Протокол от съдебно заседание от 01.10.2020г. по гр.д. № 51/2020 г.

 

Ищецът ...., редовно и своевременно призован,  се представлява от адв. И.Н., надлежно упълномощен отпреди.

Ответницата С.Ч., редовно и своевременно призована, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание.

Явява се вещото лице К.Х., редовно и своевременно призован, от когото е постъпило заключение по назначената съдебно-счетоводна експертиза в срок.

Адв.Н.: Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВАТ се постъпили молби от ответницата С.Ч. с вх.№ 9901849/24.08.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе и молба с вх.№ 9901978/01.10.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.

       Адв.Н.: Изразявам становище за неоснователност на исканията, касателно предоставяне на допълнителен срок. Настоящото заседание не се явява първо по делото. Ответницата е имала възможност до първо съдебно заседание да направи своите доказателствени искания. Това е не само възможност, това е и процесуално задължение на страната. Тъй като тя не е ангажирала подобни доказателства, то към настоящия момент считам тази възможност за преклудирана, тоест да се сочат нови доказателствени искания. Що се касае до представеното в срок заключение на вещото лице, няма никаква пречка по същото да бъде взето становище, но както виждам заявено е от ответницата да се приеме заключението на вещото лице, така че очевидно, че не се оспорва. В този смисъл, ако се прави доказателствено искане се противопоставям, считам, че такава възможност вече е преклудирана. От друга страна, с оглед изявлението да бъде дадена възможност за ангажиране на писмени доказателства с молбата, аз считам, че това е въпрос на развитие в настоящото производство в днешно съдебно заседание.

       Съдът след като докладва двете молби от ответницата и взе предвид становището на ищеца по тях съобрази следното: ответницата е разполагала с достатъчно време след първо съдебно заседание да изпълни указанията на съда за конкретизация на искането й за приобщаване на протоколи от сесии на Общински съвет, съдът счита, че не е необходимо да й дава допълнителен срок. В представената днес писмена молба отново се иска възможност за ангажиране на становище, но доколкото не се сочат обективни пречки ответницата да се яви и да вземе такова в съдебно заседание, съдът счита, че на основание на тази молба не следва да отлага делото за друга дата. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ без уважение двете молби на ответницата Ч. за даване на допълнителен срок, в който да вземе становище по даказателствата.

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

К.В.Х. на .... години, ......., без родство и дела със страните по делото.

На вещото лице се напомни наказателната отговорност по чл.291 от НК, същото обеща да даде заключение по съвест и знание.

Вещото лице Х.: Поддържам заключението така, както съм го изготвил.

Адв.Н.: Нямам въпроси към вещото лице. Считам, че е изпълнил задачата компетентно.

Вещото лице Х.: Отговорил съм изчерпателно на поставените въпроси. В заключението съм посочил фактическото състояние на разчетите с „.....” ООД за периода 2016 г.– 2019 г., тоест това, което съм посочил като дължими суми по години като разчет и плащания с този доставчик е фактическото състояние. Постъпили са суми от населението от такса битови отпадъци за този период в размер на 3 473 334,76 лв., които съм посочил по години. От друга страна по т.3 се вижда какви са били задълженията по процесния договор № 11-О/18.09.2015 г. с „.....” ООД, които съм представил в приложение № 1, като фактурирани задължения и плащания за процесния период 2016 г. – 2020 г. На въпроса имало ли ги е парите, не мога да кажа, тъй като това е въпрос за цялостното финансово състояние на общината. Но така или иначе, от задължение в общ размер 2 195 156,25 лв. общо фактурирани по договора, 1 825 273,11 лв. са платени през 2020 г., а иначе защо текущо не са плащани тези задължения и имала ли е възможност общината да ги плати, такива въпроси не са ми поставени. По споразумението с банката от 26.09.2014 г. платените суми съм посочил в приложение 2 от заключението с дата на падеж и с дата на плащане. Общината предполагам, че има за плащане и други задължения.

Адв.Н.:  Нямам въпроси към вещото лице.

На вещото лице да се изплатят 380 лв. от внесения по делото депозит.

Вещото лице Х.: Претендирам допълнително възнаграждение в размер на 70 лева.

Съдът счита, че следва да увеличи размера на депозита с 70 лв., доколкото вещото лице посочва в справка-декларация, че извършената работа възлиза на сумата общо по експертизата в размер на 450 лв. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

УВЕЛИЧАВА депозита представляващ възнаграждение за вещото лице Х. по назначената съдебно-счетоводна експертиза с 70 лв.

УКАЗВА на ищеца, че следва да заплати по депозитната сметка за вещи лица при Районен съд сума от 70 лв., в 3-дневен срок от днешно съдебно заседание, като представи доказателства за това.

Адв.Н.: Представям списък за разноски. Не оспорвам експертизата, считам, че е изготвена компетентно и отговаряща на задачите, поради което моля да бъде приета.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото заключението по назначената съдебно-счетоводна експертиза, изготвена от вещото лице Х., и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото заключението по изслушаната в днешно съдебно заседание съдебно-счетоводна експертиза, изготвена от вещото лице Х..

Адв.Н.: Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено, моля да дадете ход по същество.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

Адв.Н.: От името на представляваната от мен ...., моля да постановите решение, с което да уважите изцяло предявения иск, като приемете, че същия е основателен, респективно доказан. Моля да присъдите сторените от ищцовата страна разноски в настоящото производство. Моля да ни определите срок, в който да представя писмена защита по делото.

С оглед фактическата и правна сложност на делото, на основание чл.149, ал.3 ГПК, съдът дава възможност на страните по делото да представят писмени защити в 7-дневен срок от днешно съдебно заседание.

Съдът ще обяви решение по делото на 30.10.2020 г.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 11:15 часа.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: