Протокол от съдебно заседание от 26.11.2020г. по гр. д. 111/2020г. на ЧлРС

 

На именното повикване в 09:40 часа се явиха:

Ищецът „....” ЕАД, редовно и своевременно призован, се представлява от юрисконсулт П., надлежно упълномощена.

Особеният представител назначен на ответника - адв.И.К., редовно и своевременно призован, не се явява в съдебно заседание.

Юрисконсулт П.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВАТ се разпореждане № 401/24.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, ведно със справка в НБДН, видно от която ответникът Р.М.Т. е починал на ..... г. във ....., като акта за смърт е издаден от Община Чепеларе на .... г.

Юрисконсулт П.: Поддържам иска така, както е предявен. С оглед смъртта на ответника, който е починал в хода на делото, следва да ни бъде дадена възможност да се снабдим с удостоверение за наследници и да бъдат конституирани като страни по делото. Моля да ме снабдите със съдебно удостоверение чрез което да се снабдя от Община Чепеларе с удостоверение за наследници и копие от акт за смърт на Р.М.Т. , като такса ще внесем и представим при получаване на удостоверението.

Въз основа на данните, че ответникът Р.Т. е починал в хода на делото, съдът съобрази разпоредбите на чл.229, ал.1, т.2 ГПК и чл.230, ал.2 ГПК, съгласно които съдът спира производството в случай на смърт на някоя от страните, а при смърт на ответника ищецът е длъжен в шестмесечен срок от съобщението да посочи неговите правоприемници и адресите им или да вземе мерки за назначаване на управител на незаетото наследство или за призоваване на наследниците по реда на чл.48 ГПК. С оглед на гореизложеното, съдът счита, че следва да спре производството по делото, да даде съответните указания посочени в разпоредбата на чл. 230, ал.2 ГПК на ищеца и да го предупреди, че ако не предприеме мерки в указания срок за конституиране на наследниците като ответници, производството по делото ще бъде прекратено. Следва към доказателствата по делото да се приобщи справка от НБДН за смъртта на ответника Р.Т.. Ищецът следва да бъде снабден с исканото съдебно удостоверение. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото изготвената справка от НБДН за смъртта на ответника Р.Т..

ДА СЕ ИЗДАДЕ на ищеца съдебно удостоверение, по силата на което да се снабди от Община Чепеларе с удостоверение за наследници и акт за смърт на Р.М.Т.

СПИРА производството по делото на основание чл.229, ал.1, т.2 ГПК, поради констатираната смърт на ответника Р.Т. в хода на производството по делото, а именно на ..... г.

УКАЗВА на ищеца в шестмесечен срок от влизане в сила на настоящото определение, да посочи правоприемници /наследници/ на ответника и адресите им, като поиска те да бъдат конституирани като ответници по делото или да вземе мерки за назначаване на управител на незаетото наследство или за призоваване на наследниците по реда на чл.48 ГПК.

УКАЗВА на ищеца, че при неизпълнение на това задължение в срок делото ще бъде прекратено.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр.Смолян в едноседмичен срок, който за ищеца тече от днес, а за ответника от връчване на определението на особения представител адв.К..

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 09,50 часа.

 

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:

 

Секретар: