Протокол от съдебно заседание от 27.11.2020 г. по гр.д. № 145/2019 г.

 

От ищците, всички редовно и своевременно призовани, се явява единствено Е.Д.К.. Ищците А.К. и Т.К., не се явяват в съдебно заседание. От името на тримата ищци се явява адв. И.С., надлежно упълномощена отпреди.

Явява се ответницата Н.К., редовно и своевременно призована. Ответницата Е.К.К., редовно и своевременно призована, не се явява. От нейно име се явява майка й Н.К., надлежно упълномощена. Ответниците Б.К., В.К. и М.С., редовно и своевременно призовани, не се явяват и не изпращат представител в съдебно заседание.

Адв.С.: Моля да се даде ход на делото.

Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА се молба от адв.Б.М. с вх.№ 9902136/25.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе и молба от адв.С. с вх. № 9902142/26.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

ДОКЛАДВА се служебно извършена от съда справка в НБДН относно кончината на ответницата М.С., от която е видно, че тя е починала на .... г.

Адв.С.: Поддържам депозираното с молбата становище.

Ответницата Н.К. в лично качество и от името на Е.К.: Моля да отложите делото за месец април, тъй като има пандемия.

Адв.С.: Моля да се отложи делото без спиране на производството. Във връзка с кончината на М.С., моля да бъдат конституирани нейните законни наследници като страна по делото. Нямаме готовност да представим удостоверение за наследници. По отношение за изразеното становище от ответницата Н.К. за отлагане на делото за месец април, считам че не са налице предпоставки за това. Моля да ни издадете съдебно удостоверение, което да ни послужи пред Община Велинград за снабдяване на удостоверение за наследници и акт за смърт на М.А.С.

       Съдът, на основание извършената справка в НБДН относно кончината на един от ответниците М.С. съобрази разпоредбите на чл.229, ал.1, т.2 ГПК и чл.230, ал.2 ГПК, съгласно които производството по делото се спира в случай на смърт на някоя от страните, като при смърт на ответник ищецът е длъжен в шестмесечен срок от съобщението да посочи неговите правоприемници и адресите им или да вземе мерки за назначаване на управител на незаетото наследство или за призоваване на наследниците по реда на чл.48 ГПК. При неизпълнение на това задължение делото се прекратява. В този смисъл съдът счита, че производството по делото следва да бъде спряно до представяне на удостоверение за наследници на М.С., съгласно горецитираните разпоредби. Ищците следва да бъдат снабдени с исканото съдебно удостоверение. Ще следва да се приобщи към доказателствата по делото справка от НБДН за смъртта на ответницата М.С.. Водим от горното, съдът

       О П Р Е Д Е Л И:

       ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото изготвената справка от НБДН са смъртта на ответницата М.С.

       ДА СЕ ИЗДАДЕ на ищците съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдят от Община Велинград с удостоверение за наследници и акт за смърт на М.А.С.

       СПИРА производството по делото на основание чл.229, ал.1, т.2 ГПК, поради констатираната смърт на ответницата М.С. в хода на производството по делото, а именно на .... г.

       УКАЗВА на ищците, че в шестмесечен срок от спиране на делото са длъжни да посочат нейните правоприемници и адресите им или да вземат мерки за назначаване на управител на назначаване на незаетото наследство или за призоваване на наследниците по реда на чл.48 ГПК.

       УКАЗВА на ищците, че при неизпълнение на горепосочените задължения основани на разпоредбата на чл.230, ал.2 ГПК, делото се прекратява. 

       ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Смолянски окръжен съд, който за ищците и за ответниците Н.К. и за Е.К.К. тече от днес, а за ответниците В.К. и М.С. чрез пълномощника им адв.М., и за ответника Б.К. от връчване на препис от определението.

       Протоколът изготвен в съдебно заседание.

       Заседанието закрито в 10,05 часа.

               

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: