иззето по надлежния ред.

  Обвиняемият З.В.К. обяснил, че намереното вещество е марихуана, предназначена за самия него, закупена от гр.Смолян.    Обвиняемият К. бил задържан за 24 часа по ЗМВР в РУ-Чепеларе със Заповед № 2/28.01.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе.

  По време на досъдебното производство е извършена физико-химическа експертиза, заключението на вещото лице по която е следното :

  "1. Представената за изследване суха зелено-кафява растителна маса, обект на експертизата, е марихуана, която е с нето тегло 0,608 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,0 тегловни %.

  Нето тегло на остатъка от марихуаната е 0,434 грама.

  2. ТХК е органично съединение с ясно изразени наркотични свойства, което по естествен път се синтезира и съдържа в растенията от рода на Марихуаната /коноп, канабис/.

  3. Марихуаната /коноп, канабис/ е поставена под контрол и е включена в Приложение № 1 към чл.3, т.1, Списък I от Наредбата за реда за класифициране на растения и вещества като наркотични, като растения с висока степен на риск за   общественото   здраве   поради   вредния   ефект   от  злоупотребата   с   тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

  Остатъкът от марихуана, опакован в нова полиетиленова опаковка, се запечата в полиетиленов плик със силиконов печат „РДВР Пловдив 053". Остатъкът от марихуана и празните опаковки по пристигане се връщат на възложителя".

  Съгласно протокол от 17.02.2021 г. за оценка на наркотични вещества, стойността на 0,608 грама марихуана с 13,0 тегловни % активно вещество е 3,65 лева.

  С писмо, рег.№ 373000-542 от 17.02.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе и приемо-предавателен протокол № 76880 от 26.02.2021 г. по описа на ЦМУ-София, остатъкът от наркотичното вещество - 0,434 грама нето тегло бил изпратен в Централно митническо управление-гр.София, Отдел "МРР-НОП" за съхранение.

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява кредитираните от съда на основание чл. 378, ал. 2 от НПК събрани в досъдебната фаза по делото гласни и писмени доказателства. Тя се установява изцяло и от обясненията на обвиняемия и показанията на разпитаните в хода на съдебното производство свидетели К.К. и Б.Г., експертизата, както от приложените писмени доказателства и веществени такива, от съставения протокол за обиск и от съдържанието на изготвения фотоалбум.

В случая по делото безспорно се установява, че на 28.01.2021 г.  обвиняемият К. е осъществил състав на престъпление по чл.354а ал.5 във връзка с ал.3, т.1 от НК като около 19,40ч., в гр.Чепеларе, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, на ул."Васил Дечев", на спирка „Журнал", в джоб, намиращ се на ляв ръкав на зимно яке, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество - марихуана, с нето тегло 0,608 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,0 тегловни %, на стойност 3,65 лева, като случаят е маловажен.

Престъплението е извършено от обвиняемия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването им.

При така посочената правна квалификация, съдът намира, че в случая са налице условията на  чл.78а, ал.1 от НК. За деянието по чл.354а ал.5 във връзка с ал.3, т.1 от НК се предвижда на виновното лице да се наложи наказание глоба до 1000 лв. Видно е, че обвиняемият е пълнолетен и неосъждан, поради което, няма пречка да се приложи чл.78а от НК и да бъде освободен от наказателна отговорност. Предвид това, съдът счете, че за извършено от него престъпление по  чл.354а ал.5 във връзка с ал.3, т.1 от НК, обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание "глоба" в размер към минимума, а именно в размер на 1000 лева. Съдът съобрази при определяне вида на наказанието неголемият размер на наркотичното вещество, че нарушителят е млад човек с добри характеристични данни, обстоятелството, че деянието е квалифицирано като маловажен случай, а стойността на така държаното наркотично вещество -минимална.

На основание чл. 354 а ал.6 от НК във връзка с чл. 53, ал. 1 б"б" от НК предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, след което следва да се унищожи.

 На осн.чл.189 ал.3 НПК обвиняемият следва да заплати направените разноски по делото, както следва: 57,90лв. по сметка на ОДМВР Смолян. Вещественото доказателство мотокар следва да се върне на собственика му.

Мотивиран от горното, съдът постанови решението си.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

17.05.2021 г.