Решение № 10039 от 09.10.2020г. по АНД № 88/2020г.

 

Съдия докладчик: Славка Кабасанова

 

 

Производство е по реда на чл.59 ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от Д.Х.С., ЕГН ...., адрес: гр.Ч., ул..... ..., против наказателно постановление № 20-0373-000126/26.05.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение чл.140 ал. 1 от ЗДвП на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца. Моли наказателното постановление да бъде отменено, поради това, че не е извършил вмененото му нарушение, алтернативно – че е налице маловажен случай.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно и своевременно призован, се явява. От негово име жалбата поддържа пълномощникът му адв.С..

Ответникът по жалбата, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.

РП Смолян-ТО Чепеларе, редовно и своевременно призована, не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени по отделно и в тяхната съвкупност и като взе предвид становищата и доводите на страните, съдът приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е допустима, като подадена от надлежна страна в срок, а разгледана по същество, се явява основателна.

На 11.09.2019г свидетелите старши полицай М.К. и мл.автоконтрольор Р.С., служители на РУ Чепеларе били назначени в наряд. Около 15:30ч. осъществявали обход с патрулен автомобил по ул.“24 май“ в гр.Чепеларе, в посока кръстовището с ул.“Беломорска“, когато забелязали движение на мотоциклет без регистрационни номера по ул.Беломорска. Последвали го в посоката, в която се движел. Водачът спрял да зареди мотоциклета с гориво на бензиностанция "Лукойл". Там свидетелите С. и К. извършили проверка на документите на водача и МПС, при която установили, че мотоциклета се управлява от Д.Х.С. че не е снабден с регистрационни табели.

Свидетелят Р.С. съставил срещу Д.Х.С. АУАН серия № 68462/11.09.2019г. за това, че на 11.09.2019г около 15:30ч. в гр.Чепеларе, пред бензиностанция "Лукойл" в посока от град Смолян към град Пловдив управлява МПС мотоциклет "УАМАНА-YZ 450" синьо-бял на цвят с номер на рама  ...., по път отворен за обществено ползване без да е регистриран по надлежен ред и без табела с регистрационен номер поставена на определеното за това място – нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Актът бил съставен на мястото на нарушението в присъствието на свидетеля К. и нарушителя. Бил предявен на С. и той го подписал.

Било образувано и ДП №119/2019 г. по описа на РУ Чепеларе за престъпление по чл.345 ал.2 НК. С постановление на прокурор при РП Смолян от 01.04.2020 г. влязло в сила на 16.04.2020 г. то било прекратено, поради това, че деянието не е престъпление. Изложени са следните мотиви: съобразно заключението по назначена АвТЕ мотоциклета управляван от Д.С. представлява МПС предназначено за състезания по затворен маршрут, а съгласно чл.1 ал.4 т.3 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, такива МПС не подлежат на регистрация. В постановлението е направен извод, че управлението на МПС предназначено за състезание по затворен маршрут по пътищата за обществено ползване в РБългария представлява административно нарушение по ЗДвП, наказателното производство по ДП №119/2019 г. е прекратено и прокурорът изпратил препис на РУ Чепеларе за евентуално ангажиране на административно-наказателната отговорност на Д.С..

По реда на чл.36 ал.2 ЗАНН на база постановлението на РП Смолян било издадено обжалваното наказателно постановление № 20-0373-000126/26.05.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение чл.140 ал. 1 от ЗДвП на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на жалбоподателя са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца. В него деянието било описано по следния начин:“ на 11.09.2019г около 15:30ч. в гр.Чепеларе, пред бензиностанция "Лукойл" в посока от град Смолян към град Пловдив е управлявал МПС-мотоциклет"УАМАНА-YZ 450" с номер на рама  ...., без да е регистрирано по надлежен ред".

Съгласно чл.140, ал.1 изр. първо ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. В конкретния случай мотоциклетът е управляван по уличната пътна мрежа на гр.Чепеларе и следователно - по път отворен за обществено ползване.

В случая е безспорно установено на база заключението изготвено от вещото лице инж.Т. по АТЕ, че мотоциклетът управляван от Д.С. не подлежи на регистрация. Доколкото той следва да се използва единствено в състезания по затворен маршрут, според съда в настоящия му състав, той не следва да се управлява по пътищата отворени за обществено ползване. Жалбоподателят е извършил нарушение по чл.140 ал.1 ЗДвП като е управлявал въпросното неподлежащо на регистрация МПС по път отворен за обществено ползване, не по предназначение- състезание по затворен маршрут.

В случая обаче при съставяне на наказателното постановление е допуснато съществено процесуално нарушение, състоящо се в неясно описание на деянието, което се вменява на нарушителя. С посочването, че въпросното МПС „не е регистрирано по надлежния ред“, не става ясно дали АНО е възприел извода на прокурора, че такъв ред няма или намира, че е наличен. Налице е противоречие между съдържанието на прокурорския акт, на който АНО се позовава и словесното описание на нарушението в НП. По този начин е ограничено правото на защита на наказаното лице да разбере фактическите и правни рамки на повдигнатото му „административно обвинение“.

Въз основа на гореизложеното съдът намира, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение по чл.140 ал.1 ЗДвП като на 11.09.2019 г. е управлявал мотоциклет "УАМАНА-YZ 450" с номер на рама  ...., не по предвиденото предназначение(по затворен маршрут), а по път отворен за обществено ползване. Санкционният акт обаче следва да бъде отменен като незаконосъобразен, поради съществено процесуално нарушение при описание на деянието в санкционния акт, ограничаващо правото на защита на наказаното лице да разбере за какво деяние се ангажира отговорността му.

С оглед изхода на делото на жалбоподателя се дължат направените от него разноски. Д.С. претендира разноски в размер на 350 лв.-заплатено адвокатско възнаграждение. Предвид направеното възражение за прекомерност на същото, то следва да се редуцира до минималния размер от 300лв., който се дължи съгласно чл.18 ал.1 вр. с чл.7 ал.2 т.1 от Наредба №1/2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Водим от горното, съдът

  

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 20-0373-000126/26.05.2020 г. на началника на РУ Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на Д.Х.С., ЕГН ...., адрес: гр.Ч., ул..... ...., за нарушение чл.140 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.3 пр.1 от ЗДвП са наложени административни наказания „глоба” в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

ОСЪЖДА РУ Чепеларе да заплати на Д.Х.С. сумата 300 лв.-разноски по делото, представляващи адвокатско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд гр.Смолян. .