Протокол от съдебно заседание от 15.10.2020 г. по АНД № 93/2020 г.

 

         Жалбоподателят "...." ЕООД, редовно и своевременно призован, се представлява от адв.П., надлежно упълномощена отпреди.

         Ответникът по жалбата ЦУ на НАП, редовно и своевременно призован, се представлява от юрисконсулт Д., надлежно упълномощен отпреди.

         Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

         Явява се свидетелят М.Г., редовно и своевременно призован.

         Адв.П.: Моля да се даде ход на делото.

          Юрисконсулт Д.: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и  затова

         О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         Сне се самоличността на свидетеля, както следва:

         М.Б.Г. на .... години, ........, без родство и дела с управителя на дружеството жалбоподател.

         На свидетеля се напомни наказателната отговорност по чл.290 НК и същият обеща да говори истината.

Свидетелят Г.: С колегата Б.С.Д. имахме издадена резолюция за проверка, констатирахме нарушение, което не води до неотразяване на приходи, а отразяване в грешна данъчна група стоки и услуги към хотелската част, които би трябвало да са в група „Г” с 9 % облагаем ДДС. Имаше сума 600 лева, маркирани в група „Б”, която е с данъчна група 20 % ДДС, което по нашите наредби съставлява нарушение. Проверката беше през месец януари 2020 г. Проверявания обект беше хотел „.....” и прилежащия към него ресторант. Протоколът, който е съставил колегата беше за хотелската част. Изведохме клен от фискалното устройство на хотела. Там видяхме, че има отразени и маркирани суми в група „Б”, при което представляващата П. заяви, че се маркира на този апарат само услуги от хотелската част. Написа и подписа декларация, с което декларира, че на това фискално устройство се маркират само нощувки, които би трябвало да са в данъчна група „Г” и да са с 9 % ДДС. Извикахме управителката на дружеството в НАП гр.Смолян и в нейно присъствие беше съставен акт. Тя разбра за какво нарушение се съставя акт. Получи копие и разписа акта. Към момента на проверката П. не възрази по съставянето на акта. Ние обяснихме, че тази декларация, която пише ще доведе до съставяне на акт за установяване на административно нарушение понеже трябва тези нощувки да се отразяват в група „Г”. Обяснихме й, че това нещо не води до неотразяване на приходи и санкцията ще е минимална. След съставянето на акта не знам дали са входирани възражения, тъй като аз не съм водещ на проверката. Не мога да си спомня дали се предлагат услуги с храна към нощувката като пакет.

На свидетеля се предяви протокол за извършена проверка на л. 23-24 по делото.

Свидетелят Г.: Колегата Д. е допуснал грешка на първа страница като е изписал фамилното ми име П.. От последната страница на протокола се вижда, че в графа „свидетел” аз съм си написал името Г.. Нашите екипи винаги са от двама души. Нямаше трети човек при проверката.

Адв.П.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено.

Юрисконсулт Д.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.П.: Моля да постановите съдебен акт, с който да уважите жалбата на доверителката ми и изцяло да отмените издаденото наказателно постановление като незаконосъобразно. Подробни съображения съм изложила в жалбата, които няма да повтарям. Моля с вашия съдебен акт да присъдите на доверителката ми разноски по делото. Във връзка с изложените съображения и аргументи досежно незаконосъобразността на наказателно постановление, което моля да отмените, представям практика на други съдилища в страната, която потвърждава моята теза. Представям списък за разноски по делото. 

Юрисконсулт Д.: Считаме жалбата за неоснователна, респективно наказателното постановление за правилно и законосъобразно. Същото е издадено от компетентен орган и съдържа необходимите реквизити, като в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. Подробни съображения относно материалната законосъобразност излагам в писмени бележки, които представям. Моля да се произнесете с решение, с което да потвърдите наказателното постановление, като ни присъдите разноски за юрисконсултско възнаграждение.

         Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

         Протоколът изготвен в съдебно заседание.

         Заседанието закрито в 11,50 часа.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: