Протокол от съдебно заседание от 10.05.2021 г. по НЧХД № 29/2021 г.

 

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

Частният тъжител М.А., редовно и своевременно призован, се явява лично и с повереника си адв.П., надлежно упълномощена.

Подсъдимият Ц.П., редовно и своевременно призован, се явява лично и със защитника си адв.Й.Д. – АК гр.Пловдив, надлежно упълномощен.

Адв.П.: Моля да се даде ход на делото.

Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Ц.А.П. на години, роден на г. в град П., …., с постоянен и настоящ адрес: с.З., общ.Ч., обл.С., с ЕГН: ***.

На страните се разясниха процесуалните права по чл.274 и чл.275 от НПК, а на подсъдимия и тези по чл.55 от НПК.

ОТВОДИ НЕ ПОСТЪПИХА

 Провери се получаването на копие от тъжбата и разпореждането, с което подсъдимият е предаден на съд.

 Подсъдимият П.: Ясни са ми правата. Получил съм препис от тъжбата и разпореждането на съда, с което съм предаден на съд преди повече от седем  дни - на 23.03.2021 г.

Съдът ПРИКАНИ страните към помирение.

Адв.П.: Моля да ми бъде дадена възможност да обсъдим вариант за помирение.

Адв. Д.: Готови сме да обсъдим вариант за помирение, за което моля да ми бъде дадена възможност за това.

Съдът дава 5 мин. почивка за обсъждане на вариант за спогодба.

Заседанието се възобновява в 10:10 часа.

Адв.П.: Въпреки дадената възможност от съда при проведения разговор с подсъдимия и неговия защитник не постигнахме съгласие за помирение.

Адв.Д.: Не се постигна споразумение, поради което моля делото да продължи по обичайния си ход.  

Адв. П.: С тъжбата съм допуснала техническа грешка по отношение на неимуществените вреди, които претендираме, моля в диспозитива да се чете, че ги претендираме в размер на 500 лв., а не в размер на 580 лв. Поддържам искането си за съвместно разглеждане в настоящото производство на два граждански иска за имуществени вреди в размер на 580 лв. и за неимуществени вреди в размер на 500 лв.

Адв. Д.: Гражданските искове са предявени своевременно и отговарят на изискванията на чл.85 и сл. от НПК няма пречки да се приемат, допустими са, по същество неоснователни.

Съдът  счита, че следва да приеме за съвместно разглеждане в настоящото наказателно производство предявените граждански искове от частният тъжител срещу подсъдимия, по които се претендира Ц.П. да бъде осъден да заплати на М.А. сумата 580 лв., представляваща обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, а именно стойността на две предни летни автомобилни гуми марка Мишелин Енерджи” с размер 195/65/15 и на две задни зимни автомобилни гуми, марка „Фулда Кристал Монтеро”, с размер 195/65/15, ведно със законната лихва върху претендираната сума, считано от датата на деянието - 03.10.2020 г. до окончателното й изплащане, и сумата 500 лв., представляваща обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди, а именно дискомфорт, притеснение и несигурност от нарушения му начин на живот вследствие престъплението, ведно със законната лихва от 03.10.2020 г. до окончателното й изплащане. Съдът счита, че са налице материалноправните и процесуалноправните предпоставки на чл.84 и сл. от НПК за приемане за съвместно разглеждане в настоящото наказателно производство на предявените граждански искове, тъй като те са конкретизирани по основание и размер. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА за съвместно разглеждане в настоящото наказателно производство предявения от частния тъжител М. Й. А. с ЕГН: *** срещу подсъдимия Ц. А. П. с ЕГН *** граждански искове, по които се претендира заплащане на имуществени вреди в размер на 580.00 лв. вследствие на престъплението, за което му е повдигнато обвинение с тъжбата, ведно със законната лихва от 03.10.2020 г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 500 лв. за претърпени неимуществени вреди вследствие на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, ведно със законната лихва от 03.10.2020 г. до окончателното изплащане  на сумата.

  КОНСТИТУИРА М. Й. А. като граждански ищец в производството по делото, като му разяснява правата по чл.87 НПК.

  Адв.П.: Ясни са ни правата, които частният тъжител има като граждански ищец по делото.

Подсъдимият А.: Ясни са ми правата.

Адв.Д.: Считаме, че предявеното с частната тъжба обвинение е неоснователно. Оспорваме изцяло фактите изложени в частната тъжба.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО:

Производството е по реда на чл.218 в т.1 НК. Образувано е по постъпила от М. Й. А. от с.З. против Ц. А. П. от с.З., тъжба с обвинение за извършено престъпление от частен характер по чл.216, ал.4, във вр. с ал.1 от НК за това, че за времето от 19:00 ч. на 02.10.2020 г. до 7.30 ч. на 03.10.2020 г. противозаконно е унищожил чужди движими вещи-четири броя гуми на лек автомобил „Рено Еспейс”, с рег.№ ...., собственост на М. Й. А. с ЕГН: ***, от с.З., общ.Ч., обл.С., на обща стойност 580лв., като случаят е маловажен.

Тъжителят М. Й. А. предявява срещу подсъдимия Ц. А. П. граждански искове за заплащане на имуществени вреди в размер на 580.00 лв. вследствие на престъплението, представляващи стойността на унищожените гуми, за което му е повдигнато обвинение, ведно със законната лихва от 03.10.2020 г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 500 лв. за претърпени неимуществени вреди вследствие на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, ведно със законната лихва от 03.10.2020 г. до окончателното изплащане  на сумата.

Съдът на осн.чл.276 ал.2 НПК предоставя възможност на частния тъжител и граждански ищец да изложи обстоятелствата включени в обвинението и предявените граждански искове.

Адв.П.: Поддържам тъжбата, така както е предявена и както беше докладвана.

Подсъдимият П.: Разбирам в какво съм обвинен. Ще давам обяснения в края на съдебното следствие след събиране на доказателства.

Адв.Д.: Заявявам, че подсъдимият ще дава обяснения в края на съдебното следствие след като се съберат всички доказателства.

Съдът ДОКЛАДВА изисканата актуална справка за съдимост на Ц. А. П. с рег. №  63/09.04.2021  г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе.

Адв.П.: Моля да бъде изискано и приложено цялото досъдебно производство № 123/2020 г. по описа на РУ гр.Чепеларе. Моля да бъдат разпитани двама свидетели във връзка с неимуществените вреди.

Адв.Д.: Нямам възражение да се приемат постановлението на РП и съобщението. Считам, че досъдебното производство е неотносимо към настоящото производство. Не могат да се ползват доказателства събирани по друго наказателно производство в настоящото производство. По тези причини считам, че е неотносимо и не следва да се приема. По отношение на нашето искане - имаме искане за разпит на трима свидетели за опровергаване обстоятелствата изложени в частната тъжба. Имаме искане да се изиска информация, удостоверение или служебна бележка от кметство с.З., дали съпругата на частния тъжител е работила в структура на кметството и докога е работила, работи ли понастоящем и ако не работи, кога е освободена. Обстоятелства, които имат косвено отношение по частната тъжба. Частният тъжител има отношение към кмета на с.З., който е уволнил неговата съпруга или я е освободил и по тази причина иска да припише на него подбудителство към това престъпление, което сочи, че е извършил П.. Води се и друго производство в настоящия момент, но аз не го изисквам, защото считам, че няма смисъл.

Адв.П.: Във връзка с искането на колегата да се направи справка по отношение не на съпругата, защото моят доверител няма съпруга, а с жената, с която съжителства къде е работила и какво е работила, считам, че същото няма отношение към настоящото производство и моля да не се допуска това искане отправено от процесуалния представител на подсъдимия. По отношение на доказателствата, с които ще доказваме нашите твърденията обективирани в тъжбата, моля да приемете като доказателства две стокови разписки за закупуването на процесните унищожени движими вещи по отношение на моя клиент, които сочат каква е стойността на тези вещи. Въпреки че ние сме се възползвали от оценката на досъдебното производство, представям на съда реалната стойност на закупените автомобилни гуми – две летни и две зимни. Във връзка с представените доказателства, моля да се назначи съдебно-оценъчна експертиза, с която да се установи каква е реалната стойност на унищожените от подсъдимия автомобилни гуми – две летни и две зимни. Моля да приемете като доказателства във връзка с неимуществени вреди твърдението в тъжбата епикризи за заболяванията на моя клиент и на съпругата, с която живее касаещи затруднението му от унищожените вещи да имат достъп до работното място, съответно и до лечебни заведения. Моля да ми дадете възможност да представим трудовия договор на моя доверител. Моят доверител работи в мини .... с.З., който е на 10 км. от селото и следва да бъде обслужван по дежурство 24 часа. Моля да ми дадете възможност да представим документи относно собствеността на автомобила. Уважаема госпожо съдия, моля да имате предвид, че желая досъдебното производство да бъде изискано, тъй като нашето искане е да се разпитат по делото свидетелите, разпитвани в хода на досъдебното производство, чиито имена на този етап в първо съдебно заседание не можем да посочим. Имахме нагласа за споразумение с подсъдимия. Една от свидетелките по досъдебното производство е жената, с която живее моя клиент. Нямам други доказателствени искания.

Адв.Д.: Не е спорно обстоятелството, че частният тъжител работи в мини .... с.З.. Не възразявам да се приемат днес представените доказателства, но по-категорично становище мога да взема когато се предоставят преписи, за да видим колко са относими към предмета на настоящото дело, затова ще моля да ми дадете възможност в следващо съдебно заседание след запознаване с писмените доказателства да вземем становище по тях, дали да се приемат. Що се отнася до искането за назначаване на експертиза, не възразявам да бъде назначена съдебно-оценъчна експертиза. Считам, че следва да се даде на частния тъжител  срок, за да уточни кои свидетели ще бъдат разпитвани, тъй като са разпитани много свидетели, част от които нямат никакво отношение към предмета на спора и не би следвало да се утежнява настоящото производство с излишни разходи. Нашето искане е да ни допуснете трима свидетели при режим на довеждане. Във връзка с посочването местоработата на частния тъжител, моля от фирмата да се изиска удостоверение през периода от твърдения инцидент до настоящия момент, настъпвала ли е авария във въпросната мини ...., кога, на кои дати и дали частният тъжител е участвал при нейното отстраняване, ако има такава.

Частният тъжител А.: От месец октомври 2020 г. насам са се случвали аварии и са ме викали. Моят работодател се казва ЕТ ”....”, с управител ...., адрес: гр.С., ул.”....” № ....    

 Съдът счита, че доколкото искането на повереника на частния тъжител да се изиска досъдебно производство № 123/2020 г. на РУ - Чепеларе се обосновава с необходимостта тъжителят да се информира за свидетелите чрез показанията на които счита, че се установява извършването на деянието, за което е повдигнал обвинение с частната тъжба срещу П., че то следва да бъде изискано от Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе. Съдът споделя доводите на защитата на подсъдимия, че събраните в хода на досъдебното производство доказателства не могат да бъдат ползвани в настоящото производство. Ще следва да се приемат писмените доказателства представени в днешно съдебно заседание относно влошеното здравословно състояние на частния тъжител А. и живущата на семейни начала с него А.Ф.. Следва да се даде възможност на подсъдимия в следващо съдебно заседание да ангажира становище по тези доказателства, доколкото не се представят с препис за него. Допустимо е и назначаването на посочената от тъжителя съдебно-икономическа експертиза, доколкото с нея се цели установяване на размера на имуществените вреди от престъплението. В този смисъл относими се явяват и представените стокови разписки за закупени гуми. Ще следва да се приемат писмените доказателства представени с тъжбата, както и изисканата справка за съдимост на Ц. А. П. с рег.№ 63/09.04.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе. Относно исканията за допускане на свидетели, съдът счита, че следва да отложи произнасянето по това искане в следващо съдебно заседание след като частният тъжител уточни, колко и кои са свидетелите които иска да му бъдат допуснати, тъй като както свидетелите на частния тъжител, така и свидетелите на подсъдимия следва да бъдат разпитани в едно съдебно заседание. Няма пречка за следващо съдебно заседание обаче да бъдат допуснати двама свидетели, чрез които се иска от частния тъжител да установи какви са претърпените от него неимуществени вреди. Следва да се допусне доказателственото искане на подсъдимия, работодателят на частния тъжител да се задължи да представи справка колко пъти в периода от 02.10.2020 г. до датата на днешно съдебно заседание – 10.05.2021 г. А. се е явявал извън работното му време по график за отстраняване на аварии във .... с.З.. Що се отнася до справката, която се иска от защитата на подсъдимия относно местоработата на жената живуща на семейни начала с частния тъжител, съдът счита, че този въпрос е неотносим към предмета на доказване. С него не биха се установили обстоятелства относими към предмета на доказване по делото. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе да представи по делото досъдебно производство № 123/2020 г. по описа на РУ гр.Чепеларе, в 3-дневен срок от получаване на съобщението.

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмените доказателства представени с тъжбата - постановление за частично прекратяване и спиране на ДП № 123/2020год. по описа на РУ-Чепеларе, ПП вх.№1644/2020год. по описа на РП-Смолян; съобщение по чл.50 и чл.81 НПК с изх.№1644/19.01.2021год. на РП-Смолян, ТО гр.Чепеларе, както и представените в днешно съдебно заседание от частния тъжител писмени доказателства -  стокова разписка № 55/02.08.2020 г.; стокова разписка № 6/20.05.2020 г.;медицинско направление № 1115/02.11.2020 г., издадено от д-р Л.М.; епикриза на А.Ф. от 03.03.2018 г., издадена от УМБАЛ „Свети Георги” – ЕАД гр.Пловдив; епикриза на А.Ф. от 09.08.2018 г., издадена от МБАЛ „Света София” гр.София; епикриза на А.Ф.  постъпила на 13.11.2019 г. – изписана на 18.11.2019 г., издадена от УМБАЛКаспела” гр.Пловдив, както и изисканата справка за съдимост на Ц.А.П. с рег.№ 63/09.04.2021 г., издадена от Районен съд гр.Чепеларе.  

ОТЛАГА произнасянето по искането за допускане на свидетели на страните, чрез които да се установи извършване на деянието от страна на П., съответно неизвършването му, за следващо съдебно заседание.

ДОПУСКА двама свидетели при режим на довеждане на частния тъжител за следващо съдебно заседание за установяване на претърпените от него неимуществени вреди от деянието.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на подсъдимия да се изиска справка от кметство с.З. относно това кога е работила и кога е уволнена живущата на семейни начала с А. – А.Ф.  от кметство с.З..

ДАВА възможност на подсъдимия да ангажира становище по представените от частния тъжител писмени доказателства в следващо съдебно заседание.

ЗАДЪЛЖАВА ЕТ „....”, управител ...., с адрес: гр.С., ул.”....” № ..., вх....,  да представи справка относно това в периода от 02.10.2020 г. до днешно съдебно заседание 10.05.2021 г. колко пъти М. Й. А. е викан извън графика, на който работи за отстраняване на аварии във .... с.З..

ДА СЕ ИЗГОТВИ служебно справка в база данни НАП относно местоработата на М.А..

НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза вещото лице да изчисли каква е реалната стойност на унищожените автомобилни гуми на лек автомобил „Рено Еспейс", с рег.№.... – две предни летни автомобилни гуми, марка „Мишелин Енерджи" с размер 195/65/15 и на две задни зимни автомобилни гуми, марка „Фулда Кристал Монтеро”, с размер 195/65/15, след като се запознае с материалите по досъдебно производство 123/2020 г. по описа на РУ гр.Чепеларе.

ВЪЗЛАГА задачата на вещото лице инж. Г.Т. при депозит от 180 лв., вносми от частния тъжител по депозитната сметка за вещи лица при Районен съд гр.Чепеларе, в 3-дневен срок от днешно съдебно заседание.

Адв. П.:  Нямам други доказателствени искания на този етап.

Адв.Д.: Нямам други доказателствени искания на този етап.

 

Съдът счита, че следва да отложи делото, тъй като същото не е  изяснено от  фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА  ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за 10.06.2021 г. от 11,00 часа, за която дата и час частният тъжител и повереника му уведомени лично в днешно съдебно заседание. Подсъдимият и защитника му уведомени лично в днешно съдебно заседание. 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10,45 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:_______________________

Секретар:_______________________