Решение № 86 от 29.12.2020г. по АНД № 135/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Д.К.П., ЕГН ***, с адрес гр.Ч., ул., против наказателно постановление № 20-0373-000215/14.09.2020 г. на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.3 пр.1 ЗДвП са й наложени административни наказания „глоба” в размер на 200,00 лева и „Лишаване от право да управлява МПС“ за 6 месеца. Жалбоподателката моли съда да отмени атакуваният санкционен акт като неправилен и незаконосъобразен.

В съдебно заседание жалбоподателката, редовно и своевременно призована, не се явява. От нейно име жалбата поддържа пълномощникът й адв.С..

За въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

На 16.07.2020г. свидетелят мл.полицейски инспектор Б.Д. и мл.автоконтрольор М.А., служители на РУ гр.Д., били командировани в РУ гр.Чепеларе. Установили се за извършване на контрол на движението на МПС в гр.Чепеларе, на ул.Беломорска № . В 12:00 часа спрели за проверка движещ се в посока от бензиностанция „Лукойл“ към ски фабриката лек автомобил "Тойота ланд круизер" с рег.№ ..... Установили, че водач е жалбоподателката Д.П., а след справка с база данни на КАТ - че автомобилът не е регистриран; че регистрацията му е прекратена през 2017 г. на осн.чл.143 ал.10 ЗДвП, поради липса на сключена застраховка гражданска отговорност на автомобилистите.

Свидетелят Б.Д. съставил акт за установяване на административно нарушение серия GА №162752/16.07.2020г. срещу жалбоподателката, за това, че на 16.07.2020г. около 12:00ч. в гр.Чепеларе, на ул.Беломорска № 1А, управлява лек автомобил "Тойота ланд круизер" с рег.№ ...., собственост на К.Д.Д. от гр.С., който е с прекратена регистрация от 04.12.2017г, на осн.чл.143 ал.10 ЗДвП от отдел „ПП“ СДВР, поради липса на сключена задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, съгласно извършена проверка чрез оперативния дежурен в РУ-Чепеларе-нарушение на чл.140 ал.1 ЗДвП.

Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателката и свидетеля А.. Д.П. го подписала и получила копие от него.

С постановление от 08.09.2020 г. РП Смолян, ТО Чепеларе е отказала да образува досъдебно производство срещу Д.П. за престъпление по чл.345 ал.2 НК.

Въз основа на АУАН било издадено обжалваното наказателно постановление, с което за нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.3 пр.1 ЗДвП на Д.П. са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200,00 лева. и „Лишаване от право да управлява МПС“ за 6 месеца.

Видно от договор за покупко-продажба, К.Д.Д.и Л.В.Д. от гр.С. са продали автомобила на К.П.-съпруг на Д.П., на 02.08.2011 г. От изисканата справка от Сектор “Пътна полиция“ гр.Смолян се установява, че на 24.09.2012 г. в отдел „Пътна полиция“ СДВР договорът за покупко-продажба от 02.08.2011 г. е бил регистриран и като предстоящ собственик в системата е бил отбелязан К.П.. В справката се сочи също, че К.П. не е изпълнил задължението си в срок да регистрира автомобила в сектор „ПП“ Смолян, в района на който е постоянния му адрес. От справката относно собствеността на автомобила се налага извода, че информацията до отдел „Пътна полиция“ СДВР за покупко-продажбата на МПС-то през 2011 г. е била изпратена от нотариус рег.№.... на НК. Поради това съдът приема, че договорът за покупко-продажба между К.Д. и Л.Д. от една страна, и К.П., от друга, от 2011 г. е сключен в изискуемата форма – с нотариална заверка на подписите. Доколкото към датата на закупуване на автомобила от К.П. той е бил в брак с Д.П., съдът приема, че той е придобит от двамата съпрузи в режим на СИО, арг. от чл.21 СК.

От приобщените по делото справки от сектор „ПП“ Смолян и Гаранционен фонд се установява, че регистрацията на автомобила е служебно прекратена на 04.12.2017 г. В деня на проверката на 16.07.2020 г. в 14,48ч. тя е била възстановена, поради заплащане на застраховката „ГО“.

Съобразно нормата на чл.145, ал.2 ЗДвП приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в 1-месечен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя. В рамките на извършената на жалбоподателката проверка в гр.Чепеларе е установено, че съгласно регистъра на КАТ собственик на управлявания от нея лек автомобил „Тойота ланд круизер" с рег.№ .... е трето лице К.Д. от гр.София.

Съгласно чл.143 ал.10 ЗДвП служебно се прекратява регистрацията на пътни превозни средства, за които е получено уведомление от Гаранционния фонд по чл. 574, ал. 11 от Кодекса за застраховането, и се уведомява собственикът на пътното превозно средство. Видно от договор за покупко- продажба, с нотариална заверка на подписите от 02.08.2011 г. съпругът на жалбоподателката К.П. е закупил автомобила от К.Д.. От сключването на горепосочения договор на 02.08.2011 г., до датата на извършената проверка 16.07.2020г. е изминало време многократно надхвърлящо законоустановения период от 1 месец, считано от придобиването на собствеността, в който приобретателят, е следвало да представи копие от договора за покупко- продажба в службата за регистрация по своето местоживеене. Тъй като К.П.не е изпълнил задължението си по чл.145 ал.2 ЗДвП, той не е следвало да бъде уведомяван от сектор „Пътна полиция“ за това, че регистрацията на автомобила се прекратява поради липса на сключена застраховка гражданска отговорност на автомобилистите.

Съгласно чл.140 ал.1 ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани.Съгласно чл.175 ал.3 пр.1 ЗДвП, с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. се наказва водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер.

От събраните доказателства безспорно се установява, че на 16.07.2020г Д.П. е управлявала нерегистриран/дерегистриран автомобил, поради което се налага извода, че от обективна страна е осъществен състав на нарушение по чл.140 ал.1 ЗДвП. Деянието в случая е съставомерно и от субективна страна. Съдът кредитира показанията на разпитаните свидетели като еднопосочни и незаинтересовани.

Въпреки че страна по договора за покупко-продажба от 2011 г. е единствено съпругът й, Д.П. е негов съсобственик. К.П. не е бил уведомен от сектор „Пътна полиция“ за прекратяването на регистрацията на автомобила, но причината за това е собственото му противоправно поведение- обстоятелството, че не е регистрирал автомобила съгл.чл.145 ал.2 ЗДвП в сектор „Пътна полиция“ Смолян. Това задължение е могло да бъде изпълнено и от съпругата му жалбоподателката П.. Съдът счита, че жалбоподателката и съпругът й сами са се поставили в положение да не бъдат уведомени за прекратяване регистрацията на автомобила, поради липса на сключена застраховка „ГО“. Предвид това приема, че въпреки липсата на отправено уведомление до тях по смисъла на чл.143 ал.10 ЗДвП, наказателното постановление се явява законосъобразно. Жалбоподателката е знаела, че автомобилът е с прекратена регистрация, но въпреки това го е управлявала на 16.07.2020 г. От писмените показания на К.П. по полицейската преписка приобщена по делото се установява, че той е заплащал застраховката „ГО“ до 2017 г., следователно и той, и Д.П. са знаели, че към датата на проверката валиден договор не е бил сключен.

Санкционният акт следва да се потвърди на основание гореизложеното, като законосъобразен. Санкционната разпоредба на чл.175 ал.3 пр.1 ЗДвП е приложена правилно.

Така мотивиран, съдът на осн. чл.63 ал.1 ЗАНН

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 20-0373-000215/14.09.2020 г. на началника на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на Д. К. П., ЕГН ***, с адрес гр.Ч., ул.... № ..., за нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.3 пр.1 ЗДвП са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200,00 лева. и „Лишаване от право да управлява МПС“ за 6 месеца.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд Смолян.