МОТИВИ

към решение № 17/10.03.2021 г.

 по анд №18/2021 г. по описа на Чепеларския районен съд

 

С Постановление от 05.02.2021 г. на прокурор при Районна прокуратура гр.Смолян в Районен съд гр. Чепеларе е внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на обвиняемия И. Б. К. ЕГН: *** от гр.Ч. за извършено от него престъпление по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 НК, а именно за това, че на 07.11.2020 год., около 10,55 часа в гр.Ч., ул. „....“ №..., ет. ..., ап. ..., без надлежно разрешително, съгласно чл.7, ал.1 и чл.73, ал.1 от  Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, е държал високорискови наркотични вещества по смисъла на ЗКНВП и чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични ЗКНВП включени в приложение №1 - Списък I “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреби с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, а именно: марихуана с нето тегло 0,147 грама, със съдържание на активен компонент „тетрахидроканабинол“ 11,1 тегловни % /обект №1/, марихуана с нето тегло 0,478 грама, със съдържание на активен компонент „тетрахидроканабинол“ 11,3 тегловни % /обект №2/, или общо 0,625 грама марихуана на обща стойност 3,75 лева, като деянието представлява маловажен случай.

В съдебно заседание за Районна прокуратура гр.Смолян, редовно призована, се явява прокурор К., която поддържа внесеното постановление.

Обвиняемият И.Б.К., редовно призован, се явява лично в съдебно заседание. Признава изложената в постановлението на прокурора фактическа обстановка и заявява, че съжалява за извършеното деяние.

От приложените към делото писмени доказателства, съдът приема за доказана следната фактическа обстановка:

Свидетелят Г.И. е собственик на апартамент №..., находящ се в гр.Ч., на ул. „....“ № ..., ет. .... На 08.10.2020 год. той отдал под наем посочения апартамент на обвиняемия И.К., за което сключили писмен договор за наем от същата дата. Веднага след това свидетелят И. предал ключовете от жилището на обвиняемия и последният се нанесъл в него.

На 06.11.2020 год. около 20,30 часа обвиняемият К. отишъл в заведение „......“ в гр.Чепеларе и се срещнал със своята приятелка свитетелката В.А., свидетеля Б.А. и А.Я.. В заведението по това време била на работа свидетелката С.К. – сестра на обвиняемия. Всички се забавлявали и били в добро настроение и решили по-късно да отидат в ползвания от обвиняемия апартамент в гр.Ч., на ул. „....“ № ..., ет. ..., ап. ..... Около 22,00 часа А.Я. си тръгнал от заведението, тъй като имал среща с момиче, а малко след това и обвиняемият К., свидетелят А. и свидетелката А. също си тръгнали. По пътя минали през магазин „Арена“ и закупили алкохол и храна, след което продължили към апартамента на обвиняемия. Когато отишли там си сипали алкохол и започнали всички да пият. По-късно вечерта в апартамента отишла и свидетелката С.К., която останала известно време при тях, но след това се прибрала в дома на баба си. Свидетелката В.А. останала да нощува в апартамента на обвиняемия и понеже била изморена си легнала в едната стая, а обвиняемият К. и свидетелят А. продължили да пият и да си говорят в хола. По–късно обвиняемият  К. извадил топче с марихуана, от която свил две цигари. Едната цигара изпушили заедно със свидетеля А., а другата изпушил сам до половината, след което я загасил и оставил в пепелника на масата. Обвиняемият К. имал в себе си още марихуана, която скрил в една хартиена диплянка и я оставил върху кухненския шкаф в същата стая.

На 07.11.2020 год. сутринта в РУ–Чепеларе била получена оперативна информация, че И.К. с прякор „....“ държал в ползвано от него жилище в гр.Ч., ул.„....“ №. ..., ет. ..., ап. ..., наркотични вещества и имало вероятност във всеки момент да ги унищожи или укрие. След постъпване на сигнала били предприети незабавни действия за проверка на информацията и малко по-късно полицаите установили обвиняемия И.К. до входа на жилищния блок, находящ се на посочения по - горе адрес. Като единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, за времето от 10,00 часа до 10,55 часа на 07.11.2020 год., в условията на неотложност било извършено претърсване и изземване в ползваното от обвиняемия жилище, находящо се в гр.Ч., ул.„....“ № ..., ет. ..., ап. .... По време на претърсването били открити и иззети следните предмети, представляващи предмет на престъплението и такива, имащи отношение по делото, а именно: в стая обособена като хол в жилището, поставена в стъклен пепелник намиращ се върху маса била намерена и иззета ръчно свита цигара с дължина 6 см. съдържаща суха жълто – кафява тревна маса с бруто тегло 0,45 грама, която при направен полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество канабис. Ръчно свитата цигара, съдържаща суха жълто – кафява тревна маса  била обозначена в протокола за претърсване и изземване като обект №1; Върху кухненски шкаф намиращ се в същата стая бил намерен и иззет разкъсан полиетиленов плик, черен на цвят, съдържащ суха зелена на цвят тревна маса с бруто тегло 0,66 грама. При извършения полеви наркотест сухата зелена на цвят тревна маса реагирала на наркотичното вещество канабис. Същата била обозначена в протокола за действието по разследване като обект№2.  

За горното действие по разследването, полицейският орган съставил съответен протокол, в който подробно описал намерените от него в жилището, вещества и със същия ги иззел като веществени доказателства. В протокола за претърсване и изземване, обвиняемият К., който присъствал на провеждането му, собственоръчно вписал, че намерените вещества са негови за лична употреба. С Определение № 109/08.11.2020 г. на РС-Чепеларе, последният е одобрил протокола за извършеното претърсване и изземване в жилище, находящо се в гр.Ч., ул.„....“№ ..., ет. ..., ап. ....

След приключване на горните действия по разследването, обвиняемият К. бил отведен в сградата на РУ- Чепеларе, където за задържането му е съставена Заповед за задържане на лице с рег. № УРИ 373зз-42/07.11.2020 г. на РУ-Чепеларе.

В хода на разследването, иззетите при претърсването на 07.11.2020 год. суха растителна маса, обозначена като обект №1 и №2 били изследвани по назначена физикохимична експертиза. Според заключението на вещото лице К.В. - експерт при сектор БНТЛ на ОДМВР – Пловдив, представената за изследване суха растителна маса в един брой ръчно свита цигара от обект №1, представлява смес от марихуана и тютюн, която е с общо нето тегло 0,236 грама. Нето тегло само на марихуаната е 0,147 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол (ТХК) – 11,1 тегловни %, които са изразходени в хода на изследването; сухата, зелено – кафява, растителна маса от обект №2, представлява марихуана с нето тегло 0,478 грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол (ТХК) – 11,3 тегловни %, с остатък след изследването 0,314 грама;

 Остатъка от марихуаната – 0,314 гр. и празните опаковки били върнати на възложителя. Остатъкът от марихуаната след изследването, е предаден за съхранение на Централно митническо управление отдел „МРР - НОП“ София.

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява кредитираните от съда на основание чл. 378, ал. 2 от НПК събрани в досъдебната фаза по делото гласни и писмени доказателства- протокол  за претърсване и изземване, определение №109/08.11.2020 год. на РС – Чепеларе, Протокол № 2085/23.11.2020 г. БНТЛ при ОДМВР-Пловдив, справка съдимост, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, характеристична справка. Тя се установява изцяло и от обясненията на обвиняемия и показанията на разпитаните в хода на съдебното производство свидетели А., К., К..

При така установената по несъмнен и категоричен начин фактическа обстановка по делото, съдът достига до извода, че обвиняемият К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  чл. 354а, ал. 5 вр. ал. 3, т. 1 от НК, като на 07.11.2020 год., около 10,55 часа в гр.Ч., ул. „....“ № ..., ет. ..., ап. ..., без надлежно разрешително, съгласно чл.7, ал.1 и чл.73, ал.1 от  Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, е държал високорискови наркотични вещества по смисъла на ЗКНВП и чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични ЗКНВП включени в приложение №1 - Списък I “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреби с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, а именно: марихуана с нето тегло 0,147 грама, със съдържание на активен компонент „тетрахидроканабинол“ 11,1 тегловни % /обект №1/, марихуана с нето тегло 0,478 грама, със съдържание на активен компонент „тетрахидроканабинол“ 11,3 тегловни % /обект №2/, или общо 0,625 грама марихуана на обща стойност 3,75 лева, като деянието представлява маловажен случай.

От обективна страна се събраха достатъчно доказателства за извършване на изпълнителното деяние на престъплението, за което на обвиняемия К. е повдигнато обвинение. От заключението на съдебно-химическата експертиза се установява, че иззетата суха зелена растителна маса е марихуана с общо тегло 0,625 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ от 11,1 до 11,3 тегловни % и е на обща стойност 3,75лв., съобразно ПМС№23/29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотични вещества за нуждите на съдопроизводството. Съдебният състав счита, че деянието е маловажен случай, тъй като деецът е лице с ниска обществена опасност, в млада възраст и наркотичното вещество е било в малко количество.

Марихуаната няма легална употреба. Тя фигурират в Списък № 1 от Наредбата за растенията и веществата като наркотични, приета с постановление на МС № 293 от 27.10.2011 г., обн. ДВ бр. 87 от 04.11.2011, в сила от 10.11.2011 г. и издадена на основание изменението на чл. 3, ал. 2 и ал. 3 от ЗКНВП, включващ растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина, т.е. касае се за високорисково наркотично вещество по смисъла на НК.

От субективна страна обвиняемият И. Б. К. е действал виновно, при пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването им. Действал е с намерение противозаконно да държи високорисково наркотично вещество, за което не е имал надлежно разрешително.

С оглед на изложеното се установява, че в случая е налице хипотезата на чл.78а от НК, а именно: обвиняемият е пълнолетно лице, за това престъпление е предвидено наказание глоба до 1000лв. Обвиняемият не е осъждан (и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК до настоящият момент. От деянието не са причинени имуществени вреди. Съдът счита, че целите на наказанието могат да се постигнат с освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Съдът е длъжен да приложи разпоредбата на чл.78а, ал. 1 от НК, след като са налице всички кумулативни предпоставки за това. В този смисъл намира предложението на прокурора за основателно и законосъобразно. Предвид горното съдът постанови решение, с което освободи от наказателна отговорност И.Б.К. като за извършеното от него престъпление му наложи административно наказание глоба. При определяне размера на административното наказание съдът съобрази степента на вината, обществената опасност на деянието, личността на обвиняемия, неговото семейно и имотно състояние, както и изразената критичност към извършеното. Съобразявайки горното и предвиденото наказание за самото престъпление в НК, съдът счете, че на обвиняемия следва да се наложи административно наказание глоба в минимален размер, а именно 1 000 лева, която да заплати в полза на държавата.

 Вещественото доказателство: остатък от наркотично вещество марихуана с нето тегло 0,314 грама, находящ се в Агенция Митници, ЦМУ – София, отдел МРР-НОП следва да се отнеме в полза на Държавата, след което да се унищожи по съответния ред. Вещественото доказателство 2 празни опаковки, като вещи без стойност, също следва да се унищожат.

С постановеното решение съдът на основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъди обвиняемия да заплати по сметка на ОДМВР гр.Смолян сумата 110,52 – разноски по делото от досъдебното производство  за експертиза.

Водим от горното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК съдът постанови решение, което обяви на явилите се страни в откритото съдебно заседание.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

18.03.2021 г