Протокол от съдебно заседание от 17.11.2020 г. по АНД № 135/2020 г.

 

На именното повикване в 12:00 часа се явиха:

Жалбоподателката Д.П., редовно и своевременно призован, не се явява. От нейно име се явява адв.С., надлежно упълномощен отпреди.

Ответникът по жалбата РУ гр.Чепеларе, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.  

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите Б.Д. и М.А., редовно и своевременно призовани.

Адв.С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът счита, че не са налице пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

Б.Р.Д. на .... години, ......, без родство и дела с жалбоподателката.

М.В.А. на ... години, ......, без родство и дела с жалбоподателката.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Д.К.П. от гр.Ч. против наказателно постановление № 20-0373-000215/14.09.2020 г., издадено от Г.К. – началник група към ОД МВР гр.Смолян, РУ гр.Чепеларе, с което за нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП й е наложена „глоба” в размер на 200,00 лева и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

Адв.С.: От името на доверителката ми поддържам депозираната жалба. Моля да бъдат приети доказателствата приложени по преписката. Нови доказателства няма да соча. Моля да пристъпим към разпит на свидетелите.

Свидетелят Д.: На 16.07.2020 г., съгласно утвърдена заповед на директора на ОД МВР гр.Смолян бяхме командировани в РУ гр.Чепеларе и назначени в наряд за времето от 7,00 часа до 19,00 часа за осъществяване контрол на пътното движение. Бяхме аз, колегата младши полицейски Н.К. и мл.автоконтрольор А.. Бяхме на местостоянка в гр.Чепеларе, на ул.”Беломорска” № 1А, на изхода на гр.Чепеларе към гр.Пловдив, на входа за СПТУ. Около 12 часа спрях за проверка лек автомобил „Тойота Ланд Круизер”, номера не го помня, със софийска регистрация, който се движеше в посока от бензиностанция „Лукойл” към ски фабриката. Автомобилът се движеше без включени светлини и затова го спрях. При проверката установих, че водач на автомобила е Д.П.. Представих се по надлежния ред и обясних, че ще взема отношение за допуснатото нарушение, че автомобила се движи без включени светлини. Впоследствие, при справка на таблета, с който трябваше да взема отношение с фиш, се установи, че автомобила е без задължителна застраховка „Гражданска отговорност” и без технически преглед. Жалбоподателката обясни, че е тръгнала да кара автомобила на преглед. Съставих фиш за това, че автомобила се движи е без включени светлини, фиш, че автомобила е без технически преглед и акт за установяване на административно нарушение за това управлява автомобил чиято регистрация е прекратена, поради липса на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, на основание чл.143, ал.10 от ЗДвП, прекратена през 2017 г. Акта го съставих в присъствието на колегата А.. Предявих го на П. и тя го подписа без възражения. Снехме й писмено сведение, в което изложи своите обяснения. Автомобилът имаше регистрационни табели. Водачът представи свидетелство за регистрация. Не си спомням на кого се водеше автомобила. Беше на мъж, но не мога да кажа името. Жалбоподателката спомена, че не е знаела, че автомобила е с прекратена регистрация, тъй като не са го управлявали дълго време.

Свидетелят А.:  Около 12 часа на 16.07.2020 г. на ул.”Беломорска” № 1А колегата Д. спря госпожа П. за допуснато нарушени - без включени светлини. Тя се движеше в посока от бензиностанция „Лукойл” в посока към ски фабриката. Колегата Д. спря госпожа П., представи се и й каза, че ще бъде взето отношение за светлините. При направена справка чрез станция за отдалечен достъп се установи, че автомобил „Тойота Ланд Круизер” е без технически преглед и няма задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. При направена справка чрез оперативния дежурен в РУ гр.Чепеларе, се установи, че автомобила е с прекратена регистрация от 2017 г. по чл.143, ал.10 от ЗДвП, заради липса на сключена застраховка „Гражданска отговорност”. Колегата състави акт за установяване на административно нарушение за това, че автомобила е с прекратена регистрация. Състави два броя фишове – единият, че автомобила се движи без включени светлини и че е без годишен технически преглед. Предяви се акта и тя го подписа. Нямам спомен какви обяснения даде жалбоподателката. Автомобилът имаше регистрационни табели, които бяха поставени на определените за това места. Мисля, че П. представи част втора от свидетелство за регистрация на автомобила.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото материалите по административнонаказателната преписка, изпратени ведно с жалбата на Д. К. П. . Ще следва да се изиска от сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР гр.Смолян справка с история за регистрациите на автомобила по собственик. По делото са представени различни справки, от които обаче не може да се установи в кой период от време е бил собственик на автомобила К.Д. от гр.С, и на коя дата като такъв е вписан К.П. – съпруг на жалбоподателката. Ще следва да се изиска информация от сектор „Пътна полиция” към ОД МВР гр.Смолян относно основанието въз основа на което за собственик на автомобила е вписан К.П., а именно в договор за покупко-продажба сключен между него и К.Д., който да се представи по делото. Съдът съобрази, че по делото е представен такъв договор, но от него не личи да е налице нотариална заверка на подписите, което поражда съмнение относно валидността му. Следва да се укаже на сектор „Пътна полиция” към ОД МВР гр.Смолян, че от справката следва да е видно на коя дата е прекратена регистрацията на автомобила през 2017 г. и на какво основание е направено това. Водим от горното, съдът 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от РУ гр.Чепеларе с № УРИ 373000-3247/28.10.2020 г.; наказателно постановление № 20-0373-000215/14.09.2020 г., издадено от Г.К. – началник група към ОД МВР Смолян, РУ гр.Чепеларе; заповед рег.№ 8121з-515/14.05.2018 г., издадена от Министъра на вътрешните работи; справка за нарушител/водач за Д.К.П. ; справка за собственост на МПС с рег.№ .... с данни за 04.12.2017 г. 09:18; справка за собственост на МПС с рег.№ .... с данни за 16.07.2020 г. 13:48; писмо от Районна прокуратура – Смолян, Териториално отделение – Чепеларе с № 1123/08.09.2020 г., ведно с постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 08.09.2020 г. и преписка ЗМ-93/2020 г. по описа на РУ гр.Чепеларе. 

ЗАДЪЛЖАВА сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР гр.Смолян, в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание, да представи справка с история за регистрациите на лек автомобил „Тойота Ланд Круизер” с рег.№ .... по собственик; да посочи какво е основанието въз основа на което за собственик на автомобила е вписан К.П.П., ЕГН ....; да представи договор, ако такъв е наличен; да посочи на коя дата е прекратена регистрацията на автомобила през 2017 г. и на какво основание е направено това.

Адв.С.: Няма да соча други доказателства. Заявявам, че мога да представя договора за покупко-продажба на автомобила.

 

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 09.12.2020 г. от 09,30 часа, за която дата и час жалбоподателката уведомена в днешно съдебно заседание чрез адв.С.. Ответникът по жалбата РУ гр.Чепеларе и Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, да се считат редовно уведомени.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12,30 часа.

 

 

Съдия при Районен съд – Чепеларе:

 

Секретар: