Решение № 10 от 21.02.2021 по АНД № 151/2020г.

 

Съдия-докладчик: Петър Маргаритов

 

Настоящото производство се развива по реда на чл. 59 и следващи от ЗАНН.

Образувано е по жалба на В.С. срещу наказателно постановление номер 057/23.10.2020г издадено от д-р С.Н.Б.-Директор на ОБДХ-гр.Смолян , с което е наложена глоба в размер на 500 лева на основание чл. 417ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В жалбата е посочено , че описанието на нарушението е неясно, като неточно е посочено мястото на извършеното нарушение. Изложени са доводи, че санкцията  е следвало да се наложи по реда на чл. 471а от ЗВД.

В съдебно заседание жалбоподателката се представлява от адв.П. като се поддържа жалбата. Излагат се доводи, че санкцията е следвало да се наложи  по реда на чл. 469 от ЗВД или  чл. 471а от ЗВД.

Въззиваемият изпраща представител в лицето на адв.Р., като се оспорва жалбата и се претендират разноски.

След като се запозна с жалбата и приобщените доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На 13.07.2020г. спрямо В.С. е издадено предписание за регистрация на посочен животновъден обект, предвид на това, че същият не отговаря на изискванията на Наредба № 44/2006г. Даден е срок за изпълнение на предписанието до 13.10.2020г. Посоченото предписание  е връчено на С., като същото не е оспорено по административен ред.

На 14.10.2020г свидетелите К. и С. извършили проверка на обекта на С. в гр.Чепеларе , намиращ се на ул. .... № .... /на мястото имало поставена табела с посочен номер на улицата/ .

Контролните органи  установили, че С. продължава да отглежда крави в къща със статут на жилищна сграда, като същата не  е изпълнила даденото предписание за регистрация на животновъдния обект и С. не била подала заявление за страртиране на предвидената административна процедура по регистрация на обекта чрез кмета на Община Чепеларе.

На С. е съставен АУАН като е предявено административно нарушение по чл. 132 т.20 от ЗВД.В акта е посочено, че С. не е изпълнила Предписание от 13.07.2020г със срок на изпълнение до 13.10.2020г за регистрация на животновъден обект по чл. 137 от ЗВМД.С. подписала акта без възражения.

Въз основа на съставения АУАН е издадено обжалваното наказателно постановление като наказващият орган възприел изложената в акта фактическа обстановка и наложил глоба в размер на 500 лева на основание чл. 417 ал.1 от ЗВД.

По делото не е спорно, че С. като собственик на селскостопански животни не е изпълнила даденото задължително предписание за регистрация на животновъдния и обект в гр.Чепеларе, като в тази насока са приобщените гласни доказателства.

Правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима, като разгледана по същество е неоснователна, предвид на следното:

Разпоредбата на чл. 132 ал.1 т.20 от Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ въвежда задължение пред собствениците на животновъдни обекти със селскостопански животни да изпълняват предписанията на ветеринарните лекари, свързани с прилагане на ветеринарномедицински контрол по чл. 7, ал. 1 от ЗВД.

Санкционната норма на чл. 417 ал.1 от ЗВД предвижда налагане на глоба от 500 до 2000 лева на собственик на селскостопански животни, който не изпълни задължението, посочено  в нормата на чл. 132, ал. 1, т 20 от ЗВД.

По делото се установи, че В.С. като собственик на селскостопански животни /крави/ не е изпълнила даденото задължително предписание от 13.07.2020г за регистрация на животновъден обект, намиращ се в гр.Чепеларе. По този начин С.  е осъществила административно нарушение по чл. 132 ал.1 т.20 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и законосъобразно и е наложена минималната санкция от 500 лева на основание чл. 417 ал.1 от ЗВД.

Съдът не споделя тезата , че  санкцията е следвало да се наложи по реда  на  чл. чл. 469 ал.1 от ЗВД. Последната норма предвижда налагане на глоба от 200 до 1000 лева на лице , което не изпълни предписание на ветеринарномедицински контролен орган, издадено в кръга на правомощията му по този закон.

Санкционната  норма на чл. 417 ал.1  от ЗВД следва да намери приложение във всички случаи на неизпълнено предписание, дадено по отношение на собственик на селскостопански животни по смисъла на понятието, регламентирано в Допълнителните разпоредби на параграф 1 т.24 от Закона за животновъдството. Санкционната норма на чл. 469 ал.1 от ЗВД намира приложение  по отношение останалите неизпълнени предписания, които не касаят собственици на селскостопански животни.

При това положение правилно е приложена санкционната норма, като постановлението е законосъобразно и същото следва да се потвърди .

По делото е без значение къде точно се е намирал административния адрес на  въпросния животновъден обект като отговорността на С. е ангажирана за неизпълнено предписание.

Деянието не представлява маловажен случай на административно нарушение, като С. не е направила опит да стартира процедурата по регистрация на обекта в дадения и срок  по  предписанието.

При това положение в полза на въззиваемия следва да се присъдят направените разноски в размер на 300 лева-заплатено адв.възнаграждение.

Воден от изложеното съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление номер 057/23.10.2020г , издадено от д-р С.Н.Б.-Директор на ОБДХ-гр.Смолян , с което на В.С.С. ЕГН *** е наложена глоба в размер на 500,00 лева на основание чл. 417ал.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност.

ОСЪЖДА В.С.С. ЕГН ***  ДА ЗАПЛАТИ на ОБДХ-гр.Смолян направените разноски в размер на 300,00 лева -заплатено адв.възнаграждение за настоящата инстанция.

Решението да се връчи  на  страните , като същото подлежи на касационно обжалване пред АС-Смолян в  14-дневен срок, считано от връчването му.