Протокол от съдебно заседание от 27.10.2020 г. по гр.д. № 207/2019 г.

 

Ищците, редовно и своевременно призовани, не се явяват. От тяхно име се явява адв.Ж.Ч., надлежно упълномощен отпреди.

Ответниците А.М. и Д.В., редовно и своевременно призовани, се явяват лично. От името на Д.В. се явява адв.К., надлежно упълномощен отпреди.

Адв.Ч.: Да се даде ход на делото.

Адв.К.: Моля да дадете ход на делото.

Ответницата А.М.:  Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Провежда се първо съдебно заседание във втора фаза на дебата.

Адв.Ч.: Имаме нагласа за спогодба. В процес сме на оформяне на договор за доброволна делба между страните.

Адв.К.: Във връзка с доброволната делба изчакваме пълномощно за една от клиентките на адв.Ч.. Въпреки това, тъй като делото е в своя ход, считам, че следва да се назначи оценъчна експертиза на имотите допуснати до делба. Претендирам на основание чл. 349, ал.2 ГПК за доверителката ми Д.В., да бъде възложен в неин дял делбения имот, а именно жилищния етаж, заедно с прилежащите общи части на сградата, ведно 1/2 ид.ч. от избения етаж, както прилежащите части от дворното място. Нямаме претенции относно другия обект, който е под № 2 в имота. Тя е единствения човек от наследниците, която е живяла с К.С. до неговата смърт. Моля да ни бъде дадена възможност в следващо съдебно заседание да представим писмени доказателства в тази насока, както и че тя няма друго жилище.

Адв.Ч.: Аз не предявявам от името на моите доверители възлагателни или други претенции по делото, тъй като считам, че ще се финализира договор за доброволна делба и настоящото дело ще се прекрати. Моите доверители са съгласни първият етаж да остане на Д.В..

Ответницата А.М.: Аз искам това, което на мен ми се полага, а ние със сестра ми ще се разберем.

Съдът счита, че следва да приеме за разглеждане възлагателната претенция, направена от адв.К. от името на Д.В., ответник по делото, тъй като тя е своевременно направена в първото съдебно заседание във втора фаза на делбата. Ще следва да се даде възможност на адв.К. в следващо съдебно заседание да представи доказателства, че ответницата Д.В. е живяла с К.С. в жилищния етаж до неговата смърт, както и че същата няма друго жилище. Освен това следва да се назначи съдебно-оценъчна експертиза вещото лице по която да изготви пазарна оценка на допуснатите до делба имоти с решението, с което е приключила първа фаза на делбата. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ възлагателна претенция на Д.В. с правно основание чл.349, ал.2 ГПК за възлагане в неин дял на жилищния имот допуснат до делба, ведно с прилежащите му части от избено помещение и дворното място.

ДАВА възможност на адв.К. да представи писмени доказателства, че ответницата Д.В. е живяла с К.С. до неговата смърт, както и че няма друго жилище.

НАЗНАЧАВА съдебно-оценъчна експертиза със задача вещото лице да изготви пазарна оценка на допуснатите до делба имоти с решението в първа фаза на делбата.

ВЪЗЛАГА задачата на вещото лице Т.Т. при депозит от 300 лева, вносим по равно от ищците и ответниците, по депозитната сметка за вещи лица на Районен съд гр.Чепеларе в тридневен срок от днешно съдебно заседание.

Адв.Ч.: Нямам други доказателствени искания.

Адв.К.: Нямам други доказателствени искания.

Ответницата А.М.: По доказателствата предоставям на съда.

Съдът счита, че делото не е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩСЕТВОТО НА СПОРА

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 27.11.2020 г. от 10,30 часа, за която дата и час ищците уведомени в днешно съдебно заседание чрез адв.Ч.. Ответницата Д.В. уведомена лично в днешно съдебно заседание и чрез адв.К.. Ответницата А.М. уведомена лично в днешно съдебно заседание. Да се призове вещото лице Т.Т. след внасяне на определения по делото депозит.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10,10 часа.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: