Решение № 21 от 23.03.2021 г. по АНД № 12/2021 г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от С.Р.Д., ЕГН ***, с адрес: гр.К., ж.к......, вх., ет. , ап. ..., против наказателно постановление № 20-0373-000292/04.01.2021 г. на началника на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение по чл.100 ал.3 ЗДвП, на основание чл.179 ал.5 ЗДвП му е наложено административно  наказание „глоба” в размер на 50,00 лева. Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваният санкционен акт като незаконосъобразен.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява и не изпраща представител.

За въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

На 23.12.2020 г. свидетелите мл.автоконтрольор Т.М. и ст.полицай С.И., служители на РУ гр.Чепеларе, били назначени в наряд. Установили се за извършване на контрол на движението на МПС в к.к.Пампорово, пред ресторант „Данмар“. В 09:45 часа спрели за проверка движещ се в посока към хотел „Мургавец“ лек автомобил „БМВ 3 ЕР РЕИХЕ“ с рег.№ ...... Установили, че водач е жалбоподателят С.Р.Д., а от представените документи – че автомобилът е негова собственост. Свидетелите видели, че в долния ляв ъгъл на предното стъкло на МПС-то липсва валиден стикер на знак за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а при поискване Д. не представил валиден контролен талон към знака. Чрез служебен таблет свидетелят Т.М. установил, че за автомобила е налична валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Свидетелят Т.М. съставил акт за установяване на административно нарушение №Д470113/23.12.2020г. срещу жалбоподателя, за това, че  на 23.12.2020 г. в 09:45 ч. в к.к.Пампорово пред ресторант "Данмар" управлява в посока към хотел "Мургавец" личният си лек автомобил „БМВ 3 ЕР РЕИХЕ“ с рег.№ .....- МПС, което не е било спряно от движение, като не е залепил в долния ляв ъгъл на предното стъкло на МПС-то валиден стикер на знак за сключена застраховка гражданска отговорност на автомобилистите и не носи валиден контролен талон към знака-нарушение по чл.100 ал. 3 от ЗДвП. В акта било посочено, че представения контролен талон е изтекъл на 24.11.2020г.

Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя и свидетеля С.И. С.Д. го подписал и получил копие от него.

Въз основа на АУАН било издадено обжалваното наказателно постановление, с което за нарушение по чл.100 ал.3 ЗДвП, на основание чл.179 ал.5 ЗДвП на С.Д. е наложено административно  наказание „глоба” в размер на 50,00 лева.

Съобразно чл.100 ал.3 ЗДвП, водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. В процесния случай, жалбоподателят безспорно е имал качеството на водач на МПС- към момента на проверката от служителите на РУ Чепеларе той е бил зад волана на МПС с рег.№ ....., като е извършвал активни действия по неговото управление. Посоченото МПС не е било спряно и от движение. Предвид това, жалбоподателят е и адресат на задължението, разписано в  чл. 100, ал. 3 ЗДвП. Следва да се посочи, че посочената норма от ЗДвП възлага в задължение на водача, а не само на собственика на МПС, да постави валиден стикер на знак за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на предното обзорно стъкло на МПС и да носи контролен талон към знака. След като на процесната дата, жалбоподателят е управлявал МПС без да е залепен валиден знак за гражданска отговорност и без да носи контролен талон към него, то той е осъществил състава на  нарушението по чл. 100, ал. 3 ЗДвП.

         Правилно административнонаказващият орган е приложил санкционната разпоредба на  чл. 179, ал. 5 ЗДвП за нарушението като е наложил глоба в размер от 50 лв. Размерът на глобата е фиксиран от законодателя, предвид което не подлежи на каквото и да било обсъждане и ревизия от настоящия съдебен състав.

        Жалбоподателят изтъква следните доводи за отмяна на обжалвания санкционен акт: че е правоспособен водач без нарушения от 10 г., че е направил застраховката по електронен път и не е получил документите по нея на хартиен носител, поради това, че се е ограничавал от контакти заради пандемията от коронавирус.

        Доколкото в страната не е било обявено извънредно положение през месец декември 2020 г., съдът намира, че за жалбоподателя не са били обективни пречки да се снабди със съответния стикер и контролен талон. Единствено липсата на санкции за нарушения на ЗДвП не е обстоятелство което да обоснове приложение на чл. 28 от ЗАНН. Процесното нарушение с нищо не се отличава от останалите нарушения от същия вид, за да бъде преценявано като маловажно по смисъла на цитираната разпоредба. Последната е относима за случаите, при които извършеното административно нарушение, с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи отговорността обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност, в сравнение с обикновените случаи на административно нарушение от съответния вид. В случая такива няма. В този смисъл НП се явява законосъобразно и следва да се потвърди. Съдът намира жалбата за неоснователна  и така мотивиран на осн. чл.63 ал.1 ЗАНН

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 20-0373-000292/04.01.2021 г. на началника на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на С. Р. Д., ЕГН ***, с адрес: гр.К., ж.к......, вх., ет., ап…., за нарушение по чл.100 ал.3 ЗДвП, на основание чл.179 ал.5 ЗДвП е наложено административно  наказание „глоба” в размер на 50,00 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд Смолян..