Протоколно определение № 41 от 09.11.2020г. по НОХД № 137/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

Съдът след като се запозна с текста на подписаното споразумение,  счита че са уредени всички въпроси по чл.381, ал.5 НПК. За престъплението, за което е  повдигнато обвинение - чл. 235, ал.1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години и „глоба” от хиляда до двадесет хиляди лева. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Обвиняемият декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено и затова,

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА, на основание чл.382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 137/2020 г. по описа на Районен съд Чепеларе между В.М.К. - прокурор в Районна прокуратура-гр.С., Териториално отделение – Ч. и адвокат Ж.Р.Ч. от Адвокатска колегия-гр.С. - защитник на обвиняемия относно следното:

Обвиняемият по посоченото по-горе дело К.А.С. , с ЕГН: ***, роден на ..... г. в гр.С., живущ в гр.Ч., общ.Ч., обл.С., ул.“.....“ № ….., с настоящ адрес по месторабота: гр.П., ул.”……” № …., с настоящ адрес: гр.П., м.”…..”, фермата на „……” ЕООД ……., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл.235, ал.1 от НК затова, че за времето от 20.04.2020 г. до 26.04.2020 г., от горски фонд, в отдел ….., в землището на с.П., общ.Ч., по ЛУП на ДГС-…. „…..“, стопанисвано от ГПК “….“-гр.Ч., без редовно писмено позволително е отсякъл дванадесет броя дървета от дървесен вид Ела и Смърч, общо 32 пр.куб.м. строителна дървесина и дърва за огрев на стойност 3064,31 лева, поради което и на основание чл.235, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б”б” от НК, МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ПРОБАЦИЯ”, включваща следните пробационни мерки, визирани в чл.42а, ал.2, т.1 и 2 от НК: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА с периодичност ДВА ПЪТИ седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание "глоба“, които законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.235, ал.1 от НК.

Деянието е извършено от обвиняемия с пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено-опасния му характер, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

На основание чл.235, ал.7 НК предвид това, че предмета на престъплението 12 броя дървета е отчужден, в тежест на обвиняемия се възлага заплащането на равностойността им, а именно на сумата 3064,31 лв. в полза на държавата по сметка на РС гр.Чепеларе.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА К.А.С. да заплати в полза на ОД на МВР-Смолян разноски по досъдебно производство № 63/2020 г. по описа на РУ гр.Чепеларе, в размер на 130,00 лева (сто и тридесет лева).

Съдът намира, че ще следва да бъде прекратено производство по  делото, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл. 24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 137/2020 г. по описа на Районен съд Чепеларе, поради одобряване на внесеното споразумение.

Определението  на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието  закрито в 11,20  часа.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                        СЕКРЕТАР:

 

На основание чл.309, ал.4 НПК, съдът счита, че следва да отмени взетата спрямо обвиняемия К.А.С.  мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо подсъдимия  К.А.С. .

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.