Протоколно определение от 21.12.2020г. по НОХД № 156/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл.316, предложение първо във вр. с чл.308, ал.2, предложение девето от НК, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до осем години. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Обвиняемият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено  и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 156/2020 г. по описа на Районен съд- Чепеларе, между В.М.К. – прокурор в Районна прокуратура-гр.Смолян, Териториално отделение – Чепеларе, и адвокат В.Л.П. от Адвокатска колегия-гр.С. – защитник на обвиняемия  относно следното:

Обвиняемият по посоченото по-горе дело Д.И.К., роден на ....г. в гр.Б., с постоянен адрес: гр.Б., общ.Б., обл...., ж.к.“....“ № ..., ет. ..., ап. ... и настоящ адрес: к.к.П., хотел „....”, стая № ...., ......, с ЕГН: ***., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.316, предложение първо във вр. с чл.308, ал.2, предложение девето от НК, затова, че на 07.12.2019 г. пред хотел „....“, находящ се в к.к.П., общ.Ч., обл.С., съзнателно се ползвал /като представил пред М.Е.М. и В.А.П. – служители в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Смолян/ от неистински официален документ, удостоверяващ правоспособност за управление на моторно превозно средство /МПС/ - свидетелство за управление на МПС с поставен върху него № ... на негово име, съответно на името на /Д.И.К./ K.,D.I., роден на ....г., валидно до 03.11.2027г., на което е придаден вид, че е издадено от компетентните власти на Канада, провинция Онтарио, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност, поради което и на основание чл.316, предложение първо във вр. с чл.308, ал.2, предложение девето от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б”б” от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ПРОБАЦИЯ”, включваща следните пробационни мерки, визирани в чл.42а, ал.2, т.1 и 2 от НК: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА с периодичност ДВА ПЪТИ седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

Деянието е извършено от обвиняемия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Вещественото доказателство /л.60 от ДП/: свидетелство за управление на МПС с поставен върху него № .... на името на /Д.И.К./ K.,D.I., роден на ....г., валидно до 03.11.2027г., на което е придаден вид, че е издадено от компетентните власти на Канада, провинция Онтарио, на основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата и да се унищожи по съответния ред.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемият Д.И.К. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР гр.Смолян, направените разноски на досъдебното производство за изготвяне на експертиза, в размер на 300,00 лева /триста/ лева.

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 156/2020 г. по описа  на Районен съд гр.Чепеларе, образувано против Д.И.К., поради одобряване на внесеното споразумение.

 Определението  на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът  изготвен в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 13,45 часа.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                       СЕКРЕТАР:

  

Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо обвиняемия Д. И. К. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо обвиняемия Д.И.К..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.