Протокол от съдебно заседание от 15.01.2021 г. по гр.д.№ 125-2020 г.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

Ищецът „...." ЕООД, редовно и своевременно призован, се представлява от управителя Р.К. и с адв.П., надлежно упълномощена отпреди.

Ответникът Туристическо дружество „....”, редовно и своевременно призован, се представлява от председателя Г.П. и с адв.А., надлежно упълномощен отпреди.

Явява се вещото лице С.Ш., редовно и своевременно призован, от когото е постъпило заключение по назначената съдебно-графологична експертиза на 11.01.2021 г., тоест извън 7-дневния срок.

Адв.П.: Моля да се даде ход на делото. Не възразяваме да бъде допуснат разпит на вещото лице, въпреки, че не е в срок заключението.

Адв.А.: Няма пречки за даване ход на делото. Не възразяваме да бъде допуснат разпит на вещото лице, въпреки, че не е в срок заключението.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

С.А.Ш. на ... години, ...., без родство и дела със страните по делото.

На вещото лице се напомни наказателната отговорност по чл.291 от НК, същото обеща да даде заключение по съвест и знание.

Вещото лице Ш.: Поддържам депозираното заключение.

Председателят на Туристическо дружество „....” – Г.П.: Когато се подписвате на лист хартия и направите подпис с един непишещ химикал, отбелязват ли се някакви знаци върху лист хартия и след това като се подпише с пишещ химикал какво става на листа хартия?

Вещото лице Ш.: По принцип, когато се подписва не само с непишещ химикал, а и с друго средство да не е толкова остро върху листа остават следи от самото средство, което е използвано, не толкова видими, но остават.

Адв.А.: На снимка № 11 възможно ли е вследствие на опит да бъде положен подпис с непишещ химикал, да се получат тези контури, които сте заснели на обратната страна на листа при натискане?

Вещото лице Ш.: Да, възможно е с непишещ химикал да се получи този натиск, но може и с пишещ химикал.

 Адв.А.: На страница 2, ред последен от заключението сте записали следното: „наличие на неомастилени щрихи, дублиращи омастилените”. Не е ли по-скоро вярно обратното, че има наличие на омастилени щрихи дублиращи неомастиленото. Каква логика има примерно да се полагат неомастилени щрихи след като вече има положен някакъв подпис?

Вещото лице Ш.: Като словоред е прав адв.А.. Логично е омастилените щрихи да дублират неомастилените, но по методиката е дадено така, както е записано на стр.2, ред последен от заключението – „наличие на неомастилени щрихи, дублиращи омастилените”.

Адв.А.: Тъй като сте ползвали за сравнителен материал доста подписи на законния представител на ищцовото дружество установявате ли и бихте ли казали дали има прилики между отделните подписи въобще, говоря в цялост, а не само по отделни признаци? Различават ли се подписите от отделните сравнителни материали?

Вещото лице Ш.: На стр.3 от заключението съм записал: „При разделното изследване на подписите – сравнителен материал на Р.А.К. се установиха съвпадения в общите и характеризиращите ги частни признаци, които са индивидуални, устойчиви и достатъчни ,за да се направи извода, че същите са изпълнени от едно и също лице”. Винаги сравняваме първо сравнителния материал, за да установим, че те са изписани от едно и също лице. Трябва да съм сигурен, когато ги използвам като сравнителен материал.   

Адв.А.: Подписът, който е бил обект на Вашето изследване, възможно ли е авторът умишлено да е поставил подписа по такъв начин, че да се създаде впечатление за неправилно изписване или за евентуална манипулация на този подпис?

Вещото лице Ш.: По методиката, която използваме се достига до заключение, че подписът не е положен от лицето.

По сметка на ОД МВР Смолян да се изплатят 180 лв. от внесения по делото депозит за вещото лице С.Ш..

Адв.П.:  Моля да се приеме заключението на вещото лице.

Адв.А.: Моля да се приеме заключението на вещото лице.

Съдът счита, че следва да приеме към доказателствата по делото заключението по назначената съдебно-графологична експертиза, изготвена от вещото лице С.Ш., поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото заключението по назначената съдебно-графологична експертиза, изготвена от вещото лице С.Ш..

Адв.П.: Считам делото за изяснено. Нямам нови доказателствени искания. Представям списък за разноски по делото.

Адв.А.: Изразявам становище, че делото е изяснено, моля да бъде даден ход по същество. Представям списък за разноски по делото, ведно с фактура и платежно нареждане.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото представените от страните списък на разноски по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото два броя списъци за разноски, ведно с фактура и платежно нареждане.

 

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

Адв.П.: Моля да постановите съдебен акт, с който да уважите изцяло исковата претенция на доверителката ми, като основателна и доказана, както и да присъдите направените по делото разноски. Моля да ми бъде дадена възможност да представя писмени бележки по делото.

Адв.А.: Моля да отхвърлите предявените искове като неоснователни и недоказани, да присъдите на доверителя ми разноските, за които представих списък и доказателства в настоящото съдебно производство. Моля да ми бъде дадена възможност да представя подробни писмени бележки по делото.  

Управителят на „....” ЕООД – Р.К.: Поддържам казаното от адв.П..

Председателят на Туристическо дружество „....” – Г.П.: Поддържам казаното от адв.А..

На основание чл.149, ал.3 от ГПК, съдът дава възможност на страните по делото да представят писмени  становища в 7-дневен  срок от днешно  съдебно заседание, с копие за насрещната страна.

Съдът ще обяви решение по делото на  14.02.2021 г.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 13.20 часа.

 

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:   _______________________

Секретар:                                            _______________________