Решение № 23 от 29.03.2021г. по АНД № 13/2021г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по подадена от ,,Българска телекомуникационна компания" ЕАД (,,БТК" ЕАД) ЕИК: 831642181, със седалище и адрес на управление: гр.София, р-н Младост, бул.„Цариградско шосе" № 115и, представлявано от А.И.Д., жалба против наказателно постановление № 7684/21.12.2020 г. на Р.А.Д., заместник-министър на културата, с което  за нарушение на чл.97, ал.1, т.6, предложение 3 от Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/, на основание чл.97, ал.1 ЗАПСП му е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева. В жалбата се сочи, че  не е осъществен състав на нарушение по ЗАПСП  и се иска отмяна на санкционния акт.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, не изпраща представител.

Ответникът по жалбата Министерство на културата, редовно призован, не изпраща представител в с.з. Писмено становище за законосъобразност на НП от негово име ангажира юрисконсулт Г.Т..

РП Смолян, ТО Чепеларе, редовно призована, не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище.

След като разгледа жалбата и обсъди изложените от страните доводи, въз основа на  писмените и гласни доказателства, събрани по делото,  от  фактическа и правна страна  съдът намира за установено следното:

На 19.02.2020. инспекторите П.А., Б.Д. и Л.А., тримата служители на Министерство на културата, Дирекция "Авторско право и сродните му права", извършили проверка по спазване на разпоредбите на ЗАПСП в хотел „....", находящ се в к. к. Пампорово, община Чепеларе, стопанисван от „....” ЕООД.

От показанията на свидетелите П.А. и Б.Д. и съставения за проверката констативен протокол № 7589/19.02.2020 г. е видно, че те установили стопанисващото търговския обект дружество посредством данните в представени им касов бон и Временно удостоверение за категоризация № 2/09.01.2020г., издадено от Община Чепеларе. Проверката била извършена в присъствието на Ч.Г.Д. – на длъжност сигурност и поддържка. Установено било, че обектът е в работен режим.

На инспекторите бил предоставен достъп до незаета стая № 101 в хотел „....”, в която констатирали наличен телевизор, марка  Samsung, до който имало приемник - Сет Топ Бокс с логото на Виваком, със сер. № 14СС7L39VVСSI-1FNSKA13004344. Приемникът е бил свързан към електронната съобщителна мрежа на територията на хотела, чрез коаксиален кабел от едната страна, а от другата - към телевизора с кабел тип НDМI. Присъстващия на проверката служител на хотела Ч.Д. обяснил, че препредаването на телевизионните програми на територията на хотел „....", се осъществява от Vivacom.

Чрез дистанционното управление и екрана на телевизора проверяващите прегледали и описали всички предавани телевизионни програми в съставен на място Констативен протокол /КП/ № 7589/19.02.2020 г. Сред тях били Discovery ChannelEurosport 1, Диема, Диема Фемили, Кино Нова, Нова ТВ. В констативния протокол било дадено предписание до представляващия „...." ЕООД да предостави в Министерство на културата заверено копие от договор за уредени права, относно препредаването на констатираните телевизионни програми на територията на хотела. Копие от протокола връчили на присъствалия на проверката Ч.Д..

В Министерство на културата били предоставени Договор № АСА103921060-20092017-76/20.09.2017 г. за електронни съобщителни услуги, сключен между „БТК" ЕАД и „...." ЕООД, в качеството му на абонат /срок на действие от 20.09.2017 г. до 20.09.2020 г./; Приложение ценови пакет към Договор за електронни съобщителни услуги № АСА103921060-20092017-76/20.09.2017 г.; Параметри   на   телевизионната   услуга   към   Договор   №   АСА 103921060-20092017- 76/20.09.2017 г.; Приложение № 1 към Договор № АСА103921060-20092017-76/20.09.2017 г. Съгласно Приложение ценови пакет към договора, страните са се споразумели за активиране на пакети „VIVACOM TV S“ и предоставяне на 108 KD приемници. Договореният месечен абонамент е в размер 626,50лв.

За изясняване на обстоятелствата около извършената проверка от страна на Министерство на културата били отправени писмени запитвания до телевизионните организации-правоносители и/или техни упълномощени представители дали към 19.02.2020 г. „БТК" ЕАД има отстъпени права за препредаване по кабел по електронната съобщителна мрежа на територията на хотел „....", к. к. Пампорово.

От получените и приложени към АУАН писмени отговори е установено, че „БТК" ЕАД към датата на извършване на проверката не е имало съгласието на правоносителите за препредаване по кабел на територията на хотела на следните телевизионните програми, а именно : от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД - за програмите Диема, Диема Фемили, Кино Нова, Нова ТВ; от „Дискавъри Комюникейшънс България“ ЕООД - за програмите Discovery ChannelEurosport 1.

До представляващия „БТК" ЕАД А.И.Д. била изпратена покана за явяване в Министерство на културата за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение за констатираното нарушение на разпоредбите на  ЗАПСП. На посочената в поканата дата - 30.06.2020 г., се явил упълномощен представител от И.Х.З., главен юридически директор на „БТК" ЕАД- Р.И.Р.. В негово присъствие свидетелката П.А. съставила срещу „БТК"ЕАД акт за установяване на административно нарушение № 7684/30.06.2020 г за това, че на 19.02.2020 г. в гр.Чепеларе в хотел „....", находящ се в к. к. Пампорово, община Чепеларе, стопанисван от „....” ЕООД, е препредавал чрез кабел по електронната съобщителна мрежа телевизионните програми: 1) Диема, Диема Фемили, Кино Нова, Нова ТВ, носител на правата по отношение на които е „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД/; 2) Discovery ChannelEurosport, носител на правата по отношение на които е „Дискавъри Комюникейшънс България“ ЕООД/, в нарушение на разпоредбите на ЗАПСП - без необходимото по закон съгласие /разрешение/ на носителите на права върху програмите, предвидено в чл. 91, ал. 1, т. 1, пр. 2, във вр. с чл. 72, т. 4 от ЗАПСП -нарушение по чл. 97, ал. 1, т. 6, пр. 3 от ЗАПСП.

Актът бил предявен на Р.И.Р., той го подписал и получили копие от него. Срещу него постъпили писмени възражения по реда на чл.44 ал.1 ЗАНН.

Въз основа на АУАН е издадено обжалваното наказателно постановление, с което на „БТК"ЕАД за нарушение на чл. 97, ал. 1, т. 6, пр. 3 от ЗАПСП, на основание чл.97, ал.1 ЗАПСП е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева.              

Гореописаната фактическа обстановка се установява от събраните доказателства: материалите по административно-наказателната преписка - АУАН, констативен протокол, писма, справки, договор с приложения, заповеди за компетентност, пълномощни и др. Съдът кредитира показанията на свидетелите П.А. и Б.Д. като обективни и безпристрастни, кореспондиращи с останалите доказателства по делото.

Жалба е допустима, като подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, от лице с интерес да обжалва, разгледана по същество-тя се явява неоснователна.

Съгласно чл. 72 т.4 ЗАПСП права, сродни на авторското, имат радио- и телевизионните организации върху своите програми. Радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има изключително право да разрешава срещу заплащане преизлъчването по безжичен път или препредаването по електронни съобщителни мрежи на програмата- съгласно чл. 91, ал. 1, т. 1, пр. 2 ЗАПСП. Разпоредбата на чл. 97, ал. 1, т. 6 от ЗАПСП предвижда имуществена санкция в размер от две хиляди до двадесет хиляди лева за юридическо лице, което в нарушение разпоредбите на този закон излъчва по безжичен път, предава или препредава по кабел произведения, изпълнения, звукозаписи, записи на филми или други аудио-визуални произведения или радио- или телевизионни програми.

От доказателствата по дело делото безспорно се установява, че  "Българска телекомуникационна компания" ЕАД е осъществило нарушението, за което е ангажирана административнонаказателната му отговорност, тъй като на 19.02.2020 г. е извършвало препредаване на телевизионните програми Discovery ChannelEurosport 1, Диема, Диема Фемили, Кино Нова, Нова ТВ без да се снабди с необходимите разрешения за публично излъчване на гореизброените канали от правоносителите „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Дискавъри Комюникейшънс България“ ЕООД на територията на хотел „....“, явяващ се място с публичен достъп. Видно от представените по делото писма, горецитираните дружества изрично са отрекли предоставянето на права за препредаване на програмите от страна на дружеството жалбоподател под каквато и да е форма за територията на хотела. „....” ЕООД макар и да е страна по договора с „БТК“ ЕАД и абонат на услугата, не е собственик на устройствата за препредаване, нито е извършило монтажа на същите на място с публичен достъп, а това е сторено именно от служители на дружеството-жалбоподател.

Жалбоподателят оспорва НП позовавайки се на договора сключен с „....” ЕООД. Сочи, че в него изрично са описани програмите, за които „БТК“ ЕАД преотстъпва на клиента право за ползване на публични места и на втора страница от договора е описано, че останалите програми следва да се заключат чрез предоставените на клиента приемници и той следва да уреди самостоятелно правата за ползването им, ако желае да осъществи такова. Съдът намира този довод за отмяна на санкционния акт за неоснователен. Следва да се има предвид, че дружеството стопанисващо хотела като краен абонат само консумира предоставените му услуги. „БТК“ ЕАД се явява субект на нарушението, тъй като е лицето, което препредава по кабел телевизионните програми в търговския обект. В тази насока нарушението е безспорно установено от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Жалбоподателят твърди, че е сключил договори с „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Дискавъри Комюникейшънс България“ ЕООД и счита, че АНО е следвало служебно да направи проверка за наличието им в регистъра поддържан от СЕМ. Доколкото обаче не ги представя и съдържанието им е недостъпно, съдът намира възражението необосновано. Още повече, че двете организации сочат изрично в писма, че не са предоставяли на жалбоподателя права за препредаване на програмите в процесния хотел.

В жалбата се сочи, че „БТК“ ЕАД не извършва препредаване по кабел, а предоставя услуга по безжичен път - сателитна телевизионна услуга. Според съда жалбоподателят извършва препредаване на телевизионните програми по кабел по електронната съобщителна мрежа на територията на хотел „....", к. к.Пампорово. В случая е ирелевантно как сигнала стига до сградата на хотела.

„БТК“ ЕАД  твърди, че  му   се   вменява      непозволено      публично  излъчване на произведения, което нарушение следва да се квалифицира  по чл.91, ал.1, т.4 ЗАПСП, а не като нарушение по т.1 от същата разпоредба. Тази разпоредба касае публичното изпълнение на програма в места, достъпни за публика срещу заплащане на входна такса, какъвто настоящия случай не е. Нито в акта, нито в НП е описано такова нарушение.

Съдът, при изпълнение на функцията си за преценка на законосъобразността на административно-наказателната процедура, като съобрази съставеният АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление с изискванията на ЗАНН, указващи реквизитите на тези актове и процедурата по съставянето им, намира, че същите не страдат от пороци и са законосъобразно издадени. Предвид липсата на основания за отмяната на атакуваното наказателно постановление, то следва да бъде потвърдено. Размера на имуществената санкция е определен правилно, доколкото се касае за препредаване на 6 телевизионни програми. С оглед изхода от спора жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати на АНО юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева.

Така мотивиран, съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 7684/21.12.2020 г. на Р.А.Д., заместник-министър на културата, с което на ,,Българска телекомуникационна компания" ЕАД ЕИК: 831642181, със седалище и адрес на управление: гр.София, р-н Младост, бул. „Цариградско шосе" № 115и, представлявано от А.И.Д.,  за нарушение на чл.97, ал.1, т.6, предложение 3 ЗАПСП, на основание чл.97, ал.1 ЗАПСП е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева.

ОСЪЖДА ,,БТК" ЕАД да заплати на Министерство на културата разноски по делото в размер на 80 лв.-юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд гр.Смолян.