Протокол от съдебно заседание от 26.02.2021 г. по АНД № 12/2021 г.

 

На именното повикване в 14:20 часа се явиха:

Жалбоподателят С.Д., редовно и своевременно призован, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание.

Ответникът по жалбата РУ гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явява се свидетелят С.И., редовно и своевременно призован.

Свидетелят Т.М., редовно и своевременно призован, не се явява.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетеля, както следва:

 С. Н. И. на години, …., без родство и дела с жалбоподателя.

На свидетеля се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същият обеща да говори истината.

Свидетелят И. беше изведен от съдебната зала до разпита му.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от С. Р. Д. от гр.К., ж.к. , вх.Е, ет., ап…. против наказателно постановление № 20-0373-000292/04.01.2021 г., издадено началника на РУ гр.Чепеларе, с което за нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП, му е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лева, на основание чл.179, ал.5 ЗДвП.

Свидетелят И.: Съобщавам на съда, че колегата М. е в болнични и затова не се явява. На 23.12.2020 г. бях назначен в наряд заедно с колегата мл.автоконтрольор Т.М.. Между 9,30 часа – 10,00 часа извършвахме проверки на моторни превозни средства в к.к. Пампорово. Колегата, който е служител на „Пътна полиция” спря за проверка лек автомобил „БМВ” със старозагорска регистрация, но не помня регистрационния номер на автомобила. Автомобилът се движеше в посока от ресторант „Данмар” към централната част на к.к.Пампорово, към хотел „Мургавец”. Колегата спря автомобила, извърши проверка на водача, на документите на автомобила и констатира, че на автомобила няма залепен валиден стикер за застраховка „Гражданска отговорност”, както и контролен талон, който е към тази застраховка. Обясни на водача, че за допуснатото нарушение ще му бъде съставен фиш, съгласно разпоредбите на ЗДвП, но водачът отказа съставянето на фиш и помоли да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Колегата М. състави акта за това нарушение. Покани водача до патрулния автомобил и Д. се подписа на акта. Върнати му бяха документите и продължи. Аз бях свидетел при съставянето на акта. Д. го подписа и получи копие от него. Стикерът трябва да бъде залепен в долния ляв ъгъл на предното стъкло със съответните перфорации за валидност. Доколкото си спомням неговата застраховка беше на разсрочено плащане с едногодишен срок на валидност, но се плаща на вноски, като от датата на падеж има 14-дневен гратисен период, в който да се плати тази застраховка, но той не я беше платил и нямаше залепен такъв стикер. Също така нямаше контролен талон, който трябва да стои при водача или в автомобила. Нарушението на водача е, че не беше залепен стикера на предното обзорно стъкло и нямаше контролен талон.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата от РУ гр.Чепеларе, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, тъй като не се явява актосъставителя, като на същия в призовката следва да се укаже, че ако не представи доказателства, които са го възпрепятствали да се яви в днешно съдебно заседание, ще му бъде наложена глоба за неявяването му. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от РУ гр.Чепеларе с № 373-000-298/28.01.2021 г.; застрахователна полица № BG/22/120002411013/24.08.2020 г.; копие на СУМПС;  справка от „Гаранционен фонд” за сключена застраховка „Гражданска отговорност” към дата 21.01.2021 г. на МПС с ДКН ....; акт за установяване на административно нарушение от 23.12.2020 г., бл.№ 470113; наказателно постановление № 20-0373-000292/04.01.2021 г., издадено началника на РУ гр.Чепеларе; заповед № 8121з-515/14.05.2018 г. на министъра на вътрешните работи; справка за собственост на МПС с рег.№ ....; справка от „Гаранционен фонд” за сключена застраховка „Гражданска отговорност” към дата 23.12.2020 г.на МПС с ДКН …...

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 22.03.2021 г. от 09,15 часа, за която дата и час да се призоват жалбоподателят, ответника по жалбата РУ гр.Чепеларе, Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе и свидетеля Т.М., като на последния се укажат последиците от неявяването му в днешно съдебно заседание.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 14,30 часа.

 

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:           ________________

Секретар:          _______________________