Протокол от съдебно заседание от 31.03.2021 г. по НОХД № 34/2021 г.

 

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, се представлява от прокурор В.К..

Подсъдимият А. А. И., редовно и своевременно призован, се явява лично.

Прокурор К.: Моля да дадете ход на разпоредителното заседание.

Подсъдимият И.: Моля да дадете ход на разпоредителното заседание.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и провеждане на разпоредително заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

А.А.И., роден на …. г. в с.Х., ….., с настоящ адрес: гр.П., ул.”….” № , ет., ап…., актуален адрес: с.Х., ЕГН: ***, с разяснени права по НПК.

На основание  чл.272, ал.4 от НПК председателят на състава провери връчени ли са преписите и съобщенията по чл. 247б от НПК и констатира, че същите са връчени в срок – на подсъдимия на 11.03.2021 г., на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе -на 10.03.2021 г.

Подсъдимият И.: Получих обвинителния акт и разпореждането на съда, с което делото е насрочено преди повече от една седмица.

На основание чл.274 и чл.275 от НПК съдът разясни на страните процесуалните им права, а на подсъдимия и тези по чл.55 от НПК.

Прокурор К.: Нямам искания за отводи. Ясни са ни правата. 

Подсъдимият И.: Няма да правя отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

Председателят на състава разясни правата на явилите се лица по НПК, както и за последствията от влязло в сила определение по въпросите на чл.248, ал.1, т.3 от НПК. Те не могат да бъдат пререшавани на следващ етап от делото.

Съдът изслушва становищата на прокурора и лицата по чл. 247б, ал.1 и ал.2 НПК по следните въпроси, които се обсъждат в разпоредителното заседание съгласно чл.248, ал.1 от НПК.

По чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК

Прокурор К.: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Чепеларе.

Подсъдимият И.: Предоставям на съда.

По чл. 248, ал. 1, т. 2 от НПК

Прокурор К.: Считам, че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

Подсъдимият И.: Считам, че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

По чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК

Прокурор К.: Не са допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, които да са засегнали правата на подсъдимия или пострадалия. 

Подсъдимият И.: Не са допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, които да са засегнали моите права като подсъдим.

По чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК

СЪДЪТ запознава подсъдимия с процедурите при разглеждане на делото по особените правила.

Прокурор К.: Позицията на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе е, че този въпрос зависи от подсъдимия.

Подсъдимият И.: Бих желал да сключа споразумение с представителя на прокуратурата. Признавам се за виновен. Моля да ми бъде назначен служебен защитник, с помощта на който да сключа споразумение с  прокуратурата.

По чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК

Прокурор  К.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

Подсъдимият И.: Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

По чл. 248, ал. 1, т. 6 от НПК

Прокурор К.: Позицията на Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе е, че няма никакви основания за изменение на взетата от досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка”.

Подсъдимият И.: Присъединявам се към становището на представителя на прокуратурата. Няма основание за изменение на наложената ми мярка за неотклонение „Подписка”.

По чл. 248, ал. 1, т. 7 от НПК

Прокурор К.: Не се налага събирането на нови доказателства към настоящия момент.

Подсъдимият И.: Не се налага събирането на нови доказателства към настоящия момент.

По чл. 248, ал. 1, т. 8 от НПК

Прокурор К.: Моля да отложите производството по делото за друга дата и час, с оглед изричното волеизявление на подсъдимия, че желае да бъде представляван от служебен защитник в настоящото производство и за постигне на споразумение с прокуратурата.

Подсъдимият И.: Действително моето желание е да сключа споразумение с прокуратурата. Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение и не оспорвам фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт. Действително извърших престъпление, като желая да сключа споразумение, за да бъде наказанието ми възможно най – ниско като размер.

Съдът, след като взе предвид становището на страните и материалите по делото намира следното:

Делото е образувано по внесен на основание чл. 247, ал.1 от НПК обвинителен акт срещу подсъдимия А. А. И. от гр. П. за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, за прекратяване на съдебното производство и за отвод на съдебния състав.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Няма основания делото да се гледа при закрити врата, нито да се привлича резервен съдия или съдебни заседатели. Не се налага извършването на съдебни следствени действия по делегация, нито назначаването на вещо лице, преводач, или тълковник.

В хода на досъдебното производство спрямо подсъдимия А. А. И. е била взета мярка за неотклонение „Подписка” и към настоящия момент, съдът не намира основания и причини за нейното изменение.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК с оглед становището на подсъдимия, че желае делото да бъде разгледано по посочения процесуален ред.

СЪДЪТ, с оглед гарантиране в максимална степен процесуалните права на подсъдимия А. А. И. в производството по НОХД № 34/2021 г. на Районен съд гр.Чепеларе и най – вече с оглед неговото изрично желание да има процесуален представител, който да защитава неговите права и интереси в хода на производството, намира, че следва да назначи адвокат, определен от председателя на АК гр.Смолян, който да защитава подсъдимия И. в производството по делото. Предвид горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

1. Делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

2. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

3. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници.

4. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на 29 НПК.

5. Не се налага разглеждане на делото при закрити врата, привличане на резервен съдия или резервен съдебен заседател. Не се налага и назначаване на друг защитник, вещо лице, тълковник или преводач, както и извършването на действия по разследването по делегация.

6. Потвърждава наложената мярка за неотклонение “Подписка”, взета на досъдебното производство спрямо подсъдимия И..

7. Няма искания и не се налага събиране на нови доказателства на този етап от производството.

8. НАСРОЧВА делото в съдебно заседание на 01.04.2021  г. от 09,30 часа, за която дата и час Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, уведомена в днешно съдебно заседание чрез прокурор К.. Подсъдимият А.И., редовно уведомен в днешното съдебно заседание.

НАЗНАЧАВА служебен защитник на подсъдимия А.А.И., който да осъществи процесуално представителство в производството по НОХД № 34/2021 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе.

ДА СЕ ИЗПРАТИ писмо до Адвокатска колегия – Смолян, с което да се изиска поименно определяне на адвокат за насроченото следващо съдебно заседание по делото.

         Определението по чл.248, ал.1, т.3 и т.6 от НПК подлежи на обжалване в седмодневен срок пред Окръжен съд гр.Смолян по реда на глава ХХІІ от НПК.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 09,50 часа.

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:_______________________

Секретар: _______________________