Протоколно определение № 48 от 01.04.2021г. по НОХД № 34/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

ОДОБРЯВА, на основание чл.384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 34/2021 г. по описа на Районен съд- Чепеларе между В.М. К. – ПРОКУРОР при РП - Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе и АДВОКАТ Т.Л.Д. от АК гр.С., назначен служебен защитник на подсъдимият А.А.И. с ЕГН: *** от гр.П..

II.ОБСТОЯТЕЛСТВА, ПРИ КОИТО СЕ СКЛЮЧВА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

1. Подсъдимият е привлечен като обвиняем и му е повдигнато обвинение, за това че: на 08.12.2020 г., около 13,10 ч., в с.Хвойна, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, в посока с.Малево, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, е управлявал лек автомобил „Фиат Пунто“, с рег.№ ...., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 2,05 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза № ... г. на CXЛ при МБАЛ“Пловдив“АД-гр.Пловдив - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.343б, ал.1 от НК.

2. При извършване на деянието не са причинени имуществени вреди.

3. На страните по настоящото са известни и те се съгласяват с правните последици от сключването на споразумението, визирани в чл.382 ал.9 и чл.383 НПК, а именно, че след одобрението му от съда:

- Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

- Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

4. Страните се съгласяват наказателното производство по делото срещу подсъдимият да бъде прекратено и същото да не се разглежда по общия ред.

III. ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

5. Страните се съгласяват, че подсъдимият А.А.И.  от гр.П., живущ в гр.П., ....., с ЕГН: ***, е виновен, при форма на вината – пряк умисъл, за това, че: на 08.12.2020 г., около 13,10 ч., в с.Хвойна, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, в посока с.Малево, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, е управлявал лек автомобил „Фиат Пунто“, с рег.№ ...., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 2,05 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза № .... г. на CXЛ при МБАЛ“Пловдив“АД-гр.Пловдив - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.343б, ал.1 от НК, за което същата разпоредба предвижда наказание: „лишаване от свобода от една до три години” и „глоба” от двеста до хиляда лева. 

IV. РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО:

6.Страните, след като взеха предвид, всички събрани в хода на ДП № 149/2020г. по описа на РУ гр.Чепеларе доказателства, които безспорно доказват извършването на престъплението, извършителството на подсъдимият, както и наличието на пряк умисъл за извършеното, и като съобразиха чистото съдебно минало и добросъвестното процесуално поведение на подсъдимият, се споразумяха подсъдимият да изтърпи следното наказание за така извършеното престъпление, а именно:

7. На подсъдимият да бъде наложено наказание при условията на чл.55 ал.1 т.1 НК, а именно:

7.1. Да му бъде наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ месеца, като на основание чл.66 ал.1 НК изпълнението на наложеното наказанието да се отложи за срок от три години.

При изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода” следва да бъде приспаднато времето през което подсъдимият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед рег.№ 373зз-45/08.12.2020 г. на началника на РУ Чепеларе.

7.2. На основание чл.343 г. НК, на подсъдимият да бъде наложено наказание „лишаване от право да управлява МПС”, за срок от 1 /една/ година, като съобразно разпоредбата на чл.59 ал.4 от НК, при изпълнение на наказанието се приспада времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да управлява МПС, а именно считано от 08.12.2020г./ Заповед за прилагане на ПАМ № 20-0373-000136/09.12.2020г. на Началника на РУ гр.Чепеларе/, до деня на влизане в сила на споразумението.

7.3. На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание "глоба", което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

V. ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

В хода на досъдебно производство № 149/2020г. по описа на РУ гр.Чепеларе, няма събрани веществени доказателства.

VI. РАЗНОСКИ:

По Досъдебно производство № 149/2020г. по описа на РУ гр.Чепеларе са направени разноски, в размер на 40 лева за изготвянето на Химическа експертиза, същите ще бъдат заплатени от подсъдимият.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал.3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 34/2021 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 09,45 часа.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                         СЕКРЕТАР:

 

На основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия А. А. И. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия А. А. И..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.