Протоколно определение от 22.03.2021г. по НОХД № 24/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл.343б, ал.1 от НК се предвижда наказание „лишаване от свобода” от една до три години и с „глоба” от двеста до хиляда лева. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за решаване на наказателно производство по НОХД № 24/2021 г. по описа на Районен съд- Чепеларе, между   В.М.К. - прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян, Териториално отделение - Чепеларе и адвокат И.В.С. от Адвокатска колегия-гр.Смолян -защитник на подсъдимия относно следното:

Подсъдимият по посоченото по-горе дело А.П.И., роден на …. г. в с.О., общ.П., обл.П., с постоянен адрес: гр.П., ул.”….” № и актуален адрес: гр.П., ул.”….” № , …., с ЕГН: ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, а именно: на 07.02.2021 г., около 15,25ч., в гр.Чепеларе, на ул."Беломорска" № 1А, пред входа на ПГСГСТ"Н.Й.Вапцаров", в посока на движение от гр.Чепеларе към гр.Пловдив, е управлявал МПС - товарен автомобил „Мерцедес 312Д Спринтер", с рег.№ ...., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 2,10 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510+", с фабр.№  ARDN-0081.

Деянието е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Престъплението е доказано с оглед събраните доказателства -свидетелски показания, справка за съдимост, характеристична справка и др., приложени по делото.

Съгласно доказателствения материал по делото, беше постигнато споразумение, че са налице предпоставките по чл.384, ал.1 от НПК за решаване на наказателното производство със споразумение спрямо А.П.И., който се признава за виновен в извършване на описаното по-горе престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, като няма пречки съгласно чл.381, ал.2 от НПК и не са причинени с престъплението имуществени вреди.

  Предвиденото в Наказателния кодекс наказание за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК е "лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева".

Налага се наказание на А.П.И. при условията на чл.55, ал.1, т.1 във вр. с чл.343б, ал.1 от НК, а именно: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да бъде изтърпяно при първоначален "ОБЩ" режим на основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС, като на основание чл.59, ал.1, т.1 от НК времето, през което подсъдимият е бил задържан за 24 часа по ЗМВР със Заповед № 373-7/07.02.2021 г. по описа на РУ-Чепеларе, се приспада при изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание "глоба", което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

На основание чл.343г във вр. с чл.343б, ал.1 във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, А.П.И. се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от ЕДНА ГОДИНА, като на основание чл.59, ал.4 във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК се приспада времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 21-0373-000021/08.02.2021г., издадена от Началник РУ-Чепеларе, считано от 07.02.2021г.

Веществени доказателства няма.

Разноски няма.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №  24/2021 г. по описа  на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 14,15 часа.

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                           СЕКРЕТАР:

 

На основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия А.П.И. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия А. П. И..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.