Протокол от съдебно заседание от 12.10.2020 г. по АНД № 119/2020 г.

 

Жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От него е постъпила молба с вх.№ 2074/02.10.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

Ответникът, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. От юрисконсулт Б. е постъпило писмено становище с вх.№ 2132/12.10.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, с приложени към него списък на разноските и пълномощно.

Районна прокуратура гр.Смолян, Териториално отделение – гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание. 

Явяват се свидетелите А.К. и В.Д., редовно и своевременно призовани.

 Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

А.П.К. на .... години, ......., без родство и дела с управителя на дружеството жалбоподател.

В.Г.Д. на ..... години, ........, без родство и дела с управителя на дружеството жалбоподател.

На свидетелите се напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелят Д. се изведе от съдебната зала до разпита му.

 Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО

Производството е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от „.....” ООД със седалище и адрес на управление: гр.С., ж.к......, ул.”.....” ..., представлявано от управителя М.С.Р. против наказателно постановление № К-0048316 от 18.08.2020 г. на директора на Регионална дирекция на КЗП за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково,  Кърджали и  Стара Загора  със седалище  град Пловдив, с което за нарушение по чл.68д, ал.1, предложение първо, във вр. с чл.68г, ал.4, във вр. с чл.68в от Закона за защита на потребителите, е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лева, на основание чл.210а от Закона за защита на потребителите. 

Свидетелката К.: Нарушението се състои в това, че въпросното дружество рекламира своя туристически обект като хотел, а всъщност има издадено удостоверение за утвърдена категория за семеен хотел три звезди. На 05.03.2020 г. с колегата В.Д. извършихме проверка в туристически обект семеен хотел „....”, находящ се в к.к. Пампорово, стопанисван от фирма „....” ООД. В хода на извършената проверка установихме, че на големи рекламни пана от двете страни на входа има рекламни надписи хотел „....”. Имаше пана, на които са направени снимки, на входа на обекта и на рецепцията. Във  визитните карти, които са предоставени на разположение на потребителите навсякъде обекта е обозначен като хотел „....”. В хода на проверката беше отворен сайта на хотела, бяха направени разпечатки от него, където на началната страница и на всички останали страница същия се рекламира като хотел. В хода на проверката беше представено удостоверение утвърдена категория за семеен хотел три звезди, издадено от кмета на Община Чепеларе. Между хотел и семеен хотел, съгласно изискванията на наредбата към Закона за туризма има разлика в изискванията за предлаганите услуги и условия в хотела, която е съществена. Всеки потребител би могъл да бъде заблуден, че ще направи посещение на хотел, а всъщност ще се отзове в семеен хотел, при който изискванията за обзавеждане, оборудване и обслужване са по-ниски отколкото към един хотел, което на практика, съгласно Закона за защита на потребителите представлява състав на нелоялна търговска практика, за което комисията се е произнесла и е издала заповед за забрана на тази нелоялна търговска практика. На 14.05.2020 г. в офиса на комисията в гр.Пловдив беше съставен акт в присъствието на упълномощено от управителя на фирмата лице. Същият беше предявен и подписан, че получава препис от акта със задължението да го предаде на управителя на фирмата. Беше запознат с правото да бъде подадено възражение по съставения акт. Свидетел при съставения акт беше колегата Д.. Упълномощеното от управителя на фирмата лице се казваше Д.Й.. Когато извършваме проверка, изискваме касов бон или дневен отчет, за да удостоверим, че в момента на проверката обекта, който проверяваме е в работен режим и функционира, затова сме приложили по преписката и дневен отчет. Осъществен е състава на нелоялна търговска практика. Упълномощеното лице подписа акта. Изготвен е констативен протокол в присъствието на Е.М. – управител на хотела, която е служител на фирмата. При приключване на проверката се яви упълномощено лице. Хотелът се намира в централната част на к.к. Пампорово срещу хотел „....”.

Свидетелят Д.: Проверката беше извършена на 05.03.2020 г. – рутинна проверка по Закона за туризма на туристически обект - семеен хотел „....”, находящ се в к.к.Пампорово. При проверката беше установено, че се извършва некоректна реклама на същия хотел, но не като семеен, а като хотел, което е по-висок клас туристически обект. Още на входа на обекта от ляво и от дясно на фасадата бяха поставени рекламни табели от дърворезба, където пишеше хотел „....”. Влизайки в рецепцията видяхме визитни картички, на които също беше написано хотел „....”. Впоследствие при започване на проверката помолихме да бъде отворен сайта на хотела. Още в началната страница на сайта беше изписано хотел „....”, както и от вътрешните страници на интернет сайта на семейния хотел, където навсякъде беше написано хотел „....”.  Използвайки тази некоректна реклама търговеца заблуждава потребителите на туристическите услуги. За тази некоректна реклама на 14.05.2020 г. в офиса на Регионална дирекция на Комисия за защита на потребителите в гр.Пловдив беше съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Акта беше връчен на упълномощено от управителя на дружеството стопанисващо хотела – Д., чиято фамилията не я помня. Пред нея съставихме и предявихме акта. Заяви, че ще се възползва от правото да подаде възражение и впоследствие е подадено възражение. Случая се касае за нелоялна търговска практика, подвеждаща, заблуждаваща, изнасяща неверни данни относно категоризацията на туристическия обект и предоставените услуги. На проверката и при съставянето на акта бях с колежката А.К. – ....., РД гр.Пловдив. К. състави акта.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото писмените доказателства по административнонаказателната преписка и да даде ход на съдебните прения, тъй като делото е изяснено от фактическа и правна страна. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмо от Комисия за защита на потребителите с вх.№ 1988/18.09.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе; наказателно постановление № К-0048316/ 18.08.2020 г. на директора на Регионална дирекция на КЗП за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково,  Кърджали и  Стара Загора  със седалище  град Пловдив; акт за установяване на административно нарушение № К-0048316/14.05.2020 г.; пощенски плик с № R PS 4040 01J6LE E; заповед № 397 ЛС/22.04.2015 г. на председателя на Комисия за защита на потребителите; заповед № 676/21.08.2019 г. на председателя на Комисия за защита на потребителите; извлечение от сайта на Министерство на туризма, раздел Национален туристически регистър - регистър на местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, туроператори и туристически агенти, туристически сдружения; снимков материал - 6 бр.; извлечение от сайта на Търговския регистър, удостоверяващ регистрацията на жалбоподателя по ЗТР; пощенски плик с п.кл. от 09.09.2020 г.; известие за доставяне с дата на получаване 04.09.2020 г.; заповед № 334/20.07.2020 г. на председателя на Комисия за защита на потребителите; актуално състояние на „....” ООД към 03.06.2020 г.; доклад от А.П.К. – главен инспектор в КЗП, РД – Пловдив от 13.07.2020 г.; молба-възражение от „....” ООД с № П-03-488/19.05.2020 г.; 4 броя снимки; писмо до КЗП с № П-03-488/17.04.2020 г.; известие за доставяне с дата на получаване 24.03.2020 г.; писмо от КЗП, РД – Пловдив с изх.№ П-03-488/16.03.2020 г.; писмо от КЗП, РД – Пловдив с изх.№ П-03-488/28.04.2020 г.; докладна записка от И.А. – главен директор на Главна дирекция „Контрол на пазара”; писмо до И.А.; 6 броя снимки; протокол за проверка на документи № К-0109660/14.05.2020 г.; пълномощно от 17.01.2020 г.; списък за професионална и езикова квалификация на персонала; визитна карта на „....” ООД; служебен бон от 05.03.2020 г.; констативен протокол № К-2674724/05.03.2020 г.; приложение към констативен протокол; удостоверение № 1163 за утвърдена категория три звезди за семеен хотел „....”, издадено от кмета на Община Чепеларе; снимка на хотела; 4 броя снимки и оферти; ценоразпис за семеен .... хотел .... зимен сезон 2019/2020 г.; 3 броя снимки; пощенски плик с пощенско клеймо от 17.09.2020 г.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

Протокът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито 11,00 часа.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                               СЕКРЕТАР: