МОТИВИ

 

към решение №30/13.05.2021 г. по анд №44/2021 г. на РС Чепеларе

 

С постановление от 12.03.2021 г. Районна прокуратура Смолян е направила предложение обвиняемият Т.И.З. ЕГН:*** от гр.Чепеларе да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за извършено престъпление по чл.345, ал.2 вр. ал.1 от НК.

В съдебно заседание, представителят на Районна прокуратура Смолян, поддържа внесеното предложение. Счита, че обвинението е доказано, като обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено наказание при условията на чл. 78а от НК, а именно глоба.

Обвиняемият Т.И.З. признава вината си и моли да му бъде наложено минимално наказание.

След като обсъди събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

Обвиняемият Т.И.З. е роден на .....г. в гр. С., ...., живущ гр.Ч.. Обвиняемият е неправоспособен водач на МПС. Същият никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС.

През месец октомври 2019 год. А.К., в качеството си на управител на „...." ЕООД гр. Ч., закупил специализирана самоходна машина - мотокар „...." с двигател „...." и сериен номер ..... Мотокарът бил с мощност на двигателя 49кW (67 к.с), но не бил регистриран в ОД „Земеделие" и нямал поставени регистрационни табели на определените за това места.

На 25.06.2020 год. около 08,00 часа свидетелите В.П. и Т.М. - двамата полицейски служители в РУ - Чепеларе, осъществявали служебните си задължения по охрана на обществения ред и пътен контрол, когато получили сигнал от оперативно - дежурна част на РУ - Смолян за управление на нерегистриран мотокар към бензиностанция „Спринт". Полицейските служители се насочили към мястото и около 08,15 часа на път II-86 при километър 76,300 спрели за проверка мотокара собственост на „...." ЕООД модел „...." с двигател „...." и сериен номер ...., който се движел в посока от бензиностанция „Спринт" към гр.Чепеларе. В хода на проверката свидетелят М. установил, че водач на самоходната машина бил обвиняемият Т.З.. Същият споделил на свидетеля М., че работи в „...." ЕООД с това МПС, но нямал никакви документи за него.

Във връзка с установеното нарушение свидетелят М. съставил срещу обвиняемия З. акт за установено административно нарушение серия GА акт номер 16136/25.06.2020г. за нарушение на чл.140, ал.1, пр.1 от ЗДвП, който бил подписан от обвиняемия без възражения.

В хода на образуваното по случая досъдебно производство била назначена автотехническа експертиза. Видно от заключението на вещото лице мотокар модел „...." с двигател Д3900К и сериен номер .... е специализирана самоходна машина. Управляваното от обвиняемия моторно превозно средство не било регистрирано по надлежния ред предвиден ЗРКЗГТ и Наредба № 2 от 3.02.2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Съгласно параграф 10 от ЗДвП "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата. Съгласно параграф 11 от допълнителните разпоредби на ЗДвП "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства и индивидуалните електрически превозни средства.

Съгласно чл.11, ал.1 ЗРКЗГТ - Собствениците регистрират самоходната техника с мощност на двигателя над 10 кW, несамоходните и стационарните машини, съоръженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите и машините за земни работи, в 30-дневен срок от придобиване на собствеността в съответната областна дирекция "Земеделие" по постоянен адрес - за физическите лица, или по адреса на съдебната, съответно търговската регистрация -за юридическите лица и едноличните търговци.

Съгласно чл. 2, ал.1 от Наредба № 2 от 3.02.2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника - В областните дирекции "Земеделие" (ОДЗ) се регистрират:

1.трактори, самоходни машини, използвани в земеделието, горите и за земни работи, с мощност на двигателя над 10 кW, и тракторни ремаркета;

2. несамоходните и стационарните машини, съоръженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите, и машините за земни работи.

Ал.2 - При регистрация на техниката в ОДЗ се извършва:

1. проверка на представените документи и данните на собственика;

2. проверка за комплектуване на техниката;

3. идентификация на техниката;

4.технически преглед на техниката.

Съгласно чл. 7, ал.1 от Наредба № 2 от 3.02.2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника - първоначалната регистрация на техниката се извършва в областна дирекция "Земеделие" по постоянен адрес — за физическите лица, или по адреса на съдебната, съответно търговската регистрация — за юридическите лица и едноличните търговци, в 30-дневен срок от придобиване на собствеността.

Ал.2 - Срокът по ал. 1 не се отнася за придобитата с цел продажба нерегистрирана в страната техника.

Ал.3 - В употреба се допуска само регистрирана техника.

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява кредитираните от съда на основание чл. 378, ал. 2 от НПК събрани в досъдебната фаза по делото гласни и писмени доказателства. Тя се установява изцяло и от обясненията на обвиняемия З. и показанията на разпитаните в хода на досъдебното производство свидетели Т.М. и В.П., експертизата, както от приложените писмени доказателства и веществени такива, от съставения протокол за оглед на веществено доказателство и от съдържанието на изготвения фотоалбум.

В случая по делото безспорно се установява, че на 25.06.2020 год. около 08,15 часа обвиняемият Т.З. е осъществил състав на престъпление по чл.345 ал.2 вр.с ал.1 НК като на главен път II-86 при километър 76,300 с посока на движение от бензиностанция „Спринт" към гр.Чепеларе е управлявал моторно превозно средство специализирана самоходна машина (мотокар)   марка и модел „....", с марка и модел на двигателя „...." и сериен номер ...., без регистрационни табели, което не е регистрирано по надлежния ред

Престъплението е извършено от обвиняемия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването им.

При така посочената правна квалификация, съдът намира, че в случая са налице условията на  чл. 78а, ал. 1 от НК. За деянието по чл. 345, ал. 1 от НК се предвижда на виновното лице да се наложи наказание "лишаване от свобода" до една година или глоба от 500 до 1000 лв. Видно е, че обвиняемият е пълнолетен и реабилитиран, поради което, няма пречка да се приложи чл. 78а от НК и да бъде освободен от наказателна отговорност. Предвид това, съдът счете, че за извършено от него престъпление по  чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание "глоба" в размер към минимума, а именно в размер на 1000 лева. Определеният размер на глобата е съобразен с факта, че обвиняемият З. е без работа. Степента на обществена опасност на дееца е ниска, предвид това, че е неосъждан(реабилитиран).

На осн.чл.189 ал.3 НПК обвиняемият следва да заплати направените разноски по делото, както следва: 167,70лв. по сметка на ОДМВР и 47,03 лв. на РС Чепеларе. Вещественото доказателство мотокар следва да се върне на собственика му.

Мотивиран от горното, съдът постанови решението си.

 

14.05.2021г.                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: